Banner Πανω
 
 
 

ΕΙΣΗΓΗΣΗ – ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

 

ΘΕΜΑ: «Η κατασκευή της οδού Σταύρου Νιάρχου».

15/12/2017

Η συζήτηση γίνεται με καθυστέρηση πέντε μηνών. Από τον Ιούλιο ’17, ζητήσαμε να γίνει συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο για την οδό «Σταύρου Νιάρχου», η κατασκευή της οποίας θα εξασφαλίσει την σύνδεση της πόλης των Ιωαννίνων με το Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο σε συνθήκες σύγχρονες, ασφαλείς και λειτουργικές.

Αφορμή για την υποβολή του αιτήματος των περιφερειακών Παρατάξεων ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ και ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ (προηγήθηκε κατάθεση Επερώτησης) αποτέλεσαν η εν εξελίξει τότε δημόσια συζήτηση Φορέων της πόλης, δια του τύπου και με ανταλλαγή επιστολών, για την κατασκευή της οδού Στ. Νιάρχου και η έλλειψη ενημέρωσης των περιφερειακών Παρατάξεων και των περιφερειακών Συμβούλων για το θέμα.

Είχαμε και εξακολουθούμε να έχουμε διαφορετικές προσεγγίσεις θεσμικών παραγόντων, συλλογικοτήτων και κινήσεων πολιτών για το έργο. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση επικοινωνίας με ανταλλαγή επιστολών μεταξύ του Δήμου Ιωαννιτών και της Περιφέρειας Ηπείρου, που υποδηλώνει και καταδεικνύει την ασυνεννοησία και ασυμφωνία των δυο Αυτοδιοικητικών φορέων που έχουν λόγο στο έργο.

Είχαμε την παρέμβαση του Επιμελητηρίου και του ΔΣ του ΠΓΝΙ (Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο), όπως και την αποστολή υπομνημάτων και αιτήσεων σε Δήμο και Περιφέρεια των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται παραπλεύρως της υπό (ανα)κατασκευή οδού, αλλά και την τοποθέτηση κατοίκων της εν λόγω περιοχής, επί του θέματος.

Υπάρχει λοιπόν θέμα για συζήτηση.

Τι συμβαίνει; Τι είναι σωστό να γίνει και γιατί η περιφέρεια αρνείται τον διάλογο ή διαλέγεται δι επιστολών;

Εκτιμήσαμε ότι αυτή η συζήτηση θα διευκολύνει στην κατανόηση των διαφορετικών προσεγγίσεων και εν τέλει θα οδηγήσει στη σύγκλιση που είναι και το επιθυμητό.

Μέχρι σήμερα έχουμε:

 • Οι περιβαλλοντικοί όροι του έργου εγκρίθηκαν σε προγενέστερο χρόνο το 2013.

 • Ο Δήμος Ιωαννιτών, στην επικράτεια του οποίου θα κατασκευαστεί το έργο (μέρος της οδού είναι εντός του σχεδίου της πόλης), ζητάει τη δημόσια παρουσίαση της μελέτης στο Δημοτικό Συμβούλιο.

 • Η περιφερειακή Αρχή, δια του Περιφερειάρχη, με επιστολή της προς τον Δήμο Ιωαννιτών αρνείται το αίτημα του Δήμου για παρουσίαση της οριστικής μελέτης του έργου.

 • Ο Δήμος επανέρχεται δια του Δημάρχου και συστήνει στον Περιφερειάρχη «να το ξανασκεφτεί» χαρακτηρίζοντας την παρουσίαση της μελέτης «πολιτικό ζήτημα».

 • Το Επιμελητήριο Ιωαννίνων ζητάει κοινή σύσκεψη με την παρουσία των μελετητών του έργου.

 • Το ΔΣ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου παρεμβαίνει με απόφαση του υπέρ της ανακατασκευής της οδού Στ. Νιάρχου και κατά της αναθεώρησης της μελέτης.

 • Οι επαγγελματίες της οδού ΝΙΑΡΧΟΥ και οι κάτοικοι από τα Σεισμόπληκτα και το Κάτω Νεοχωρόπουλο υποβάλουν υπομνήματα και αιτήσεις, σε Δήμο και Περιφέρεια, διαμαρτυρόμενοι ότι σύμφωνα με τα σχέδια της μελέτης οι μεν πρώτοι πλήττονται επαγγελματικά και θα καταστραφούν οι δε κάτοικοι αποκλείονται αφού δυσχεραίνεται η προσβασιμότητα τους στη νέα οδό ΝΙΑΡΧΟΥ.

 • Η συσταθείσα «Συντονιστική Επιτροπή διαμαρτυρομένων κατοίκων & Επαγγελματιών παρά την οδό Νιάρχου, Σεισμοπλήκτων κ’ Κάτω Νεοχωρόπουλου», με δελτίο τύπου, ζητά την αλλαγή των χαρακτηριστικών του έργου, από δρόμο κατηγορίας ΒΙΙ που επιλέχθηκε σε κατηγορία ΓΙΙΙ/ΓΙV. Ζητούν από τον Δήμο να λάβει απόφαση για τον αποχαρακτηρισμό της οδού από τριτεύουσας εθνικής οδού σε δημοτική οδό! Υποστηρίζουν ότι οδηγούμαστε σε «φαραωνικό» έργο, σε αχρείαστο ανισόπεδο κόμβο και αποδίδουν στην περιφερειακή Αρχή «πρωτοφανή παρελκυστική τακτική..». Υπαινίσσονται εξυπηρέτηση συμφερόντων και προειδοποιούν για κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων και προσφυγή στη δικαιοσύνη. Οι αντιδράσεις είναι πρωτοφανείς!

Την ίδια ώρα όλες οι πλευρές συνομολογούν πως το έργο πρέπει να γίνει! Γι αυτό και ζητήσαμε τη συζήτηση. Να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια για συμφωνία. Να αναθεωρηθεί ότι κριθεί αναθεωρήσιμο, αλλά όχι να ματαιωθεί το έργο. Και προπάντων να αποφευχθούν αστοχίες που θα πλήξουν την λειτουργία της πόλης και το κοινωνικό σύνολο.

Καλούμαστε να εξετάσουμε:

1ο. Τα περιθώρια αναθεώρησης – βελτίωσης της μελέτης και πόσο θα επιβαρυνθεί το έργο από μια πιθανή τροποποίηση σαν κι αυτή που προτείνει η Επιτροπή Πολιτών, δηλ. ανακατασκευή της οδού Στ. Νιάρχου με τα χαρακτηριστικά της εισόδου της πόλης.

2ο. Ποιες είναι οι εναλλακτικές που εξασφαλίζουν τη διασύνδεση της νέας οδού με το υπάρχον οδικό δίκτυο στην ευρύτερη περιοχή και εξυπηρετούν τις υπάρχουσες δραστηριότητες παραπλεύρως αυτής.

3ο. Το μέγεθος και την κατηγορία του έργου και πόσο συνάδει με τα χαρακτηριστικά της περιοχής παρέμβασης.

4ο. Τι θα κάνει ο Δήμος με τον υπό συζήτηση αποχαρακτηρισμό της σημερινής οδού Στ. Νιάρχου;

5ο. Πως θα αντιμετωπίσει η περιφερειακή Αρχή τυχόν προσφυγή των πολιτών που θίγονται;

6ο. Πως τοποθετείται το ΤΕΕ (Τεχνικό Επιμελητήριο) για το έργο;

Προτείνουμε:

 1. Κοινή σύσκεψη της Περιφέρειας και του Δήμου με το Επιμελητήριο και άλλους εμπλεκόμενους φορείς, όπως το ΤΕΕ και η Υπηρεσία.

 2. Παρουσίαση των αποτελεσμάτων στο περιφερειακό Συμβούλιο και ενημέρωση των πολιτών.

ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ

Γιώργος Ζάψας, περιφ/κός Σύμβουλος, επικεφαλής Παράταξης


 

Συμπληρωματικά υποστηρίζουμε:

Ι. Η απορροφητικότητα δεν πρέπει να είναι αυτοσκοπός. Πρέπει να συνδέεται και να συνοδεύεται από έργα προοπτικής για τον τόπο. Η περιφερειακή Αρχή δεν μας έχει πείσει ότι υιοθετεί αυτήν την αντίληψη, τουλάχιστον στα έργα οδοποιίας. Τα μικρά και μεγάλα έργα οδοποιίας που υλοποιούνται στην περιφέρεια μας πρέπει να συνδέονται μεταξύ τους στη βάση ενός σχεδίου, το οποίο η περιφερειακή Αρχή δεν έχει παρουσιάσει μέχρι σήμερα, γιατί δεν υπάρχει. Αναζητείται! Το παράδειγμα της σύνδεσης Α/Κ ΤΕΡΟΒΟΥ με τα ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ στο Καλέντζι είναι χαρακτηριστικό. Δεν αποκλείουμε να υπάρχει και δεύτερο σχέδιο με την οδό Σταύρου Νιάρχου (σύνδεση με Εγνατία /Ιόνια οδό)!

ΙΙ. Η επιμονή του κου Περιφερειάρχη σε ένα σχέδιο, που όμως δεν αποκαλύπτει, υποδηλώνει εγωιστική συμπεριφορά, μονοδιάστατη άποψη και δυσκολία συνεργασίας, γι αυτό και απεχθάνεται την απλή αναλογική στην Αυτοδιοίκηση.


 

 

 

 

 • βίντεο αφιέρωμα του Εκκλησιαστικού Μουσείου Χρυσόρραχης

  Εκκλησιαστικό Μουσείο Χρυσόρραχης.Βίντεο αφιέρωμα!!!

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς Μονής Αβελ

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς  Μονής Αβελ

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικό Μουσείο Μερόπης

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικό Μουσείο Μερόπης

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς Μονής Σωσσίνου

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς Μονής Σωσσίνου

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr