Banner Πανω
 
 
 

Αν περάσουν οι απόψεις των δασολόγων για βοσκοτόπους μπαίνει οριστικά…

 

«ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ» ΣΤΗΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ!

«Λύνουν και δένουν» τα Συμβούλια Δασών που… δημεύουν περιουσίες

Διαστρεβλώνουν την έννοια δάσους και δασικής έκτασης, τονίζει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ιδ. Αγροτικών Ακινήτων

• Ο ακήρυκτος «πόλεμος» μεταξύ δασολόγων και αγροτών για τους δασικούς χάρτες βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και όπως όλα δείχνουν είναι πολύ πιθανό η υπόθεση ειδικά για τους βοσκοτόπους να καταλήξει στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Λίγες ημέρες μετά τη δημόσια τοποθέτηση του Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλεξ. Καχριμάνη, που χαρακτήρισε «απρεπέστατη» την ενέργεια συνδικαλιστών δασολόγων δημοσίων υπαλλήλων και ορισμένων περιβαλλοντικών οργανώσεων να προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του νόμου που ψηφίστηκε πρόσφατα και με τον οποίο αντιμετωπίζονται πολλά από τα προβλήματα που είχαν εντοπιστεί και στην Ήπειρο (βοσκότοποι, αναδασμοί, αμπελουργική ζώνη κλπ), χθες υπήρξε δημόσια ανακοίνωση του Πανελλήνιου Συλλόγου Ιδιοκτητών Αγροτικών Ακινήτων Ελλάδος, ο οποίος βάλλει ευθέως κατά της δασικής νομοθεσίας, η οποία όπως τονίζει δημεύει περιουσίες, έχοντας μετατρέψει την Ελλάδα σε ένα απέραντο δάσος.

«Εξαφανίστηκαν» οι βοσκότοποι
Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ιδιοκτητών Αγροτικών Ακινήτων επιρρίπτει τεράστιες ευθύνες για τις στρεβλώσεις που διαπιστώνονται στους δασολόγους, με την εμμονή στις θέσεις τους στο ζήτημα του τεκμηρίου της κυριότητας του Δημοσίου σε όσες εκτάσεις χαρακτηρίζονται συλλήβδην δασικές, επισημαίνοντας ιδιαίτερα το μείζον πρόβλημα που υπάρχει για την Ελληνική κτηνοτροφία. Συγκεκριμένα λόγω των στρεβλώσεων της νομοθεσίας «εξαφανίστηκαν» ως κατηγορία οι βοσκότοποι «εξαιτίας της διαστρέβλωσης της έννοιας του δάσους και της δασικής έκτασης η οποία έχει εμφιλοχωρήσει τον κλάδο των δασολόγων». Το πλήγμα για την ελληνική κτηνοτροφία είναι ανεπανόρθωτο και υποσκάπτει τη βιωσιμότητά της, έχοντας ήδη προκαλέσει την καταστροφή ενός μεγάλου αριθμού εκμεταλλεύσεων μετακινούμενης κτηνοτροφίας.
Ο Πανελλήνιος Σύλλογος, όπως προκύπτει από αναλυτικές δηλώσεις του Προέδρου του Δημήτρη Κοτσώνη, εντοπίζει τις δυσλειτουργίες και την έκταση που έχει λάβει το πρόβλημα στον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν και αποφασίζουν οι δασικές υπηρεσίες. Επισημαίνει συγκεκριμένα ζητήματα, κάνει λόγο για νομοθετικές μεθοδεύσεις και τροποποιητικές διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, οι οποίες κατάντησαν τους κτηνοτρόφους «πρόσφυγες στην πατρίδα τους»!

''Στην Τουρκία για χαρτιά''
Το σημερινό καθεστώς έχει υποχρεώσει Έλληνες κτηνοτρόφους -όπως σημειώνει ο Σύλλογος- να προστρέξουν στην τουρκική κυβέρνηση... για να αναγνωρίζουν την περιουσία τους (με τα γνωστά κιτάπια) που βρίσκεται στην Ελληνική επικράτεια. Ακόμη όμως και αν πετύχουν την αναγνώριση εκτάσεων ως βοσκοτόπων και πάλι το πρόβλημα δεν θα λυθεί από τη στιγμή που αυτές έχουν χαρακτηριστεί «δασική έκταση» θα τους ανήκει μεν, δεν μπορούν όμως να τη χρησιμοποιήσουν.

«Σημαδεμένη τράπουλα…»
Ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Ιδιοκτητών Αγροτικών Ακινήτων, εντοπίζει σοβαρές δυσλειτουργίες τόσο στο νομικό καθεστώς, όσο και στο ρόλο που διαδραματίζουν οι δασολόγοι του Δημοσίου που το υπερασπίζονται. Συγκεκριμένα ο Πρόεδρος απορρίπτει δημόσιους ισχυρισμούς που διατύπωσαν δασολόγοι, για τους βοσκότοπους, τονίζοντας ότι η έννοια και η κατηγορία του βοσκότοπου «εξαφανίστηκε με τον νόμο 998/1979, του οποίου οι διατάξεις στηρίχτηκαν σε σχετική εισήγηση της Διεύθυνσης Δασών, «η οποία μέσω των διατάξεων αυτών και των εγκυκλίων συνηθίζει να μεταβάλει την έννοια των νόμων, επιχείρησε να προστατεύσει τα συμφέροντα του κράτους, δημεύοντας όμως τις δικές μας περιουσίες».

''Όλα δάση!''
Η μεγάλη στρέβλωση όμως που υπάρχει αφορά το γεγονός ενώ η Ε.Ε. κατέγραψε ότι στην Ελλάδα οι βοσκότοποι ανέρχονται στο 18% της επιφάνειας γης και τα δάση στο 51%, σύμφωνα με τους δασικούς χάρτες δεν υπάρχουν βοσκότοποι, αλλά τα δάση στην Ελλάδα υπερβαίνουν το 70%. «Με λίγα λόγια -λέει ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Ιδ. Αγροτικών Ακινήτων- δημεύονται όλοι οι βοσκότοποι στην Ελλάδα, επειδή τους ονομάσαμε δασικές εκτάσεις, αλλά και κάθε έκταση στην οποία υπάρχουν φρύγανα ή φτέρη κλπ., γεγονός».

''Δεν βρίσκουν δίκιο''…
Ενδιαφέρουσες όμως είναι οι επισημάνσεις του κ. Δ. Κοτσώνη γιατί δεν βρίσκουν δίκιο οι πολίτες. Όπως αναφέρει, ναι μεν υπάρχουν τα Συμβούλια Δασών στα οποία μπορούν να προσφύγουν οι πολίτες, όμως αυτά δεν παρέχουν καμία αντικειμενικότητα και παραθέτει τους εξής λόγους:
α.Την πλειοψηφία κατέχουν οι δασάρχες και όχι μόνον αλλά προεδρεύουν και σε αυτά σε περίπτωση κωλύματος του δικαστή που προΐσταται, αφού είναι φυσικό λόγω φόρτου εργασίας του, δεν θα μπορεί να παρευρίσκεται σε αυτά. Πλειοψηφία η οποία διαμορφώνεται μέσα από τη συμμετοχή ατόμων, οι επιχειρήσεις των οποίων εξαρτώνται από τις αποφάσεις των Δασαρχών (π.χ. βιομήχανοι ξύλου) και όχι μόνον αλλά και από μέλη του δημοσιοϋπαλληλικού ιερατείου, το οποίο είναι προφανές ότι δεν μπορεί να στραφεί κατά του συναδελφικού κλάδου της δασικής υπηρεσίας.
β.Ο Εισηγητής σε αυτά τα συμβούλια είναι δασάρχης, που ούτε αντικειμενικότητα μπορεί να έχει, εν όψει όλων των ανωτέρω, ούτε νομικές γνώσεις κατέχει για να είναι εισηγητής για την ισχύ των συμβολαίων και λοιπών εγγράφων για τα οποία καλείται το συμβούλιο να αποφασίσει.
γ.Προϋπόθεση για να κατατεθεί η αίτηση σε αυτά τα συμβούλια είναι ο ιδιώτης να αποδεχθεί τον χαρακτηρισμό στον οποίο θα έχει προβεί ο δασάρχης ή οι δασικοί χάρτες περί της χλωρίδας στην ιδιοκτησία του. Αν δηλαδή ο δασάρχης ή οι δασικοί χάρτες έχουν χαρακτηρίσει την έκταση χορτολιβαδική ή δασική, άλλος χαρακτηρισμός δεν υπάρχει και το συμβούλιο αποφασίσει ότι ο ιδιώτης δεν έχει περιουσία, δεν μπορεί ο ιδιώτης να αμφισβητήσει τον χαρακτηρισμό και χάνει εκ του ασφαλούς την περιουσία του.
δ.Δεν αναφέρεται στη νομοθεσία κανένα απολύτως κριτήριο στο οποίο θα στηρίξει την απόφασή του το συμβούλιο δασών, το οποίο κατά τους δασολόγους θα αποδώσει το δίκαιο, τη στιγμή κατά την οποία το κράτος απορρίπτει ακόμη και τα μεταγεγραμμένα συμβόλαια που έγιναν μέχρι το 1946.
Καταλήγοντας ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου προαναγγέλλει προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ώστε να πάψει η Ελλάδα να είναι ένα απέραντο δάσος, όπως το μετέτρεψε η δασική νομοθεσία και οι εμμονές των δασολόγων.

πηγη.Εφημ.ΠΡΩΪΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

 


 

 

 

 

Δωρεάν φιλική προβολή.

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • βίντεο αφιέρωμα του Εκκλησιαστικού Μουσείου Χρυσόρραχης

  Εκκλησιαστικό Μουσείο Χρυσόρραχης.Βίντεο αφιέρωμα!!!

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικό Μουσείο Μερόπης

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικό Μουσείο Μερόπης

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς Μονής Αβελ

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς  Μονής Αβελ

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς Μονής Σωσσίνου

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς Μονής Σωσσίνου

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr