Banner Πανω
 
 
 

Συνεχίζεται η συρρίκνωση του μαθητικού πληθυσμού στην περιφέρεια

 

Η συρρίκνωση του μαθητικού δυναμικού, στις ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές ως αποτέλεσμα του δημογραφικού προβλήματος αλλά και της μετακίνησης των πληθυσμών στα αστικά κέντρα, αποτυπώνεται και στις φετινές αποφάσεις των αρχών της εκπαίδευσης για την αναστολή λειτουργίας νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων.

Συγκεκριμένα, 24 νηπιαγωγεία και 16 δημοτικά σχολεία της Ηπείρου τίθενται σε αναστολή λειτουργίας από τον Σεπτέμβριο, λόγω έλλειψης μαθητικού πληθυσμού ή μη συμπλήρωσης του ελάχιστου απαιτούμενου αριθμού μαθητών, δηλαδή πέντε μαθητές για τα νηπιαγωγεία και δέκα για τα δημοτικά σχολεία.

Τα περισσότερα από τα σχολεία αυτά που θα τεθούν σε αναστολή, υπήρξαν σε αναστολή και την περυσινή χρονιά, όπως ανέφερε ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κωνσταντίνος Καμπουράκης και έτσι τις επόμενες ημέρες, για κάποια από αυτά, θα ακολουθήσει η κατάργηση.

«Είναι μια κατάσταση δυσάρεστη και από κάτω υπάρχει το δημογραφικό. Δυστυχώς οι απομακρυσμένες περιοχές και τα χωριά μας βιώνουν την μείωση του πληθυσμού. Πρέπει το δημογραφικό να τεθεί ως εθνικό θέμα και ίσως έπρεπε να έχουμε ήδη ξεκινήσει μια διαδικασία ανάσχεσης, γιατί οι συνέπειες θα είναι δραματικές», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καμπουράκης, ο οποίος, πριν από ένα χρόνο περίπου, είχε κάνει μια αρχική έρευνα για το θέμα, παρουσιάζοντας σημαντικά στοιχεία.

Η έρευνα βασίστηκε στα στοιχεία μεταβολής του μαθητικού πληθυσμού της περιφέρειας Ηπείρου κατά την περίοδο από το σχολικό έτος 2013-14 έως το 2020-21,  όπως αυτά προκύπτουν από το πληροφοριακό σύστημα myschool, τα οποία παρουσιάστηκαν στην εισήγησή του με θέμα «Δημογραφικό και Εκπαίδευση», στο πλαίσιο της διαδικτυακής ημερίδας «Πολιτικές Ισότητας-Σύγχρονη Προσέγγιση, Ανάλυση, Προτάσεις», που οργάνωσε η Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας Φύλων Ηπείρου, τον περασμένο Οκτώβριο.

Συγκρίνοντας τα στοιχεία των σχολικών ετών 2013-14 και 2020-21, ο αριθμός μαθητών στην Ήπειρο αυξήθηκε κατά 493, φτάνοντας τους 40.119 από 39.626. Η θετική μεταβολή προκύπτει από την αύξηση των μαθητών στην περιφερειακή ενότητα Ιωαννίνων κατά 1.338 μαθητές στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και κατά 512 στη δευτεροβάθμια, καθώς μείωση μαθητικού δυναμικού καταγράφεται στις υπόλοιπες τρεις περιφερειακές ενότητες της Ηπείρου. Αντίστοιχη «συσσώρευση» στις έδρες και μείωση στην περιφέρεια, καταδείχθηκε και στους άλλους νομούς.

«Δυστυχώς, η κατηφόρα όσον αφορά τον μαθητικό πληθυσμό συνεχίζεται», σημείωσε ο κ. Καμπουράκης.

Ποια σχολεία τίθενται σε αναστολή

Σύμφωνα με την απόφαση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης τα νηπιαγωγεία που τίθενται σε αναστολή λειτουργίας είναι: 7ο Νηπιαγωγείο Άρτας, Νηπιαγωγείο Γραβιάς, Κεραματών, Κυψέλης, Λουτρότοπου, Πέτρας, Ροδαυγής στον νομό Άρτας, Γκρίκας, Καρβουναρίου, Κεστρίνης στον νομό Θεσπρωτίας, Αβγού, Βοτονοσίου, Διστράτου, Επισκοπικού, Ηλιόκαλης, Κεφαλοχωρίου, Πλατανούσας και Τσεπελόβου στον νομό Ιωαννίνων, Βαλανιδοράχης, Βουβοπόταμου, Καστροσυκιάς, Πέτρας και 1ο Ειδικό στον νομό Πρέβεζας.

Τα δημοτικά σχολεία που τίθενται σε αναστολή λειτουργίας είναι: Αμπελιών- Αμμοτόπου, Κομμένου, Παλαιοκάτουνου στον νομό Άρτας, Γκρίκας- Ψάκας, Κεστρίνης και Μαζαρακιάς στον νομό Θεσπρωτίας, 25ο Δημοτικό, Ασβεστοχωρίου, Ζωοδόχου, Κεφαλοχωρίου, Κοντινών, Ματσουκίου, Νεοχωρόπουλου, Πλατανούσας, Ποταμιάς Κουκλεσίου και Τσεπελόβου στον νομό Ιωαννίνων.

Γράφει: Η Γεωργία Χαλάτση

πηγη.Εφημ.ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ


 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 • Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Κεφαλόβρυσου

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Κεφαλόβρυσου

 • βίντεο αφιέρωμα του Εκκλησιαστικού Μουσείου Χρυσόρραχης

  Εκκλησιαστικό Μουσείο Χρυσόρραχης.Βίντεο αφιέρωμα!!!

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 

 

 

Το κανάλι μας στο YouTube.!!!

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Συνταγή γνήσιας Πωγωνίσιας κουρκουτόπιτας

Αφιερωμένο στη ''ΜΑΝΑ ΜΟΥ''

Κύρκου Καψάλη Αγαθή

πού έφυγε από την ζωή 17-8-2020 από ανακοπή καρδιάς...