Banner Πανω
 
 
 

Απογοητευμένοι, εξαπατημένοι κι έτοιμοι για κινητοποιήσεις

 

Οκτάμηνες συμβάσεις προσωπικού, προβλέπει το σχεδίου νόμου για τους Φορείς Διαχείρισης των Προστατευόμενων Περιοχών, προκαλώντας αντιδράσεις στους εργαζόμενους – Πως διαμορφώνεται ο νέος «χάρτης» στην Ήπειρο

Απογοητευμένοι και εξαπατημένοι από το υπουργείο Περιβάλλοντος και την κυβέρνηση, νιώθουν οι εργαζόμενοι των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, μετά την ανάρτηση του πολυπόθητου σχεδίου νόμου που αφορά στη λειτουργία τους και το οποίο τέθηκε τη Δευτέρα σε δεκαήμερη δημόσια διαβούλευση στον ακόλουθο ιστότοπο της ανοικτής διακυβέρνησης http://www.opengov.gr/home/category/users/envirormentandenergy.

Το εν λόγω νομοσχέδιο, αναρτήθηκε με καθυστέρηση, ενώ αναμένονταν από τη περασμένη Παρασκευή, κάτι που δεν έγινε, καθώς τα όσα είχαν διαρρεύσει, είχαν προκαλέσει… εκρηκτικό κλίμα στους κόλπους των εργαζομένων.

Μπορεί το υπουργείο να υποστηρίζει ότι βασικός σκοπός του, είναι η ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών, μέσω του θεσμού των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ), με στόχο τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, την προστασία του εθνικού φυσικού κεφαλαίου με όρους βιώσιμης ανάπτυξης και την ενίσχυση του τοπικού προϊόντος και της περιφερειακής ανάπτυξης και εργασίας, ωστόσο οι εργαζόμενοι έχουν διαφορετική άποψη.

Όπως ανέφερε μιλώντας στα «Πρωινά Νέα», ο πρόεδρος του Πανελλαδικού Συλλόγου Εργαζομένων στους ΦΔ, Μιχάλης Βάκκας, τα όρια των Φορέων τριπλασιάζονται, την ώρα που το προσωπικό και οι πόροι παραμένουν ως έχουν, με σαφή υποβάθμιση των εργαζομένων.

Κι αυτό, γιατί, παρά τις κατά καιρούς υποσχέσεις, ότι με το σχέδιο νόμου, θα ξεκαθάριζε το θέμα του προσωπικού, η παράταση των συμβάσεων του υφιστάμενου και το νέο καθεστώς εργασίας, το μέλλον των 358 εργαζόμενων στους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών της χώρας, που ζουν κάθε χρόνο με την ίδια αγωνία, παραμένει στον «αέρα».

Όπως προκύπτει, όσοι απασχολούνται σήμερα στους Φορείς Διαχείρισης (και οι οποίοι, σημειωτέον, έχουν αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία με το πέρασμα σχεδόν μιας δεκαπενταετίας) θα διατηρηθούν με το ίδιο προσωρινό σχήμα και το 2018 (με οκτάμηνες αντί για ετήσιες συμβάσεις), με τη μισθοδοσία να καλύπτεται από το Πράσινο Ταμείο (τα λειτουργικά έξοδα και τα επιστημονικά κόστη θα μεταφερθούν στον προϋπολογισμό). Κατόπιν θα πραγματοποιηθεί διαγωνισμός μέσω ΑΣΕΠ (στον οποίο οι έχοντες ήδη εμπειρία στους φορείς θα μοριοδοτούνται).

Το υπουργείο σημειώνει ότι «στηρίζεται η εργασία των συμβασιούχων των ΦΔΠΠ με παράταση των συμβάσεών τους ως την προκήρυξη διαγωνισμών του ΑΣΕΠ για οχτάμηνες συμβάσεις (εντός του 2018), με στόχο την προκήρυξη διαγωνισμών για θέσεις αορίστου χρόνου εντός του 2019 με πλήρες οργανόγραμμα για όλους τους φορείς και περιγράμματα θέσεων».

Τα διοικητικά συμβούλια των φορέων θα παραμείνουν άμισθα, όπως σήμερα.

Οι Φορείς Διαχείρισης, πάντως, παραμένουν και στο νέο σχέδιο νόμου ένας γνωμοδοτικός φορέας, χωρίς αποφασιστικό «λόγο» στις σημαντικές αποφάσεις για τις περιοχές που διαχειρίζονται. Αντίθετα, το υπουργείο συγκεντρώνει περισσότερες αρμοδιότητες (για παράδειγμα, θα αναθέτει τις Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες που χρειάζονται για κάθε περιοχή σε ιδιώτες μελετητές, οι οποίοι δεν είναι υποχρεωμένοι να συνεργαστούν με τους κατά τόπους φορείς).

O κ. Βάκκας, έκανε λόγο για αόριστες υποσχέσεις, ότι οι συμβάσεις θα γίνουν αορίστου χρόνου και προανήγγειλε κινητοποιήσεις, τη μορφή των οποίων, θα αποφασίσουν τα συλλογικά όργανα.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο υποστηρίζει ότι οι θέσεις προσλήψεων που ενέρκιναν οι θεσμοί για το 2018 έχουν ήδη καλυφθεί από άλλα υπουργεία και φορείς του Δημοσίου…

Οι αλλαγές

Το σχέδιο προβλέπει την αύξηση των Φορέων Διαχείρισης των Προστατευόμενων Περιοχών από 28 σε 35 με παράλληλη μεγέθυνση της περιοχής ευθύνης τους, ώστε να καλύψουν όλες τις περιοχές Natura -σημερινές και μελλοντικές.

Στην Ήπειρο, ο «χάρτης» διαμορφώνεται ως εξής:

- Ο Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδος Ιωαννίνων, με έδρα στα Ιωάννινα δεν επεκτείνεται, ως προς τα όρια της περιοχής ευθύνης του και περιλαμβάνει δύο περιοχές του δικτύου Natura 2000

- Ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού, με έδρα στην Άρτα επεκτείνεται, ως προς τα όρια της περιοχής ευθύνης του και περιλαμβάνει δέκα περιοχές του δικτύου Natura 2000

- Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου – Αώου και Πίνδου, με έδρα στους Ασπράγγελους Ζαγορίου επεκτείνεται, ως προς τα όρια της περιοχής ευθύνης του και περιλαμβάνει 13 περιοχές του δικτύου Natura 2000

- Ο Φορέας Διαχείρισης Στενών και Εκβολών Καλαμά και Αχέροντα, με έδρα στην Ηγουμενίτσα του νομού Θεσπρωτίας επεκτείνεται, ως προς τα όρια της περιοχής ευθύνης του και περιλαμβάνει 20 περιοχές του δικτύου Natura 2000

- Ο Φορέας Διαχείρισης Τζουμέρκων, Περιστερίου και Χαράδρας Αράχθου» και έδρα στα Ιωάννινα, μετονομάζεται σε «Φορέας Διαχείρισης Τζουμέρκων, Αράχθου και Δυτικής Θεσσαλίας» και επεκτείνεται ως προς τα όρια της περιοχής ευθύνης του και περιλαμβάνει 12 περιοχές του δικτύου Natura 2000

Να σημειωθεί, ότι το κείμενο που δόθηκε σε διαβούλευση περιορίστηκε τελικά στην αναδιάρθρωση του καταλόγου των φορέων και σε θέματα λειτουργίας του, ενώ αφαιρέθηκαν όλες οι άλλες τροποποιήσεις στο νόμο για τη βιοποικιλότητα που θα συζητούνταν το τελευταίο διάστημα.

Η σημαντικότερη από τις αλλαγές που φέρνει το νέο σχέδιο νόμου είναι η επίλυση του χρονίζοντος χρηματοδοτικού προβλήματος των φορέων, με τη σταδιακή ανάληψη των λειτουργικών τους εξόδων από το υπουργείο Περιβάλλοντος. Το ποσό είναι μικρό, περί τα 7 εκατ. ευρώ ετησίως και μέχρι το 2015 καλύπτονταν πλήρως από κοινοτικούς πόρους, ενώ την τελευταία διετία «μεταβατικά» από το Πράσινο Ταμείο.

«Για πολλά χρόνια η χρηματοδότηση των ΦΔΠΠ είχε εναποτεθεί στα ευρωπαϊκά προγράμματα, ενώ τα τελευταία 2 χρόνια η κυβέρνηση έχει αξιοποιήσει το Πράσινο Ταμείο για να δώσει το φιλί της ζωής στους Φορείς. Με τον ν. 4109/13, η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου είχε επιλέξει να συρρικνώσει και ουσιαστικά να καταργήσει τους Φορείς, τη δράση τους αλλά και τους εργαζόμενους σε αυτούς.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ-Οικολόγων Πράσινων έθεσε εξαρχής ως κεντρική πολιτική επιλογή την υποστήριξη του θεσμού των ΦΔΠΠ και, εν μέσω δημοσιονομικών περιορισμών, επιτροπείας και περιορισμών στις προσλήψεις, προχωρά με σταθερά βήματα στην ισχυροποίηση του συγκεκριμένου θεσμού και στην ολοκληρωμένη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών, το δυναμικό των οποίων, όσον αφορά την τοπική ανάπτυξη, δεν έχει ακόμη αναδειχθεί.

Συνεπώς, στο συγκεκριμένο σχέδιο νόμου προβλέπεται η κάλυψη του συνόλου των περιοχών του δικτύου Natura 2000 της χώρας (100%, 446 περιοχές), ενώ έως σήμερα καλύπτονται οι 116 από τις 419 περιοχές του δικτύου Natura 2000 (ποσοστό 27,7%). Αυτό θα καταστεί εφικτό αφενός με την επέκταση των περιοχών ευθύνης των υφιστάμενων 28 ΦΔΠΠ και αφετέρου με την ίδρυση επτά (7) νέων ΦΔΠΠ», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

Γράφει: Η Βίκυ Κώστα

πηγη.Εφημ.ΠΡΩΪΝΑ ΝΕΑ


 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς Μονής Αβελ

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς  Μονής Αβελ

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 

 

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Συνταγή γνήσιας Πωγωνίσιας κουρκουτόπιτας

Αφιερωμένο στη ''ΜΑΝΑ ΜΟΥ''

Κύρκου Καψάλη Αγαθή

πού έφυγε από την ζωή 17-8-2020 από ανακοπή καρδιάς...