Banner Πανω
 
 
 

Το τσίπουρο «κινδυνεύει» να

χάσει την προστασία της ονομασίας του

 

Το τσίπουρο, μαζί με την τσικουδιά, τη μαστίχα και το ούζο κινδυνεύουν να χάσουν το καθεστώς προστασίας ΠΓΕ (Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη), με το νέο κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Μια τέτοια εξέλιξη θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις για την τοπική οικιακή οικονομία της Ηπείρου  που τα τελευταία χρόνια επιδιώκει να επεκταθεί σε πιο οργανωμένα στάδια παραγωγής και εμπορίας, αποκτώντας φυσικά τη δική του «ταυτότητα».
Το πρόβλημα, σύμφωνα με τον Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. και βουλευτή Ηρακλείου Λευτέρη Αυγενάκη, εντοπίζεται στην κυβερνητική απραξία, για την οποία ζητά εξηγήσεις με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή από τους Υπουργούς  Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, Οικονομίας και Ανάπτυξης Δήμο Παπαδημητρίου και Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελο Αποστόλου.
O κ. Αυγενάκης, επισημαίνει ότι η παραγωγή των δημοφιλών ελληνικών αλκοολούχων ποτών γεωγραφικής ένδειξης (τσικουδιά, τσίπουρο, μαστίχα, ούζο), είναι μακροχρόνια παράδοση.  Ο νόμος μάλιστα 2969/2001 (ΦΕΚ Α’ 281/18-12-2001) για την απόσταξη και τα αποστάγματα ισχύει με διάφορες τροποποιήσεις μέχρι και σήμερα. Με βάση το νόμο αυτό, μεταξύ άλλων, ρυθμίζονται τα ζητήματα παραγωγής, μεταποίησης, αποθήκευσης και διακίνησης της αιθυλικής αλκοόλης, των αποσταγμάτων και των προϊόντων απόσταξης, των αλκοολούχων ποτών και των αλκοολούχων προϊόντων πάσης φύσεως.
Που εντοπίζεται ο κίνδυνος
Όμως- εξηγεί ο κ. Αυγενάκης- με τον νέο Κανονισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι ορατός ο κίνδυνος να τεθεί υπό αμφισβήτηση το καθεστώς προστασίας ως Προϊόντων Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) ελληνικών αλκοολούχων ποτών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με πρότασή της, που είχε γνωστοποιηθεί στα κράτη - μέλη τον Δεκέμβριο του 2016, ξεκίνησε τη διαβούλευση για την αντικατάσταση του Κανονισμού (ΕΚ) 110/2008, Κανονισμός για τα αλκοολούχα ποτά. Η πρόταση εισηγείται έναν νέο Κανονισμό, που θα δίνει αυξημένες αρμοδιότητες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η κατοχυρωμένη προστασία των δημοφιλών ελληνικών ποτών, να επιβαρυνθούν οικονομικά οι μικροί παραγωγοί, με ορατό το ενδεχόμενο  να βρεθούν στον «αέρα» 21.000 θέσεις εργασίας σε όλη την Ελλάδα.
Οι κυβερνητικές ευθύνες
Στις 30 Μαρτίου 2017 συζητήθηκε στη Βουλή (κοινή συνεδρίαση της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων) το εν λόγω νέο Σχέδιο του Ευρωπαϊκού Κανονισμού, ωστόσο όπως σημειώνει ο Γραμματέας της Π.Ε. της Νέας Δημοκρατίας, η Κυβέρνηση έφερε εκ των υστέρων το θέμα προς συζήτηση καθώς η προθεσμία που είχε ορίσει ως καταληκτική για υποβολή προτάσεων η Ε.Ε. ήταν η 10η Μαρτίου 2017.
«Δυστυχώς, το μόνο βέβαιο είναι ότι η Κυβέρνηση, με απόλυτη ευθύνη της, στέρησε από τη χώρα μας την ευκαιρία να διαμορφώσει εγκαίρως τις ελληνικές θέσεις για τον Κανονισμό και να ζητήσει ουσιαστικές τροποποιήσεις για τα εθνικά μας συμφέροντα και τα εξαιρετικής ποιότητας ελληνικά ποτά», τονίζει ο κ. Αυγενάκης, που θέτει προς απάντηση δύο ερωτήματα προς τους αρμόδιους υπουργούς:
 «1. Για ποιο λόγο φέρατε προς συζήτηση στη Βουλή το Σχέδιο Κανονισμού της ΕΕ εκπρόθεσμα, 20 ημέρες μετά την καταληκτική προθεσμία της Ε.Ε. (10-3-2017);
2. Πώς σκοπεύετε να διασφαλίσετε, έστω και τώρα, την προστασία των Γεωγραφικών Ενδείξεων στην τσικουδιά και τα λοιπά ελληνικά παραδοσιακά αλκοολούχα ποτά;».

πηγη.Εφημ.ΠΡΩΊΝΟΣ ΛΟΓΟΣ


 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς Μονής Σωσσίνου

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς Μονής Σωσσίνου

 • βίντεο αφιέρωμα του Εκκλησιαστικού Μουσείου Χρυσόρραχης

  Εκκλησιαστικό Μουσείο Χρυσόρραχης.Βίντεο αφιέρωμα!!!

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικό Μουσείο Μερόπης

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικό Μουσείο Μερόπης

 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 

 

 

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Συνταγή γνήσιας Πωγωνίσιας κουρκουτόπιτας

Αφιερωμένο στη ''ΜΑΝΑ ΜΟΥ''

Κύρκου Καψάλη Αγαθή

πού έφυγε από την ζωή 17-8-2020 από ανακοπή καρδιάς...