Banner Πανω
 
 
 

Ασφαλείς και γρήγορες μετακινήσεις, για τους Ηπειρώτες

 

Στις αρχές Σεπτεμβρίου εγκαινιάζεται στο σύνολό της από τον Πρωθυπουργό, η Ιόνια Οδός – Τέλος στις επικίνδυνες στροφές του Μενιδίου, με τη χθεσινή παράδοση του τμήματος από Αμφιλοχία μέχρι Άρτα

Επιμέλεια: Bίκυ Κώστα

Αλλάζει άρδην από το Φθινόπωρο, το σκηνικό στις μετακινήσεις και των Ηπειρωτών, με την ολοκλήρωση της Ιόνιας Οδού.

Παρά την καθυστέρηση λόγω εμπλοκών που καταγράφηκε το 2015, κατά την περυσινή χρονιά, αλλά κυρίως τους τελευταίους μήνες, τα έργα πάτησαν «γκάζι», ώστε να προλάβουν τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα.

Έτσι, μπορεί να μην κερδήθηκε το στοίχημα για ολοκλήρωση τον Μάρτιο, ωστόσο τον Σεπτέμβριο ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα… «κόψει κορδέλα», όσο κι αν αυτή η φράση δεν αρέσει στα κομματικά στελέχη της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τη Νέα Οδό, εντός Αυγούστου, θα παραδοθούν σε κυκλοφορία και τα τελευταία 14 χιλιόμετρα του τμήματος Πέρδικα Ιωαννίνων έως την ένωση με την Εγνατία Οδό και ο αυτοκινητόδρομος της Ιόνιας Οδού θα είναι στο σύνολο του σε κυκλοφορία.

Αυτό επιβεβαίωσε και ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος σημείωσε ότι «το τμήμα της Ιόνιας Οδού από το Ρίο ως τα Ιωάννινα τελειώνει, μένει μόνο να παραδοθεί τις επόμενες ημέρες η διασταύρωση και ένα μικρό τμήμα στον κόμβο με την Εγνατία … στη συνέχεια, λειτουργικά τελειώνει η περίοδος κατασκευής στις 31 Αυγούστου και θα γίνουν τα εγκαίνια από τον Πρωθυπουργό στις αρχές Σεπτεμβρίου».

Το νέο τμήμα

Ο υπουργός παρευρέθηκε στην χθεσινή παράδοση στην κυκλοφορία του τμήματος της Ιόνιας Οδού, από Αμφιλοχία μέχρι Άρτα, που έβαλε οριστικά τέλος στις περιβόητες στροφές του Μενιδίου. 27 χιλιόμετρα νέου αυτοκινητόδρομου, αντικαθιστούν ένα από τα δυσκολότερα και πιο επικίνδυνα σημεία της υφιστάμενης εθνικής οδού, στο οποίο έχουμε θρηνήσει πολλά θύματα… Γι’ αυτό και η χθεσινή παράδοση ενός ασφαλέστερου δρόμου, που φέρνει την Ήπειρο πιο κοντά στην Αθήνα, αποτέλεσε μια σημαντική στιγμή, για την περιοχή μας.

Το νέο κομμάτι ενώνεται με το -ήδη σε κυκλοφορία- τμήμα Άρτας- Πέρδικας Ιωαννίνων (53 χλμ), δημιουργώντας έναν ενιαίο αυτοκινητόδρομο 182 χλμ, από το Αντίρριο έως την Πέρδικα.

Η διάρκεια της διαδρομής από τον ανισόπεδο κόμβο Αμφιλοχίας έως και την παράκαμψη Άρτας, μειώνεται σχεδόν στο μισό και από 40 λεπτά σήμερα μέσω του υφιστάμενου εθνικού οδικού δικτύου, δε θα ξεπερνά πλέον τα 20 λεπτά μέσω Ιόνιας Οδού.

Το σύνολο του τμήματος διαθέτει 2 λωρίδες κυκλοφορίας και Λ.Ε.Α. καθόλο το μήκος του, ενώ στα τεχνικά του χαρακτηριστικά περιλαμβάνονται 5 γέφυρες, 22 άνω και κάτω διαβάσεις και 34 οχετοί.

Στις θέσεις 105 χλμ., 116 χλμ. και 128 χλμ. στη διάθεση των χρηστών βρίσκονται χώροι προσωρινής στάθμευσης με W.C, ενώ στο τμήμα συναντάται ο Ημικόμβος Κομποτίου στο 125,7 χλμ. ο οποίος συνδέει την Ιόνια Οδό με την υφιστάμενη εθνική οδό Αντιρρίου – Άρτας.

Πλέον, το ταξίδι από το Αντίρριο μέχρι τα Ιωάννινα, μέσω των λειτουργούντων τμημάτων της Ιόνιας Οδού, θα διαρκεί περίπου 1 ώρα και 45 λεπτά, αντί σχεδόν 3,5 ωρών που απαιτούνταν μέσω της υφιστάμενης εθνικής οδού. Με την πλήρη ολοκλήρωση του αυτοκινητοδρόμου, η διάρκεια του ταξιδιού θα μειωθεί σε μόλις 1 ώρα και 30 λεπτά.

Η Ήπειρος βγαίνει από την απομόνωση

Αναφερόμενος στα πλεονεκτήματα του νέου αυτοκινητόδρομου, στάθηκε στο γεγονός ότι η Ήπειρος βγαίνει από την απομόνωση.

«Επιτέλους, η Ήπειρος μπορεί να έχει το δικό της μερίδιο στη δίκαιη ανάπτυξη της χώρας τόσο στις παραγωγικές δομές που πρέπει να αναπτυχθούν στην πρωτογενή παραγωγή και τη μεταποίηση όσο και στις υπηρεσίες», τόνισε στον χαιρετισμό του, ενώ αναφέρθηκε στη συνδρομή των παραχωρησιούχων και των εργοληπτών, για να αντιμετωπιστούν γραφειοκρατικά προβλήματα και καθυστερήσεις με τις απαλλοτριώσεις.

Ο κ. Σπίρτζης στάθηκε παράλληλα στην πολιτική βούληση της κυβέρνησης να διαμορφώσει ένα εθνικό σχέδιο για τη δίκαιη ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση, προαπαιτούμενο ήταν να υπάρχουν οι βασικές υποδομές στη χώρα. «Οι οδικές υποδομές έχουν ένα ακόμη σχέδιο για να ολοκληρωθούν παντού, το μέλημά μας είναι να ολοκληρώσουμε τις σιδηροδρομικές υποδομές στη χώρα, ώστε να αξιοποιηθούν όλα τα λιμάνια, να γίνουν όλα τα εμπορευματικά κέντρα που χρειαζόμαστε, να μπορεί η Ελλάδα να γίνει κόμβος συνδυασμένων μεταφορών, όχι μόνο για να αξιοποιήσει τη γεωγραφική της θέση αλλά για να προσελκύσει παραγωγικές δραστηριότητες και επενδύσεις που θα μας δώσουν πολύ μεγάλη υπεραξία».

Έχει και συνέχεια…

Πάντως, τα έργα που αφορούν στην Περιφέρειά μας, δεν τελειώνουν το 2018, αλλά θα ολοκληρωθούν στο επίπεδο των οδικών υποδομών, με την υλοποίηση των οδικών αξόνων της παραιόνιας, του άξονα Άκτιο – Αμβρακία και του τμήματος της Ιόνιας από τα Ιωάννινα μέχρι την Κακαβιά.

«Πρεμιέρα» και για τα διόδια

Αυτό που απασχολεί τους οδηγούς, μετά την ολοκλήρωση της Ιόνιας, είναι το κόστος του ταξιδιού, που σχετίζεται άμεσα με το αντίτιμο των διοδίων.

Ο κ. Σπίρτζης περιορίστηκε να πει πως στο τέλος του 2018 θα ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με τους παραχωρησιούχους και τις τράπεζες για την μείωση της τιμής των διοδίων.

Ο υπουργός σχολίασε ότι «δυστυχώς τα διόδια δεν είναι μόνο στη Γέφυρα ακριβά, είναι και στους αυτοκινητόδρομους, γιατί αυτοί που έκαναν τους διαγωνισμούς και τις συμβάσεις το 2006-2007 και αυτοί που έκαναν τις αναθεωρήσεις το 2013, το μόνο που δεν φρόντισαν ήταν να υπάρχουν κοινωνικοί συντελεστές, άλλοι τρόποι για να χαμηλώσεις το ύψος των διοδίων προς τους πολίτες, να βρεις άλλες τεχνοκρατικές λύσεις για να είναι βιώσιμα τα έργα. Το μόνο που τους ένοιαζε ήταν να «βγαίνουν» τα έργα τεχνοοικονομικά, να διασφαλιστούν οι τράπεζες που χρηματοδοτούν τα έργα, όχι οι πολίτες που τα χρησιμοποιούν».

Περισσότερο αναλυτικός και λεπτομερής όμως ήταν ο διευθύνων σύμβουλος της Νέα Οδός ΑΕ κ. Πενθερουδάκης που γνωστοποίησε ότι στις 2 Αυγούστου θα λειτουργήσουν τα διόδια στην Κλόκοβα και μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου και οι άλλοι σταθμοί διοδίων.

Αναφορικά με την τιμολογιακή πολιτική, ο κ. Πενθερουδάκης είπε πως σε πρώτη φάση θα λειτουργήσουν με τους υπολογισμούς του παραχωρησιούχου, δηλαδή το συνολικό κόστος των διοδίων από το Αντίρριο μέχρι τα Ιωάννινα θα είναι λίγο πάνω από τα 12 ευρώ.

«Αφού τεθούν σε λειτουργία οι σταθμοί διοδίων, θα μελετήσουμε τις κινήσεις και θα επανεξετάσουμε την τιμολογιακή πολιτική, για να φτάσουμε σε αυτό που θέλει και η πολιτική ηγεσία, την χιλιομετρική χρέωση στο τέλος του 2018», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ασφαλές ταξίδι

Το «παρών» στην τελετή παράδοσης, έδωσε και η Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγας Γεροβασίλη, η οποία σημείωσε «Σήμερα παραδίδεται στην κυκλοφορία ένα σημαντικό κομμάτι ενός μεγάλου έργου στρατηγικής σημασίας, που θα παίξει καταλυτικό ρόλο στις τοπικές οικονομίες, θα ενισχύσει τον τουρισμό και θα ωφελήσει όλους τους έλληνες πολίτες.

Με την ολοκλήρωση του έργου η κυβέρνηση υλοποιεί ένα χρόνιο αίτημα τόσο των κατοίκων της περιοχής όσο και όλων των ελλήνων πολιτών, βάζοντας τέλος στην τριτοκοσμική ταλαιπωρία που υφίσταντο για πολλά χρόνια ταξιδιώτες και επαγγελματίες.

Πλέον οι οδηγοί θα μπορούν να διανύουν τη διαδρομή από τον ανισόπεδο κόμβο Αμφιλοχίας έως και την παράκαμψη Άρτας, μέσα σε λιγότερο από 20 λεπτά. Το ταξίδι, πλέον, μέσω της Ιονίας Οδού είναι συντομότερο. Το ταξίδι, πλέον, μέσω της Ιονίας Οδού είναι ασφαλές».

Νέες ευκαιρίες για την Άρτα

Στις νέες ευκαιρίες που δημιουργεί η ολοκλήρωση της Ιόνιας Οδού, για την Άρτα, στάθηκε ο Δήμαρχος Χρήστος Τσιρογιάννης.

«Η Ιόνια Οδός, ένα έργο –πνοής για την περιοχή μας έχει μπει για τα καλά στην καθημερινότητα όλων και η σταδιακή ολοκλήρωσή της αίρει την οδική απομόνωση της Δυτικής Ελλάδας και φέρνει την Άρτα όλο και πιο κοντά σε μεγάλα αστικά κέντρα της Αττικής, της Βόρειας Ελλάδας και της Πελοποννήσου.

Με την ολοκλήρωση του μεγάλου αυτού έργου, αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους όσους το οραματίστηκαν, το σχεδίασαν, το μελέτησαν, το προγραμμάτισαν, το δημοπράτησαν, το υλοποίησαν και το ολοκλήρωσαν.

Είναι στο χέρι μας να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που προσφέρει ο νέος αυτός οδικός άξονας, τόσο σε αναπτυξιακό επίπεδο, αφού δίνεται η δυνατότητα προσέλκυσης νέων επενδύσεων με την κατασκευή και του Επιχειρηματικού Πάρκου Άρτας, όσο και σε τουριστικό επίπεδο. Και αυτό καθώς δημιουργούνται διαρκώς νέες ευκαιρίες για την προσέλκυση επισκεπτών και για την προβολή των ασύγκριτων πλεονεκτημάτων της Άρτας, όπως είναι τα πολιτιστικά και θρησκευτικά της μνημεία, ο κάμπος και τα προϊόντα της, η Κορωνησία και το οικοσύστημα του Αμβρακικού Κόλπου, η Ροδαυγή, τα Τζουμέρκα κ.α.», τόνισε χαρακτηριστικά.

 Μεταξύ των παρόντων πολιτικών προσώπων, ήταν βουλευτές από την Ήπειρο, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υποδομών Γιώργος Δέδες, οι Περιφερειάρχες Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας και Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, οι Αντιπεριφερειάρχες Χριστίνα Σταρακά, Γιάννης Λύτρας και Δημήτρης Μπαλαμπάνης, οι Δήμαρχοι Ιωαννιτών Θωμάς Μπέγκας, Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου, Αμφιλοχίας Απόστολος Κοιμήσης, Ναυπάκτου Τάκης Λουκόπουλος, Θέρμου Σπύρος Κωνσταντάρας, Ακτίου- Βόνιτσας Γιώργος Αποστολάκης και αρκετά άλλα αυτοδιοικητικά και κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Παρών επίσης και ο Αντιπρόεδρος της ΤΕΡΝΑ Μιχαήλ Γουρζής.

ΚΟΜΒΟΣ ΕΓΝΑΤΙΑΣ – ΙΟΝΙΑΣ

Παρατείνονται οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Παρατείνονται μέχρι και τις 4 Αυγούστου, οι προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθµίσεις στον κόµβο της Εγνατίας Οδού µε τον υπό κατασκευή Αυτοκινητόδροµο ΙΟΝΙΑ Ο∆ΟΣ (χ/θ 0 + 587,83), στην εδαφική αρµοδιότητα της ∆ιεύθυνσης Αστυνοµίας Ιωαννίνων, αποσκοπώντας στην οµαλή και ασφαλή διεξαγωγή της οδικής κυκλοφορίας, την πρόληψη των τροχαίων ατυχηµάτων και την εξυπηρέτηση του κοινού, κατά τη διάρκεια των εργασιών κατασκευής.

πηγη.Εφημ.ΠΡΩΪΝΑ ΝΕΑ


 • βίντεο αφιέρωμα του Εκκλησιαστικού Μουσείου Χρυσόρραχης

  Εκκλησιαστικό Μουσείο Χρυσόρραχης.Βίντεο αφιέρωμα!!!

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικό Μουσείο Μερόπης

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικό Μουσείο Μερόπης

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς Μονής Σωσσίνου

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς Μονής Σωσσίνου

 

 

 

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Συνταγή γνήσιας Πωγωνίσιας κουρκουτόπιτας

Αφιερωμένο στη ''ΜΑΝΑ ΜΟΥ''

Κύρκου Καψάλη Αγαθή

πού έφυγε από την ζωή 17-8-2020 από ανακοπή καρδιάς...