Banner Πανω
 
 
 

«Θερίζουν» τα αρωματικά φυτά

 

Πεδίο δραστηριοποίησης στην παράνομη εμπορία αρωματικών φυτών και θεραπευτικών βοτάνων έχουν βρει οργανωμένα κυκλώματα Αλβανών, μέλη των οποίων περνούν παράνομα τα σύνορα και συλλέγουν μεγάλες ποσότητες από τα βουνά της Ηπείρου.

Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση ήταν πριν τρία περίπου χρόνια, όταν στα βουνά του Τσαμαντά, στα σύνορα της Θεσπρωτίας με την Αλβανία, αστυνομικοί είχαν συλλάβει 15 άτομα και κατασχέσει 4,5 τόνους ενός συγγενικού με το φασκόμηλο αρωματικού φυτού.
Μία ακόμη τέτοια περίπτωση ήρθε στο φως της δημοσιότητας μετά τη σύλληψη για παράνομη κοπή ποσοτήτων αρωματικών φυτών και παράνομη είσοδο στη χώρα ενός 68χρονου Αλβανού. Ο 68χρονος εντοπίστηκε από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Μαστοροχωρίων σε δασική περιοχή στη Δροσοπηγή να μεταφέρει πεζός δύο τσουβάλια, που περιείχαν 13 κιλά περίπου από το αρωματικό-φαρμακευτικό φυτό Primula veris, γνωστό στην περιοχή και με τις ονομασίες «δρακάκι», «Παναγίτσα» και «πασχαλούδα».
Αναφέρεται ότι έχει ηρεμιστικές, αντισπασμωδικές, υπνωτικές, μέτρια διουρητικές και μέτρια καθαρτικές ιδιότητες. Έχει χρησιμοποιηθεί για την αϋπνία, τη νευρική υπερδιέγερση, την υστερία και ειδικότερα σε αγχώδεις καταστάσεις που σχετίζονται με νευρικότητα και οξυθυμία.
Το συγκεκριμένο είδος είναι αυτοφυές και συναντάται στις περιοχές της Πίνδου κατά το δίμηνο Απριλίου- Μαΐου. Η εμπορική του αξία είναι τεράστια (περίπου 50.000 το κιλό αποξηραμένο) και εμπορεύεται προς Γερμανία και άλλες χώρες.
Ο εντοπισμός και σύλληψη του Αλβανού για παράνομη συλλογή και κατοχή αρωματικών φυτών φέρνει για μια ακόμη φορά στο προσκήνιο τις μεγάλες δυνατότητες που υπάρχουν στην Ήπειρο στον τομέα αυτό, όπως ανέφερε χθες σε δηλώσεις του και ο περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης.
«Καταλαβαίνετε ότι πρόκειται για έναν τομέα που πρέπει να αξιοποιηθεί στις ορεινές περιοχές της Ηπείρου, με οργανωμένες καλλιέργειες- φυτείες, δίνοντας εισόδημα στους μόνιμους κατοίκους, αλλά και σε νέους που θα θελήσουν να ασχοληθούν στη συγκεκριμένη παραγωγή. Πρέπει να συντονιστούμε όλοι και να καταλάβουμε ότι υπάρχει μέλλον σε αυτόν τον τόπο», τόνισε, ενώ στάθηκε στις δράσεις που υλοποιεί το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και στο ενδιαφέρον που έχει επιδειχθεί πρόσφατα από την Κίνα. «Οι συζητήσεις με την Κίνα συνεχίζονται. Βοηθήσαμε να έχει το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων τη Λαμπριάδειο Σχολή στο Ζαγόρι, για να παρακολουθούν τα αρωματικά- φαρμακευτικά φυτά, θέλουμε όμως δουλειά ουσίας και ο χρόνος δεν περιμένει», κατέληξε.

πηγη.Εφημ.ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ


 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

 • βίντεο αφιέρωμα του Εκκλησιαστικού Μουσείου Χρυσόρραχης

  Εκκλησιαστικό Μουσείο Χρυσόρραχης.Βίντεο αφιέρωμα!!!

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς Μονής Σωσσίνου

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς Μονής Σωσσίνου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικό Μουσείο Μερόπης

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικό Μουσείο Μερόπης

 

 

 

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Συνταγή γνήσιας Πωγωνίσιας κουρκουτόπιτας

Αφιερωμένο στη ''ΜΑΝΑ ΜΟΥ''

Κύρκου Καψάλη Αγαθή

πού έφυγε από την ζωή 17-8-2020 από ανακοπή καρδιάς...