Banner Πανω
 
 
 

Η Ιόνια Οδός άλλαξε τον αρχαιολογικό χάρτη της Ηπείρου

 

Έναν κρυμμένο αρχαιολογικό πλούτο έφεραν στο φως οι εργασίες για την κατασκευή της Ιόνιας Οδού και με την ολοκλήρωση του αυτοκινητοδρόμου ήρθε η ώρα να παρουσιαστεί στο σύνολό του.

Σήμερα ξεκινά στην Αθήνα ένα εξαιρετικά σημαντικό επιστημονικό συνέδριο με θέμα «Αρχαιολογικές Έρευνες και Μεγάλα Δημόσια Έργα», στο οποίο θα γίνει η παρουσίαση του πλούσιου ανασκαφικού έργου, που πραγματοποίησαν τα δέκα τελευταία χρόνια οι Εφορείες Αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, στο πλαίσιο των μεγάλων δημόσιων έργων, καθώς και των εργασιών προστασίας, ανάδειξης και διαχείρισης των σημαντικών αρχαιοτήτων που ήρθαν στο φως.
Μεταξύ του ανασκαφικού έργου που θα παρουσιαστεί, είναι και αυτό που πραγματοποίησαν οι Εφορείες Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, Άρτας και Πρέβεζας, στο πλαίσιο κατασκευής της Ιόνιας Οδού. «Είναι εντυπωσιακό ότι οι αρχαίοι οδικοί άξονες, σε μεγάλο βαθμό, ταυτίζονται με τους καινούργιους οδικούς άξονες, όπως για παράδειγμα στην Ιόνιο οδό», αναφέρει η αρχαιολόγος Έλενα Κουντούρη, προϊσταμένη της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, που μαζί με συναδέλφους της από το Τμήμα Συντονισμού και Παρακολούθησης Αρχαιολογικών Ερευνών και Εργασιών στο πλαίσιο μεγάλων δημόσιων έργων, θα παρουσιάσουν στατιστικά δεδομένα του αρχαιολογικού έργου που υλοποιήθηκε.
Για τις αρχαιολογικές εργασίες κατά μήκος του άξονα της Ιόνιας Οδού στην περιφερειακή ενότητα Ιωαννίνων θα μιλήσει ο προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων Κωνσταντίνος Σουέρεφ. Οι αρχαιολογικές εργασίες ξεκίνησαν τον Φεβρουάριο του 2014 και σταμάτησαν τον Δεκέμβριο του 2016 σε βραχώδες ύψωμα, στο ύψος του Σταθμού Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών Επισκοπικού, κοντά στη σήραγγα Αμπελιάς. Στην κορυφή και στο ανατολικό πρανές του υψώματος αποκαλύφθηκαν κυκλική εστία και τάφοι ρωμαϊκής εποχής, ενώ στη δυτική πλευρά του υψώματος εντοπίστηκε εκτεταμένο στρώμα καταστροφής και στη νοτιοδυτική κατάλοιπα αγροτικής εγκατάστασης υστερορωμαϊκών και βυζαντινών χρόνων. Η εγκατάσταση περιλαμβάνει κτίρια (τα περισσότερα κατεστραμμένα από αγροτικές εργασίες) και τάφους. Σε βαθύτερα στρώματα εντοπίστηκαν ενδείξεις εγκατάστασης της Ύστερης Εποχής του Χαλκού, ενώ στα όρια της δεσμευμένης από την Εφορεία μας έκτασης ανασκάφηκαν κατάλοιπα αγροικίας ρωμαϊκών χρόνων με επεκτάσεις και τουλάχιστον δύο οικοδομικές φάσεις. Η ανασκαφή της αγροικίας αυτής και η διερεύνηση των βαθύτερων στρωμάτων με τα πιθανά προϊστορικά κατάλοιπα δεν ολοκληρώθηκαν, λόγω λήξης των συμβάσεων του αρχαιολόγου και του εργατοτεχνικού προσωπικού.
Σημαντικά είναι και τα αρχαιολογικά ευρήματα στην περιοχή της Άρτας, που ήρθαν στο φως λόγω των εργασιών της Ιόνιας Οδού και τα οποία θα παρουσιάσει η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας Βαρβάρα Παπαδοπούλου.
 «Αποκαλύφθηκαν αρχαία κατάλοιπα, άγνωστα από άλλες πηγές, που ποικίλλουν ως προς τον χαρακτήρα και το χρονικό εύρος και παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ιστορία της περιοχής. Οι έρευνες που ακολούθησαν, πραγματοποιήθηκαν παράλληλα με τις τεχνικές εργασίες του αυτοκινητόδρομου και εμπλούτισαν τις γνώσεις μας και τον αρχαιολογικό χάρτη της Άρτας», αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Παπαδοπούλου.
Συγκεκριμένα, εντοπίστηκε μια σημαντική οικιστική συγκέντρωση στα περίχωρα της Αμβρακίας, άγνωστη έως σήμερα, μικρό τμήμα της οποίας ανασκάφηκε. Σημαντικά ευρήματα τεκμηριώνουν επίσης τη διαχρονικότητα του περάσματος από τη χώρα της Αμβρακίας στο λεκανοπέδιο των Iωαννίνων, που παραμένει σε χρήση ήδη από την Εποχή του Χαλκού ως τις μέρες μας.
Ειδικότερα για τις αρχαιότητες που εντοπίστηκαν στην ευρύτερη περιοχή του Αμμοτόπου, θα μιλήσουν οι αρχαιολόγοι της Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας Ανδρομάχη Μπαλαδήμα και Σωτήρης Ραπτόπουλος. Οι εργασίες για την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου της Ιόνιας Οδού στο τμήμα Καμπής – Αμμoτόπου στάθηκαν αφορμή να έρθουν στο φως σημαντικά ευρήματα για την τοπογραφία της ευρύτερης περιοχής. Η έρευνα κτιριακών καταλοίπων και ταφών, μαρτυρά πως στον δρόμο που συνέδεε την Αθαμανία και τη Μολοσσίδα με την πεδιάδα της Αμβρακίας, μία κοινωνία ανθρώπων, έχοντας ως όπλο τη σκέψη, έζησε, δημιούργησε τέχνη και καθιέρωσε έθιμα, χαράσσοντας τη δική της πορεία αιώνες πριν οι Μολοσσοί ιδρύσουν την σημαντική, φρουριακού χαρακτήρα πόλη του Ορράου.
Τέλος, στην περιοχή του κόμβου Γοργομύλου Πρέβεζας, αποκαλύφθηκαν, σχεδόν επιφανειακά, οικοδομικά λείψανα μολοσσικής αγροικίας με δύο τουλάχιστον οικοδομικές φάσεις (3ος-μέσα 2ου αι. π.Χ., μέσα 2ου- 1ο αι. π.Χ.). Από την αγροικία προέρχονται πλήθος πήλινων και μεταλλικών ευρημάτων, που μαρτυρούν τις γεωργικές και κτηνοτροφικές ασχολίες των ενοίκων της, ενώ ο εντοπισμός κλιβάνου σε έναν από τους χώρους της, μαρτυρεί την ύπαρξη εργαστηρίου σιδερένιων αντικειμένων. «Η εύρεση της αγροικίας σε κοντινή απόσταση από τον αρχαιολογικό χώρο του μολοσσικού Ορράου εμπλουτίζει και συμπληρώνει τις γνώσεις μας για την ενδοχώρα της Μολοσσίας και την τοπογραφία της αρχαίας Ηπείρου», τονίζουν οι αρχαιολόγοι της Εφορείας Αρχαιοτήτων Εφορείας Πρέβεζας Αθανάσιος Αρκουμάνης και Στυλιανός Τζιράκης, που θα κάνουν τη σχετική παρουσίαση.
Από το συνέδριο θα βγουν πρακτικά, που θα δημοσιευτούν σε έναν ή περισσότερους τόμους, με τις επιστημονικές συμβολές, καθώς κι ένα λεύκωμα για το ευρύ κοινό με τις ομιλίες των προϊσταμένων των Εφορειών Αρχαιοτήτων, που δίνουν τη συνολική εικόνα των ανασκαφών και των ευρημάτων ανά έργο.
πηγη.Εφημ.ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ


 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικό Μουσείο Μερόπης

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικό Μουσείο Μερόπης

 • βίντεο αφιέρωμα του Εκκλησιαστικού Μουσείου Χρυσόρραχης

  Εκκλησιαστικό Μουσείο Χρυσόρραχης.Βίντεο αφιέρωμα!!!

 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς Μονής Σωσσίνου

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς Μονής Σωσσίνου

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

 

 

 

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Συνταγή γνήσιας Πωγωνίσιας κουρκουτόπιτας

Αφιερωμένο στη ''ΜΑΝΑ ΜΟΥ''

Κύρκου Καψάλη Αγαθή

πού έφυγε από την ζωή 17-8-2020 από ανακοπή καρδιάς...