Banner Πανω
 
 
 

Σημαντική ενίσχυση, όσων εκτρέφουν ζώα ντόπιων φυλών

 

Με το συνολικό ποσό των 822.753,6 ευρώ, ενισχύονται ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Προβατοτρόφων Αναπαραγωγής Φυλής Φριζάρτα Ακροποταμιάς Άρτας, ο Αγροτικός Αγελαδοτροφικός Συνεταιρισμός Άρτας – Πρέβεζας και η Ένωση Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων Ηπείρου

 

Με το συνολικό ποσό των 822.753,6 ευρώ, ενισχύονται μία Ένωση και δύο Αγροτική Συνεταιρισμοί της Ηπείρου, οι οποίοι εντάχθηκαν στη Δράση 10.2.1 «Γενετικοί πόροι στην κτηνοτροφία», του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, με απόφαση που υπέγραψε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Νίκος Αντώνογλου.

Ο λόγος για τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Προβατοτρόφων Αναπαραγωγής Φυλής Φριζάρτα Ακροποταμιάς Άρτας, στο οποίο αντιστοιχεί το ποσό των 309.264 ευρώ, τον Αγροτικό Αγελαδοτροφικό Συνεταιρισμό Άρτας – Πρέβεζας, που θα λάβει 278.800 ευρώ και την Ένωση Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων Ηπείρου, η οποία ενισχύεται με το ποσό των 234.689,60 ευρώ.

Το ύψος της δημόσιας δαπάνης ανέρχεται σε 5.427.531,10€ και επιμερίζεται στους δικαιούχους ως ακολούθως:

Οι εν λόγω οικονομικές ενισχύσεις αφορούν στην υλοποίηση ενεργειών όπως:

1. Συλλογή – τήρηση στοιχείων γενεαλογίας των ζώων (ενίσχυση 100%)

2. Συγκέντρωση στοιχείων ελέγχου αποδόσεων (ενίσχυση 70%)

3. Ενημέρωση και παροχή συμβουλών για τη διάδοση και χρήση του κατάλληλου ζωικού γενετικού υλικού (ενίσχυση 100%)

4. Γονοτυπικός έλεγχος των ζώων (ενίσχυση 100%).

Το χρηµατοδοτικό πλαίσιο του Μέτρου «Γενετικοί πόροι στην κτηνοτροφία», το οποίο περιλαμβάνει και ηπειρώτικες φυλές ζώων (Πρόβατα: Φριζάρτα Άρτας, Ορεινό Ηπείρου, Καλαρρύτικη, Κατσικάς Ιωαννίνων και Ίπποι: Πίνδου), συνιστά ισχυρό κίνητρο για όσους συνεχίζουν να εκτρέφουν και να αναπαράγουν ζώα καθαρών φυλών.

Στόχος της δράσης, είναι η διατήρηση και ενίσχυση της βιοποικιλότητας, η οποία αποτελεί το πλέον σημαντικό εργαλείο για την γενετική παραλλακτικότητα, που είναι βασική προϋπόθεση για την επιβίωση των ειδών, συνεισφέροντας αποφασιστικά στην αειφόρο ανάπτυξη.

Ένας μεγάλος αριθμός ειδών ζώων έχει εξαφανιστεί ή τείνει προς εξαφάνιση και ο υπαίτιος γι' αυτή την κατάσταση, είναι ο ίδιος ο άνθρωπος και διάφορες δραστηριότητές του (γεωργία-κτηνοτροφία, οδοποιία, οικοδόμηση, θήρα, αλιεία, υλοτόμηση των δασών, βιομηχανική δραστηριότητα κλπ).

Ιδιαίτερα στην εποχή μας, οι ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις και η ρύπανση του περιβάλλοντος δημιουργούν κινδύνους για την επιβίωση διάφορων ειδών. Πολλές εγχώριες αυτόχθονες φυλές ζώων εξαφανίστηκαν ή κινδυνεύουν με εξαφάνιση, τόσο εξαιτίας φυσιολογικών παραγόντων όσο και άλλων, όπως η εισαγωγή ξένων φυλών ζώων με βελτιωμένα παραγωγικά χαρακτηριστικά (επιθυμία των κτηνοτρόφων για αύξηση του γάλακτος), η εκμηχάνιση της γεωργίας, η ρύπανση του περιβάλλοντος κ.ά. Τα παραπάνω οδήγησαν σε μία σημαντική μείωση της βιοποικιλότητας και της γενετικής παραλλακτικότητας.

Ένας ακόμη πολύ σημαντικός παράγοντας, είναι τα αυξανόμενα ποσοστά αιμομιξίας, τα οποία είναι αποτέλεσμα λανθασμένης αναπαραγωγικής διαχείρισης και πλήττουν τους μικρούς πληθυσμούς.

Οποιαδήποτε απώλεια γενετικού υλικού θα περιορίσει αφενός τη δυνατότητα επιβίωσης ενός είδους, αλλά και τις δυνατότητες των βελτιωτών για επιλογή των αγροτικών ζώων, ώστε να ανταποκρίνονται στις διαρκώς μεταβαλλόμενες φυσικές, οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες, βάσει των οποίων καθορίζεται η μορφή των συστημάτων παραγωγής των ζωικών προϊόντων.

Γράφει:Η Βίκυ Κώστα

πηγη.Εφημ.ΠΡΩΪΝΑ ΝΕΑ


 • βίντεο αφιέρωμα του Εκκλησιαστικού Μουσείου Χρυσόρραχης

  Εκκλησιαστικό Μουσείο Χρυσόρραχης.Βίντεο αφιέρωμα!!!

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς Μονής Σωσσίνου

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς Μονής Σωσσίνου

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικό Μουσείο Μερόπης

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικό Μουσείο Μερόπης

 

 

 

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Συνταγή γνήσιας Πωγωνίσιας κουρκουτόπιτας

Αφιερωμένο στη ''ΜΑΝΑ ΜΟΥ''

Κύρκου Καψάλη Αγαθή

πού έφυγε από την ζωή 17-8-2020 από ανακοπή καρδιάς...