Banner Πανω
 
 
 

Με βραχεία ημερομηνία λήξης

 

«Κενό γράμμα» είναι πολύ πιθανόν να αποδειχθεί η πρόσφατη κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Υποδομών και Οικονομικών για «ελευθέρας» σε σταθμούς διοδίων της Εγνατίας Οδού για τους κατοίκους του δήμου Μετσόβου και της περιφερειακής ενότητας Θεσπρωτίας, καθώς και για ανέργους και άτομα με αναπηρία.

Πέραν του ότι η απόφαση αυτή δε στηρίχθηκε σε οικονομοτεχνική μελέτη, ούτε προέκυψε μετά από συνεννόηση με το ΤΑΙΠΕΔ, που έχει ξεκινήσει το διαγωνισμό παραχώρησης του οδικού άξονα, έρχεται στο φως της δημοσιότητας και μια παράγραφος στο συμπληρωματικό μνημόνιο συνεννόησης μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών, που ουσιαστικά οδηγεί σε απόσυρση της κοινής υπουργικής απόφασης σε λίγους μήνες.
Όπως αναφέρεται, ένα από τα προαπαιτούμενα που σχετίζονται με την ιδιωτικοποίηση της Εγνατίας Οδού, είναι να τεθεί εκτός ισχύος η απόφαση. «Το υπουργείο Υποδομών θα εκδώσει μία νέα υπουργική απόφαση, η οποία θα αντικαταστήσει την υπουργική απόφαση που προβλέπει εξαιρέσεις (σ.σ.: από την υποχρέωση πληρωμής διοδίων) που θεσμοθετήθηκαν στις 27/11/2017 με ΦΕΚ», αναφέρεται, με τη διευκρίνιση ότι η νέα απόφαση, που θα αντικαταστήσει την ΚΥΑ Σπίρτζη - Τσακαλώτου, προτού εκδοθεί, θα έχει συμφωνηθεί με το ΤΑΙΠΕΔ.
Τι θα αναφέρει η νέα απόφαση; Ότι ενδεχόμενες εξαιρέσεις θα πάψουν να ισχύουν από τη στιγμή που εγκριθεί η νέα τιμολογιακή πολιτική των τελών διοδίων, η οποία θα έχει λάβει το πράσινο φως από τη Διεύθυνση Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Move). Η νέα τιμολογιακή πολιτική των τελών διοδίων, που θα αποτελέσει κοινή απόφαση των υπουργείων Υποδομών και Οικονομικών, προβλέπεται να εκδοθεί τον Απρίλιο του 2018.
Με απλά λόγια, το «ελευθέρας» στα διόδια θα έχει ημερομηνία λήξης και μάλιστα σύντομη, τον Απρίλιο του 2018. Βέβαια, για να λήξει, θα πρέπει και να ξεκινήσει η ισχύς της, κάτι που δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα, παρά την κοινή υπουργική απόφαση. Πολλοί είναι οι οδηγοί που έχουν απευθυνθεί στην «Εγνατία Οδό Α.Ε.» για να ενημερωθούν για τη διαδικασία υποβολής των απαιτούμενων δικαιολογητικών, αλλά από την πλευρά της εταιρείας τους αναφέρουν πως τελούν εν αναμονή της απόφασης. Μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και να συνταχθεί ο σχετικός κατάλογος για το ποιοι δικαιούνται της απαλλαγής από την καταβολή των διοδίων, είναι βέβαιο πως θα χρειαστεί ένα ακόμη χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα το «ευεργέτημα» να έχει ακόμη μικρότερη χρονική διάρκεια.

ΕΝ ΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΧΡ. ΣΠΙΡΤΖΗ
Η μνημονιακή δέσμευση είναι σε απόλυτη γνώση του υπουργού Υποδομών Χρίστου Σπίρτζη, ο οποίος, ωστόσο, φρόντισε να την αποκρύψει το προηγούμενο διάστημα τεχνηέντως.
Ερωτηθείς, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο FM, για το εάν η απόφαση για τις δωρεάν διελεύσεις των μόνιμων κατοίκων και των ανέργων θα είναι δεσμευτική για τον ιδιώτη, ο κ.Σπίρτζης δήλωσε: «Όχι, αυτό είναι θέμα από δω και πέρα του ΤΑΙΠΕΔ. Αν το ΤΑΙΠΕΔ, στο τεχνοοικονομικό μοντέλο που μελετά και στον διαγωνισμό που θα βγάλει, προβλέψει ότι πρέπει να έχουμε ελεύθερες διελεύσεις για τα άτομα με ειδική αναπηρία, για τους ανέργους, για τους κατοίκους που μένουν σε περιοχές που είναι ακριτικές και δεν έχουν εναλλακτικό οδικό δίκτυο, μπορεί να συνεχίσει να ισχύει. Αν δεν το προβλέψει στο μοντέλο του, δε θα ισχύει. Αυτό, όμως, πιστεύω ότι είναι ένα θέμα που πρέπει να ρωτήσετε το ΤΑΙΠΕΔ, τη διοίκησή του και τους συμβούλους του. Ποιο μοντέλο δηλαδή επεξεργάζονται», ανάφερε, πετώντας ουσιαστικά το μπαλάκι στο ΤΑΙΠΕΔ.
Βέβαια, αν το ΤΑΙΠΕΔ αρχίσει να κάνει εκπτώσεις, την ίδια στιγμή που αύξησε τον αριθμό των σταθμών διοδίων για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των δανειστών, τότε μάλλον θα πρέπει να αναπροσαρμοστεί προς τα κάτω και το αναμενόμενο τίμημα, καθώς δύσκολα θα βρεθεί ιδιώτης που να δεχθεί να κινούνται στον αυτοκινητόδρομο χωρίς να πληρώνουν διόδια άνεργοι, Αμεα, κάτοικοι και επαγγελματίες ολόκληρων νομών.

πηγη.Εφημ.ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ


 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς Μονής Αβελ

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς  Μονής Αβελ

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 

 

 

Το κανάλι μας στο YouTube.

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Συνταγή γνήσιας Πωγωνίσιας κουρκουτόπιτας

Αφιερωμένο στη ''ΜΑΝΑ ΜΟΥ''

Κύρκου Καψάλη Αγαθή

πού έφυγε από την ζωή 17-8-2020 από ανακοπή καρδιάς...