Banner Πανω
 
 
 

Μόλις το 28% των ξενοδοχείων στην Ήπειρο, είναι

4 με 5 αστέρων

 

Γράφει: Η Βίκυ Κώστα

Ο κλάδος στην Περιφέρεια μας, αύξησε την εξωστρέφειά του κατά 19%, ωστόσο ελκύει τουρίστες με χαμηλή ημερήσια δαπάνη, που δεν ξεπερνά τα €60 – Αναγκαία η αναβάθμιση των υποδομών τους, αλλά και του… αεροδρομίου Ιωαννίνων

Στοίχημα αποτέλεσε για τα ξενοδοχεία και της Ηπείρου, η επιβίωσή τους κατά τη διάρκεια της κρίσης, στοίχημα που κερδήθηκε εν μέρει, καθώς αναδείχτηκαν σε σταθερό πυλώνα ανάπτυξης, όπως προκύπτει από τη νέα μελέτη της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδος (ΕΤΕ), ωστόσο πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη, για την τόνωση των τουριστικών εσόδων, μεταξύ των οποίων η αναβάθμιση των υποδομών τους, αλλά και του… αεροδρομίου Ιωαννίνων.

Η μελέτη που συνέταξε η Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης, εστιάζει στον εντοπισμό των κινητήριων δυνάμεων που έχουν τεθεί σε λειτουργία (κυρίως από τη δυναμική των ξένων τουριστών και την αναβάθμιση των υποδομών του κλάδου), αλλά και των παραγόντων που «φρενάρουν» την περαιτέρω ανάπτυξη των ελληνικών ξενοδοχείων (κυρίως εποχικότητα και ποιότητα τουριστικού μείγματος).

Σε τοπικό επίπεδο, κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ετών (2008 -2015) όπως αναφέρεται στη μελέτη της ΕΤΕ, ο ξενοδοχειακός κλάδος στην Περιφέρεια μας, αύξησε την εξωστρέφειά του κατά 19%, για να αντισταθμίσει την έντονη πτώση των εγχώριων τουριστών.

Ωστόσο, οι υποδομές των ξενοδοχείων, χαρακτηρίζονται χαμηλής ποιότητας, καθώς παρά την αύξηση των πολυτελών στην περιοχή μας τα τελευταία χρόνια, μόλις το 28%, είναι 4 με 5 αστέρων.

Γι’ αυτό και τα ξενοδοχεία στην Ήπειρο, εύλογα ελκύουν τουρίστες με χαμηλή ημερήσια δαπάνη, που δεν ξεπερνά τα €60 έναντι €80 για Κρήτη και Νότιο Αιγαίο, επίπεδο χαμηλότερο κατά 20% από τον μέσο όρο των άμεσα ανταγωνιστικών προορισμών.

Για να αυξηθεί η άφιξη τουριστών στην Περιφέρειά μας, από χώρες, οι οποίες φημίζονται για τα ποσά που επενδύουν στις διακοπές τους, κρίνεται αναγκαία, η αναβάθμιση των υποδομών.

Εξάλλου, όπως αναφέρεται στη μελέτη, οι δυναμικές ξενοδοχειακές ΜμΕ (με θετική πορεία των πωλήσεων, premium στις τιμές διάθεσης των δωματίων και υψηλής ποιότητας τουρίστες) στηρίζονται στην υψηλότερη ποιότητα των εγκαταστάσεων και των προσφερόμενων υπηρεσιών τους (όπως ενδεικτικά αποτυπώνεται στο υψηλό ποσοστό branded προϊόντων στα γεύματα που προσφέρουν). Από την άλλη πλευρά, οι αδύναμες ξενοδοχειακές ΜμΕ, όντας λιγότερο εξωστρεφείς (με σχεδόν το 60% των επισκεπτών τους να είναι Έλληνες, έναντι κάτω από 30% για τα δυναμικά ξενοδοχεία), αντιμετώπισαν έντονη ανάγκη εσπευσμένης αναπλήρωσης μεγεθών εξαιτίας της φθίνουσας εσωτερικής ζήτησης. Ωστόσο οι χαμηλής ποιότητας κτιριακές εγκαταστάσεις τους, σε συνδυασμό με τις χαμηλότερου επιπέδου υπηρεσίες που παρέχουν στους πελάτες τους επηρέασαν αρνητικά την ικανότητα προσέλκυσης τουριστών υψηλού εισοδήματος από τις παραδοσιακές και οικονομικά ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές αγορές, αναγκάζοντας τις να στραφούν προς τις αγορές των Βαλκανίων και την Ανατολικής Ευρώπης. Συνεπώς, η επίδραση των αδύναμων αυτών ξενοδοχείων είναι διττή: αυξάνουν μεν τις αφίξεις ξένων τουριστών, αλλά παράλληλα επιδεινώνουν τηνq ποιοτική σύνθεση των ξένων τουριστών στα ελληνικά ξενοδοχεία.

Εποχικότητα

Η Περιφέρειά μας, διαθέτει όμως ένα μεγάλο πλεονέκτημα, στο οποίο συνεχίζουν να επενδύουν η Περιφερειακή Αρχή και οι επαγγελματίες του τουρισμού: δεν αποτελεί εποχικό προορισμό, ένα μεγάλο διαρθρωτικό πρόβλημα, που αντιμετωπίζουν οι top ελληνικοί προορισμοί, δηλαδή τα νησιά.

Μέσα από καμπάνιες και συμμετοχή σε εκθέσεις, η Ήπειρος, προωθείται ως ένας προορισμός τεσσάρων εποχών, καθώς συνδυάζει και βουνό και θάλασσα.

Η εποχικότητα του ελληνικού τουρισμού παραμένει υψηλή, με άνω των 3/4 των διανυκτερεύσεων να αφορούν την περίοδο Ιουνίου-Σεπτεμβρίου (έναντι 60% για ανταγωνιστικούς προορισμούς), με αποτέλεσμα να περιορίζεται: η πληρότητα έτους στο 27% (έναντι 40% για τους ανταγωνιστές) και η απόδοση των ξενοδοχειακών υποδομών, η οποία είναι 8% χαμηλότερη έναντι των ανταγωνιστών σε όρους λειτουργικής κερδοφορίας ανά μονάδα παγίων (παρά τη στήριξη της κερδοφορίας από τις υψηλές τιμές των καλοκαιρινών μηνών).

Συνεπώς, μεσοπρόθεσμα (i) η διεύρυνση της τουριστικής περιόδου στα πρότυπα των άμεσα ανταγωνιστικών προορισμών σε συνδυασμό με (ii) την προσέγγιση της ποιοτικής σύνθεσης των τουριστών στην Ελλάδα με αυτή σε άμεσους ανταγωνιστικούς προορισμούς, θα μπορούσε να αυξήσει τις τουριστικές εισπράξεις κατά €5 δισ. ετησίως (αύξηση 40%).

Οι απαιτούμενες επιπλέον επενδύσεις για την υλοποίηση αυτής της στρατηγικής είναι σωρευτικά €6 δις σε ξενοδοχεία και €16 δις σε λοιπές τουριστικές υποδομές – με τις αναβαθμισμένες υποδομές να προσελκύουν υψηλότερου εισοδήματος τουρίστες λειτουργώντας αυξητικά τόσο για τις τιμές των ξενοδοχείων όσο και για την ευρύτερη κατανάλωση αγαθών και υπηρεσιών.

Οι παραπάνω υποδομές θα μπορούσαν να ολοκληρωθούν σε ορίζοντα πενταετίας, αν οι ετήσιες τουριστικές επενδύσεις επιστρέψουν κοντά στο προ κρίσης επίπεδό τους.

Δεν αρκούν οι υποδομές

Πάντως, οι επενδύσεις ξενοδοχείων δεν αρκούν για την προσέλκυση των επιπλέον τουριστών. Παράλληλα, σύμφωνα με τη μελέτη, απαιτούνται επενδύσεις σε ευρύτερες τουριστικές υποδομές, όπως οδικοί άξονες, λιμάνια, αεροδρόμια, αξιοποίηση αρχαιολογικών χώρων κτλ.. Λαμβάνοντας υπόψη ότι στην Ήπειρο, αλλάζει ο χάρτης των οδικών μεταφορών, μέσω της Ιόνιας Οδού που ολοκληρώνεται, αναβαθμίζεται το λιμάνι της Ηγουμενίτσας και το αεροδρόμιο του Ακτίου και οι Πολιτιστικές Διαδρομές στα θέατρα της Ηπείρου, συμβάλλουν στην αύξηση του τουριστικού ρεύματος, απομένει μόνο η αναβάθμιση του αεροδρομίου Ιωαννίνων.

«Συγκεκριμένα, βάσει του Δείκτη Ανταγωνιστικότητας Τουρισμού (WEF), η Ελλάδα φαίνεται να βρίσκεται κοντά στο μέσο όρο των βασικών ανταγωνιστών, με πλεονέκτημα σε όρους φυσικών χαρακτηριστικών αλλά σημαντική υστέρηση στις υποδομές. Επιπλέον, η σημασία των υποδομών για τον κλάδο επιβεβαιώνεται μέσω της έρευνας της ΕΤΕ, καθώς οι τουριστικές ΜμΕ τις αναγνωρίζουν ως βασικό παράγοντα που επιδρά στη λειτουργία τους (61% ως ευκαιρία και 55% ως εμπόδιο). Βάσει του μεριδίου των ξενοδοχειακών επενδύσεων στο σύνολο των τουριστικών επενδύσεων κατά την τελευταία δεκαετία, οι επενδύσεις σε τουριστικές υποδομές (εκτός ξενοδοχείων) πρέπει να αυξηθούν κατά €3,3 δις ετησίως – αντιστοιχώντας σε ετήσια αύξηση των συνολικών τουριστικών επενδύσεων της τάξης των €4,5 δις (από €3,9 δις το 2010-2015 και €8,6 δις το 2005-2010).  Επιπλέον, ο περιορισμός της εποχικότητας συνάδει με την προώθηση των αστικών προορισμών, των οποίων τα ξενοδοχεία τονίζουν ως σημαντικόq παράγοντα ανάπτυξης την ανάδειξη ειδικών μορφών τουρισμού (συνεδριακός, ιατρικός, αθλητικός κτλ.)» καταλήγει η μελέτη.

Ένας στους τρεις, απασχολείται στον τουρισμό

Στο μεταξύ, σύμφωνα με μια άλλη μελέτη του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, υψηλή είναι η συμβολή του τουρισμού στην απασχόληση, αν και θα μπορούσε να είναι ακόμη σημαντικότερη.

Στη μελέτη με θέμα «Τουρισμός και ανάπτυξη: Bασικά μεγέθη, κλαδικές διασυνδέσεις, αγροτροφικό σύστημα», αναφέρεται ότι η άμεση συμβολή του τουρισμού στην απασχόληση εκτιμάται σε ποσοστό 15,5%, ενώ η συνολική εκτιμάται ότι βρίσκεται μεταξύ 33% και 39%. Παρά ταύτα, η μελέτη διαπιστώνει αδυναμία του τουρισμού να κρατήσει την ανεργία στις τουριστικές περιοχές κάτω από τον εθνικό μέσον όρο αλλά και να μειώσει την ανεργία ακόμη και την περίοδο της τουριστικής αιχμής.

Ανησυχητικά για την πορεία των εσόδων στον τουρισμό είναι τα στοιχεία που παραθέτει το Ινστιτούτο της ΓΣΕΕ σε σχέση με τη διάρκεια παραμονής των ξένων επισκεπτών και την εξέλιξη της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι. Αναλυτικά, η μέση διάρκεια παραμονής την περίοδο 2005-2016 βαίνει διαρκώς μειούμενη, καθώς από 10,7 ημέρες το 2005 μειώθηκε σε μόλις 6,9 ημέρες το 2016. Πτωτική τάση παρουσιάζει κατά το ίδιο διάστημα και η μέση δαπάνη ανά ταξίδι, καθώς από 745,7 ευρώ το 2005 μειώθηκε σε μόλις 470,5 ευρώ το 2016. Mεταξύ της περιόδου 2005-2012 και 2013-2016 η κυρίαρχη θέση της Γερμανίας και της Βρετανίας σε επίπεδο ταξιδιωτικών εισπράξεων για τη χώρα δεν μεταβάλλεται, καθώς διατηρείται η 1η και 2η θέση τους αντιστοίχως, παρά τη μικρή ποσοστιαία υποχώρηση επί του συνόλου. Ανοδικά κινήθηκε η συμμετοχή της Γαλλίας και της Ρωσίας, ενώ υποχώρησε η συμμετοχή της Ιταλίας και της Ολλανδίας.

πηγη.Εφημ.ΠΡΩΪΝΑ ΝΕΑ

 


 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικό Μουσείο Μερόπης

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικό Μουσείο Μερόπης

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς Μονής Σωσσίνου

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς Μονής Σωσσίνου

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 • βίντεο αφιέρωμα του Εκκλησιαστικού Μουσείου Χρυσόρραχης

  Εκκλησιαστικό Μουσείο Χρυσόρραχης.Βίντεο αφιέρωμα!!!

 

 

 

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Συνταγή γνήσιας Πωγωνίσιας κουρκουτόπιτας

Αφιερωμένο στη ''ΜΑΝΑ ΜΟΥ''

Κύρκου Καψάλη Αγαθή

πού έφυγε από την ζωή 17-8-2020 από ανακοπή καρδιάς...