Banner Πανω
 
 
 

«Κρυφό σχολειό» στο Ματσούκι

''ΨΩΜΙ--ΠΑΙΔΕΙΑ--ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ''.Μήπως θυμάστε αυτά τα συνθήματα της αριστεράς;Δείτε τα λοιπόν τώρα στην εφαρμογή τους.Ψωμί δυσεύρετο,Παδεία ανύπαρκτη,για την Ελευθερία αφήνω εσάς να αποφασίσετε...

Αναλυτικά το άρθρο.

Εικόνες από αυτές που αναφέρονται στα χρόνια της τουρκοκρατίας για τη λειτουργία των κρυφών σχολειών, όπου ο παπάς αναλάμβανε ρόλο δασκάλου και μάθαινε λίγα κολυβογράμματα στα παιδιά, αναβιώνουν στο δημοτικό σχολείο Ματσουκίου.

Δύο μήνες σχεδόν από την έναρξη της σχολικής χρονιά, η Γεωργία, η Μαρία και ο Πάρης, τα τρία παιδιά του χωριού, έχουν παρακολουθήσει ελάχιστες ώρες μαθημάτων, καθώς δεν έχει βρεθεί λύση μετά την απόσπαση που πήρε η δασκάλα, η οποία είχε οργανική θέση στο δημοτικό σχολείο, κάνοντας χρήση και της πολυτεκνικής της ιδιότητας, καθώς και μετά τις διαδοχικές άδειες –γάμου και αναρρωτικές λόγω εγκυμοσύνης- της εκπαιδευτικού που ορίστηκε να την αναπληρώσει.

 

Έτσι, ρόλο δασκάλου ανέλαβε από τη Δευτέρα, άτυπα, ο ιερέας του χωριού Χρήστος Μακρής, πατέρας ενός εκ των τριών μαθητών και ο ίδιος, που ανέλαβε την πρωτοβουλία για να μπουν ξανά τα παιδιά στη σχολική τάξη και να καθίσουν στα θρανία.

Όπως είναι κατανοητό, η κίνηση αυτή μάλλον συμβολικό χαρακτήρα έχει περισσότερο, καθώς ο παπάς του Ματσουκίου σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το έργο του δασκάλου, με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων και την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ηπείρου να καλούνται να δώσουν λύση.

Το ζήτημα, βέβαια, για τους γονείς των τριών μαθητών είναι ποια λύση θα δοθεί, καθώς τόσο οι ίδιοι, όσο και ο δήμος Βορείων Τζουμέρκων επιθυμούν να βρεθεί δάσκαλος και να συνεχίσει τη λειτουργία του το σχολείο στο Ματσούκι, και όχι να μεταφέρονται οι μαθητές στο δημοτικό σχολείο Πραμάντων, όπως έχει προταθεί.

Το Ματσούκι απέχει 17 χλμ. από τα Πράμαντα, ωστόσο το οδικό δίκτυο είναι κακό και οι γονείς επισημαίνουν τους κινδύνους που κρύβει η καθημερινή μετακίνηση των παιδιών, ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες. Όπως αναφέρουν, πολλές φορές απαιτείται χρόνος που φτάνει και τα 45 λεπτά για να διανυθεί η απόσταση, ενώ τονίζουν και την ηλικία των παιδιών, που θα μπαίνουν σε μια καθημερινή ταλαιπωρία.

Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με το ότι αν κλείσει το σχολείο, δύσκολα θα λειτουργήσει ξανά, αφού έτσι κι αλλιώς σήμερα λειτουργεί καθ’ υπέρβαση, έχοντας μόλις τρεις μαθητές.

Λύση, πάντως, σύντομα θα βρεθεί και το πιθανότερο είναι να είναι αυτή που δε θα ικανοποιεί τους γονείς. Μετά τις δύο προσλήψεις αναπληρωτών το προηγούμενο διάστημα από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, που όμως δεν έκαναν αποδοχή της πρόσληψης, σύντομα θα ακολουθήσει και μία τρίτη προσπάθεια. Στην περίπτωση, όμως, που ούτε αυτή τη φορά υπάρξει αποδοχή του διορισμού –κάτι ιδιαίτερα πιθανό λόγω της απόστασης από τα Γιάννενα και του δύσκολου οδικού δικτύου- η αναστολή λειτουργίας του σχολείου θα αποτελεί μονόδρομο, με τους τρείς μαθητές να υποχρεούνται να μετεγγραφούν στο δημοτικό σχολείο Πραμάντων.

πηγη.Εφημ.ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ


 

 

 

 

 • βίντεο αφιέρωμα του Εκκλησιαστικού Μουσείου Χρυσόρραχης

  Εκκλησιαστικό Μουσείο Χρυσόρραχης.Βίντεο αφιέρωμα!!!

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς Μονής Σωσσίνου

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς Μονής Σωσσίνου

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικό Μουσείο Μερόπης

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικό Μουσείο Μερόπης

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς Μονής Αβελ

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς  Μονής Αβελ

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr