Στο πένθος οι Ηπειρώτες των ΗΠΑ από το θάνατο του Μιχάλη Σέρβου

 

Στο πένθος βυθίστηκαν οι Ηπειρώτες της Αμερικής -και όχι μόνο- από την είδηση του θανάτου του συμπατριώτη μας Μιχάλη Σέρβου, ο οποίος είχε αναπτύξει έντονη δραστηριότητα για τα Ελληνικά εθνικά θέματα και είχε διατελέσει, μεταξύ άλλων, Πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά. Ο Μιχάλης Σέρβος απεβίωσε τη Δευτέρα σε ηλικία 74 χρόνων, «χτυπημένος» από τον κορωνοϊό καίτοι πλήρως εμβολιασμένος, καθώς αντιμετώπιζε αρκετά προβλήματα υγείας τα τελευταία χρόνια για αυτό εξάλλου και είχε μειώσει αρκετά τις δραστηριότητές του τόσο στον επαγγελματικό τομέα, όσο και στις Ομογενειακές οργανώσεις.
Ο Μιχάλης Σέρβος στην πολυκύμαντη ζωή και δράση του, είχε αφήσει έντονο το στίγμα του στη Βόρειο Ήπειρο, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου. Οι γονείς του κατάγονταν από τη Σωπική, από την οποία πρόλαβαν και έφυγαν πριν το κομμουνιστικό καθεστώς του Εμβέρ Χότζα «σφραγίσει» τα σύνορα. Τα παιδικά του χρόνια τα πέρασε στην Πωγωνιανή, από την οποία σε ηλικία 14 χρόνων μετανάστευσε μαζί με τους γονείς του για την Αμερική.
Στα χρόνια που ακολούθησαν ο Μιχάλης Σέρβος δεν ξέχασε ποτέ την ιδιαίτερη πατρίδα του, αλλά και γενικά την Ελλάδα. Με έργα, πρωτοβουλίες, ακόμη και με αγάλματα φρόντιζε να «υπενθυμίζει» στην Αμερική τον Ελληνικό Πολιτισμό, αλλά και να προβάλλει και να στηρίζει τα εθνικά μας θέματα, με «κορωνίδα» πάντα το Βορειοηπειρωτικό. Είχε αναπτύξει έντονη δράση για τους μόνιμους κατοίκους της Βορείου Ηπείρου. Έχοντας ιδιαίτερη αδυναμία στην ιστορία, έκανε στάση ζωής τη διάσωση της ιστορικής και εθνικής μνήμης, αναλαμβάνοντας μεταξύ άλλων πρωτοβουλίες για τοποθέτηση αγαλμάτων κ.α.. Στη Δερβιτσάνη τοποθέτησε στην Κεντρική Πλατεία τη Δροπολίτισσα, ανακηρυχθείς επίτιμος Δημότης του Δήμου Δρόπολης, ενώ και στην είσοδο της Πωγωνιανής έχει τοποθετήσει την Πωγωνίσια γυναίκα. Στη Σωπική, το χωριό των γονέων του, για τις ευεργεσίες του δόθηκε το όνομά του στην κεντρική πλατεία κ.α.

Το αποτύπωμά του στα Γιάννενα
Ο Μιχάλης Σέρβος δεν ξέχασε ποτέ όμως και τα Γιάννενα: Σε μια περίοδο που είχε «φουντώσει» η εθνικιστική προπαγάνδα των Σκοπίων, που επιχειρούσαν να οικειοποιηθούν τον Μέγα Αλέξανδρο κ.λπ. και διαβλέποντας ότι ανάλογες «επιδρομές» σε βάρος Ελλήνων ιστορικών προσώπων μπορεί να γίνουν και από άλλες βαλκανικές χώρες, πρωτοστάτησε ώστε να δοθεί το όνομα του Βασιλιά Πύρρου στο αεροδρόμιο των Ιωαννίνων. Δώρισε επίσης στην πόλη των Ιωαννίνων τον Ανδριάντα του Βασιλιά Πύρρου που τοποθετήθηκε στην ομώνυμη πλατεία, ενώ ήταν και ο εμπνευστής του Ανδριάντα της Ηπειρώτισσας μητέρας του Μεγάλου Αλεξάνδρου Ολυμπιάδας -που φιλοτεχνήθηκε με την υποστήριξη Ομογενών- και που τοποθετήθηκε στην Κεντρική Πλατεία Ιωαννίνων. Ανάλογες πρωτοβουλίες είχε αναπτύξει και στην Αθήνα, ενώ δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει ένα ακόμη «όνειρό» του να κάνει το ερχόμενο καλοκαίρι τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Μάρκου Μπότσαρη στην πλατεία της Βήσσανης Πωγωνίου.
Η οικογένεια του Μιχάλη Σέρβου, αν και ακόμη δεν μπορεί να «συμφιλιωθεί» με την απώλεια του, σαν πρώτο βήμα για να τιμήσει τη μνήμη του, έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα συνεχίσει το έργο του Ιδρύματος Ελληνισμού Αμερικής, το οποίο είχε ιδρύσει ο αείμνηστος Μιχάλης και το οποίο ήταν το «όχημα» για τα έργα που οραματίστηκε και έκανε σε Φλόριδα, Κολοράντο, Μέριλαντ, Αθήνα, Γιάννενα και Βόρειο Ήπειρο.
Ο «Πρωινός Λόγος» που είχε ιδιαίτερες σχέσεις με τον Μιχάλη Σέρβο, ο οποίος ήταν και συμμαθητής του Βασίλη Κουτσολιόντου στο σχολείο Πωγωνιανής, εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στη σύζυγό του Θεοδώρα και τα παιδιά του Βασίλειο και Ελένη, Εύη (Ευανθία) και Ιωάννη Χελιδόνα και τους λοιπούς συγγενείς του.

πηγη.Εφημ.ΠΡΩΪΝΟΣ ΛΟΓΟΣ


 • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

 • Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • βίντεο αφιέρωμα του Εκκλησιαστικού Μουσείου Χρυσόρραχης

  Εκκλησιαστικό Μουσείο Χρυσόρραχης.Βίντεο αφιέρωμα!!!

 • Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας Ιωαννίνων

  Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας.Δείτε το!!!

 

 

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook 

twitter

Οικονομική Ενίσχυση της Ιστοσελίδας

yes

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Το κανάλι μας στο YouTube.!!!

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

(ΚΑΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ)

Η Ιστοσελίδα δεν ευθύνεται για την επιμελή ενημέρωση των εφημερίδων των Συλλόγων.Ευθύνη μας είναι η άμεση ανάρτηση αυτών εφόσον ο εκάστοτε Σύλλογος στέλνει έγκαιρα τα σχετικά pdf στο email μας.Ευχαριστώ.Χάρης Καψάλης Διαχειριστής.

Αδελφότητα Ζίτσας Ιωαννίνων

 

Αδελφ/τητας Λιγοψινών Ζίτσας

Αδελφ/τας Χαραυγής Πωγωνίου


Αδελφ/τας Καστάνιανης Πωγωνίου

Βήσσανη Πωγωνίου


Αδελφ/τας Κρυονερίου Πωγωνίου


Η Φωνή του Γεροπλάτανου


Ένωση Κεράσοβου Πωγωνίου