Banner Πανω
 
 
 

Ολόκληρο ταξίδι, για ένα απλό έγγραφο

 

Συστήνεται Κτηματολογικό Γραφείο Ηπείρου, με τρία υποκαταστήματα

- Η σύσταση Οργανισμού περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο, το οποίο κατατίθεται σήμερα στη Βουλή

Κατάργηση των υποθηκοφυλακείων και ριζικές ανατροπές στην κτηματογράφηση και στη λειτουργία των κτηματολογικών γραφείων φέρνει η σύσταση Οργανισμού Κτηματολογίου, που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο, το οποίο κατατίθεται σήμερα Τρίτη στη Βουλή.

Με το σχέδιο νόμου συστήνεται ένας ενιαίος φορέας, ο «Οργανισμός Εθνικού Κτηματολογίου», ο οποίος θα αναλάβει την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης της χώρας έως το 2020, τη λειτουργία, καθώς και τη σταδιακή συγχώνευση των υφιστάμενων κτηματολογικών γραφείων και υποθηκοφυλακείων, τα οποία καταργούνται σε διάστημα δύο ετών.

Στο νέο Οργανισμό, προβλέπεται να μεταφερθούν όσοι εργάζονται σήμερα στα υποθηκοφυλακεία και στην εταιρεία «Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση».

Η μετάβαση θα γίνει εντός διετίας και ουσιαστικά θα κλείσουν τα 394 υποθηκοφυλακεία που λειτουργούν σήμερα και πλέον θα υπάρχει μια κεντρική υπηρεσία με 17 κτηματολογικά γραφεία και 69 υποκαταστήματα, τα οποία θα έχει ο νέος οργανισμός.

Μεταξύ αυτών που καταργούνται, περιλαμβάνονται και δέκα στην Ήπειρο, τα οποία θα μεταφερθούν σε αυτά που ήδη υφίστανται, στις έδρες των Νομών.

Στην Περιφέρεια μας, θα συσταθεί Κτηματολογικό Γραφείο Ηπείρου, με έδρα τα Ιωάννινα και τα υποκαταστήματα Άρτας, Ηγουμενίτσας, Πρέβεζας.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι οι τέσσερις νομοί θα εξυπηρετούνται από ένα και μόνο Υποθηκοφυλακείο, ο καθένας. Δηλαδή, για κάθε μεταβολή στα περιουσιακά στοιχεία των πολιτών (γονική παροχή, αγορά ιδιοκτησίας, πώληση αλλά και απλά έγγραφα) θα πρέπει κάποιος να φεύγει για παράδειγμα, από την Κόνιτσα και να μεταβαίνει στα Γιάννενα.

Ειδικότερα:

- Στο Κτηματολογικό Γραφείο Ηπείρου, με έδρα τα Ιωάννινα, υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Ιωαννίνων, η οποία μέχρι την έναρξη ισχύος του νόμου εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Ιωαννίνων, Κονίτσης, Ζίτσης, Πωγωνίου, Ζαγορίου, Πραμάντων και Μετσόβου.

- Στο υποκατάστημα Άρτας, με έδρα την Άρτα, υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Άρτας η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Άρτας, Φιλιππιάδας, Τζουμέρκων και Δροσοπηγής.

- Συστήνεται νέο υποκατάστημα με έδρα την Ηγουμενίτσα, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Θεσπρωτίας, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Ηγουμενίτσας, Φιλιατών και Παραμυθιάς.

- Συστήνεται νέο υποκατάστημα, με έδρα την Πρέβεζα, στο οποίο υπάγεται η περιφερειακή ενότητα Πρέβεζας, η οποία, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Πρέβεζας, Πάργας και Θεσπρωτικού.

Επ' αόριστον αποχή των υποθηκοφυλάκων

Όπως είναι φυσικό, το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προκαλεί αντιδράσεις, με τους άμισθους υποθηκοφύλακες να απέχουν επ’ αόριστον από τα καθήκοντά.

«Οφείλουμε εξαρχής να επισημάνουμε ότι με έκπληξη διαπιστώνουμε το γεγονός ότι κατατίθεται προς ψήφιση ένα νομοσχέδιο για τους σχεδιασμούς το οποίου για πρώτη φορά δηλώθηκε μηδενική συναίνεση από όλους τους επιστημονικούς φορείς των εμπλεκομένων – ενδιαφερομένων μερών της χώρας μας», αναφέρει η Ένωση Άμισθων Υποθηκοφυλάκων Ελλάδος.

Όπως υποστηρίζει, «με τη σχεδιαζόμενη ‘μεταρρύθμιση’ - απορρύθμιση, θα χαθεί ανεπιστρεπτί η βεβαιότητα, η ασφάλεια, η ταχύτητα και η αποτελεσματικότητα με την οποία τα άμισθα υποθηκοφυλακεία εξυπηρετούν το κοινό και εξασφαλίζουν τις εμπράγματες συναλλαγές στο πλαίσιο της δικαστικής εξουσίας».

Σύμφωνα με την Ένωση, «θα γκρεμιστεί μια στέρεη και λειτουργική δομή προς χάριν μιας υδροκέφαλης, γραφειοκρατικής και με πολλά και δικαιολογημένα ερωτηματικά αξιοπιστίας νέας δομής, η οποία υποβαθμίζει πλήρως τον νομικό χαρακτήρα του Κτηματολογίου με τρόπο πρωτόγνωρο για τον νομικό μας πολιτισμό και οπωσδήποτε εκτός των βέλτιστων πρακτικών των λοιπών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Γράφει.Η ΒΙΚΥ ΚΩΣΤΑ

πηγη.Εφημ.ΠΡΩΪΝΑ ΝΕΑ


 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς Μονής Αβελ

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς  Μονής Αβελ

 

 

 

Το κανάλι μας στο YouTube.

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Συνταγή γνήσιας Πωγωνίσιας κουρκουτόπιτας

Αφιερωμένο στη ''ΜΑΝΑ ΜΟΥ''

Κύρκου Καψάλη Αγαθή

πού έφυγε από την ζωή 17-8-2020 από ανακοπή καρδιάς...