Banner Πανω
 
 
 

Χωρίς ανακοινώσεις για νέες δομές

 

Όσοι περίμεναν να ακούσουν από τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου να ανακοινώσει τη χωροθέτηση κέντρων υποδοχής προσφύγων στην Ήπειρο, απογοητεύτηκαν...

Ο Νότης Μηταράκης προήδρευσε σε σύσκεψη με τη συμμετοχή των Δημάρχων της Ηπείρου και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου το πρωί της Παρασκευής, χωρίς να αναφερθεί καθόλου στις διαστάσεις του προσφυγικού για την Ήπειρο ούτε σε λεπτομέρειες για το σχέδιο της κυβέρνησης, όσον αφορά τη χωροθέτηση νέων κλειστών ή ανοιχτών κέντρων υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων.

Ο κ. Μηταράκης άκουσε υπομονετικά τους εκπροσώπους των 18 Δήμων της Ηπείρου, αναφέρθηκε συνοπτικά στις προτεραιότητες και τους άξονες του κυβερνητικού σχεδίου για το μεταναστευτικό, από τη διαπραγμάτευση με την Τουρκία και την Ευρώπη ως τη μεταχείριση των προσφύγων και μεταναστών εντός ελληνικών συνόρων αλλά δεν έκανε καμία ανακοίνωση για το πρόβλημα με τη λογική που το αντιμετωπίζουν οι Δήμοι της Ηπείρου, τους τελευταίους μήνες: την θεωρούμενη επιτακτικότητα χωροθέτησης νέων κέντρων υποδοχής.

Κατά την αρχική του τοποθέτηση, ο Υπουργός Μετανάστευσης ανέφερε στόχους και προτεραιότητες της κυβέρνησης. Οι βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι αφενός η μείωση των μεταναστευτικών ροών και αφετέρου η μείωση των επιπτώσεων του προσφυγικού στις τοπικές κοινωνίες.

Για τον πρώτο άξονα, ο κ. Μηταράκης αναφέρθηκε αναλυτικά στις διαδικασίες φύλαξης των συνόρων, έγκρισης ασύλου και διεθνοποίησης του ζητήματος μέσω της αναθεώρησης του συνθήκης του Δουβλίνου.

Μίλησε συγκεκριμένα την ανάγκη καλύτερης φύλαξης των συνόρων με ανθρώπινο και υλικό κεφάλαιο. Η δεύτερη υπο-προτεραιότητα είναι η επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου: 101.000 αιτήσεις εκκρεμούν, εκκρεμότητα που όπως είπε προκαλεί την μεγάλη ένταση στα νησιά. Από 1/1/2020 εφαρμόζεται ο νέος νόμος και σε λίγες εβδομάδες δίνεται η απάντηση επί της αίτησης ασύλου.

Τρίτη προτεραιότητα είναι οι επιστροφές: όπως τόνισε, τα προηγούμενα χρόνια το 90% των αποφάσεων ασύλου επιβεβαιώνονταν στη β'βαθμια επιτροπή αλλά επειδή είχαν φύγει οι αιτούντες άσυλο από τα νησιά προς την ηπειρωτική Ελλάδα, δεν γίνονταν δεκτά για επανεισδοχή στην Τουρκία! Έκανε γνωστό πως έχει ζητήσει σε διμερές επίπεδο, ανοιχτή γραμμή επιστροφών για το Αφγανιστάν αφού το 75% του πληθυσμού στην Μόρια προέρχεται από εκεί και τα τελευταία χρόνια η χώρα μας έδινε 70% άσυλο στους Αφγανούς, όταν δε δικαιούνται τη διεθνή προστασία και είναι απαραίτητο να σταλεί το μήνυμα πως δεν είναι η Ελλάδα προορισμός για όλους όσους θέλουν να έλθουν στην Ευρώπη.

Τέταρτη προτεραιότητα είναι η ο έλεγχος των ΜΚΟ. Υπάρχουν καλές και κακές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που θα διαχωριστούν πλέον. Τέλος, είναι προτεραιότητα η ανάγκη διεθνοποίησης της κρίσης που απαιτεί την αλληλεγγύη των Ευρωπαϊκών χωρών και αυτό θα περάσει και από τη διαπραγμάτευση για τη Συνθήκη που λέγεται «Δουβλίνο 3».

Στο δεύτερο άξονα, ο κ. Μηταράκης ανέφερε πως με την ψήφιση του ανταποδοτικού τέλους στις δομές που λειτουργούν, η κυβέρνηση δεν θέλησε να δώσει ανταμοιβή ή να κάνει συνδιαλλαγή με τους Δήμους που φιλοξενούν πρόσφυγες. «Θα ήταν αυτό κατ' ελάχιστον προσβλητικό» όπως ανέφερε.

To ανταποδοτικό τέλος δίνεται ως στοιχειώδης αναγνώριση της ευθύνης της πολιτείας να καλύψει τις δαπάνες που δημιουργούνται όπου υπάρχει συγκέντρωση πληθυσμού.

Τι είπε που μας αφορά

Κατά τη δευτερολογία του, ο κ. Μηταράκης έθεσε το πρόβλημα του προσφυγικού με τον επιτακτικό τρόπο που το αντιμετωπίζουν σήμερα τα πέντε βασικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και ξεκίνησε λέγοντας πως η συναπόφαση και η συνεννόηση με τους Δήμους είναι κάτι απόλυτα εφικτό και ευκταίο. Ωστόσο, οι ιδιαιτερότητες που συχνά επικαλούνται όλοι οι Δήμαρχοι για την περιοχή τους, πρέπει να ειδωθεί υπό το πρίσμα που σήμερα, ένα νησί δέχεται 22.000 πρόσφυγες σε μια έκταση 200 στρεμμάτων!

«Τι θα μου συζητάγατε σήμερα αν θα δώσετε 10 άτομα από εδώ και από εκεί για να κλείσουμε; Είναι σημαντικό ότι το βάρος της κρίσης σηκώνουν πέντε νησιά και κάποια χωριά έχουν σήμερα 7-8 χιλιάδες άτομα στα νησιά αυτά» σημείωσε.

Ως προς την Ήπειρο τελικά, είχε μόνο αξία η αναφορά του Υπουργού στην τοποθέτηση διοικητών στις υφιστάμενες δομές φιλοξενίας προσφύγων ώστε η κυβέρνηση να... ανακτήσει τον έλεγχο του προσφυγικού από τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Κάλεσε δε πολύ γενικόλογα τους Δημάρχους, όπου είναι διατεθειμένοι να βοηθήσουν... να βοηθήσουν...

Για το τοπικό ενδιαφέρον είχε σημασία και η διαπίστωση του Υπουργού της διάθεσης των Δήμων της Ηπείρου να βοηθήσουν, ωστόσο τόνισε πως «η λογική συμφωνώ αλλά να πάνε δίπλα, δεν είναι λογική που μας τιμάει».

Η αρχή της αναλογικότητας θα ισχύσει σε επίπεδο Δήμων πιθανά, αφού αυτή είναι η άποψη του Υπουργού. Δε μπορεί να σηκώνει το βάρος μιας περιφέρειας ένας Δήμος, τόνισε, επηρεασμένος ίσως και από τα όσα ανέφερε συγκροτημένα και με τεκμηρίωση ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Ιωαννίνων για την επιβάρυνση που υφίσταται ο Δήμος Ιωαννιτών. Μίλησε ο Υπουργός για μικρότερες δομές ωστόσο τόνισε πως ο στόχος δεν είναι να γεμίσει η Ελλάδα με δομές...

«Ήλθα με σεβασμό για να ακούσω και όχι για να ανακοινώσω» κατέληξε και συμπλήρωσε: «είμαστε συνάδελφοι, είμαστε στην ίδια μεριά του τραπεζιού ούτε οι Δήμοι θα επιβάλλετε στην κυβέρνηση ούτε η κυβέρνηση θα επιβάλλει στους Δήμους. Δεν άκουσα κάποιο γενικευμένο πρόβλημα, ό,τι άκουσα δείχνει ότι η Ήπειρος έχει τους ανθρώπους, την τεχνογνωσία και τις δομές για να λύσει πρόβλημα που μας ήλθε με συγκεκριμένο τρόπο»...

Η τελευταία διαπίστωση ενδεχομένως να κάνει τον Υπουργό να πιστεύει πως η Ήπειρος αντέχει κι άλλο...

πηγη.Εφημ.ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

 


Δωρεάν φιλική προβολή.

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς Μονής Αβελ

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς  Μονής Αβελ

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • βίντεο αφιέρωμα του Εκκλησιαστικού Μουσείου Χρυσόρραχης

  Εκκλησιαστικό Μουσείο Χρυσόρραχης.Βίντεο αφιέρωμα!!!

 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικό Μουσείο Μερόπης

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικό Μουσείο Μερόπης

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς Μονής Σωσσίνου

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς Μονής Σωσσίνου

 

Blog: http://karagkiozis-ipirotis.blogspot.com

Facebook: Ηπειρώτης Θέατρο Σκιών

Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=dBsa-lnTShY

Δωρεάν Πολιτιστική προβολή

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr