Ούτε ως σκέψη δεν μπορεί να σταθεί η λύση της ολικής διακοπής κυκλοφορίας της Εγνατίας Οδού από τον ανισόπεδο κόμβο Παναγιάς έως
τον ανισόπεδο κόμβο Μετσόβου, που μπήκε στη διαδικασία να εξετάσει η «Εγνατία Οδός Α.Ε.», προκειμένου να προχωρήσει σε εργασίες βαριά συντήρησης.
Και αυτό γιατί οι εναλλακτικές, που υπάρχουν, δεν είναι ικανές να εξυπηρετήσουν σε καμία περίπτωση την κυκλοφορία των οχημάτων, πολλώ δε μάλλον τους καλοκαιρινούς μήνες, που προγραμματίζονται να γίνουν οι εργασίες.
Σύμφωνε με έγγραφο, που αποκάλυψε ο ενημερωτικός ιστότοπος epiruspost.gr, η «Εγνατία Οδός Α.Ε.» απευθύνθηκε στις Περιφέρειες Ηπείρου, Δυτικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας, κάνοντας γνωστές τις προθέσεις της να προχωρήσει σε κλείσιμο του κλάδου από την Θεσσαλονίκη προς τα Ιωάννινα στο τμήμα από τον κόμβο Παναγιάς μέχρι τον κόμβο Μετσόβου, ζητώντας ενημέρωση για την κατάσταση των οδικών αξόνων της παλιάς Εθνικής Οδού Ιωαννίνων – Τρικάλων και τον δρόμο Μηλιάς- Κρανιάς Γρεβενών.
«Σε επιμέρους τμήματα του βόρειου κλάδου της Εγνατίας Οδού από τον Α/Κ Παναγιάς προς τον Α/Κ Μετσόβου (κατεύθυνση προς Ιωάννινα), κάποια εκ των οποίων έχουν κατασκευαστεί προ 30ετίας, είναι απαραίτητη η εκτέλεση εργασιών δομικής συντήρησης, οι οποίες δεν μπορούν να εκτελεστούν παραλλήλως με την κυκλοφορία. Λόγω των διαδοχικών και του μεγάλου μήκους των σηράγγων του τμήματος δεν είναι τεχνικά εφικτό να αμφιδρομηθεί ο νότιος κλάδος (κλάδος προς Θεσσαλονίκη) της Εγνατίας Οδού», αναφέρει το έγγραφο σύμφωνα με το epiruspost.gr, ενώ σε άλλο σημείο τονίζεται: «Η κυκλοφορία της Εγνατίας Οδού προς τα Ιωάννινα θα απαιτηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα (πάνω από έξι μήνες) να εξέρχεται στον Α/Κ Παναγιάς και να εκτρέπεται στην Εθνική Οδό Τρικάλων- Ιωαννίνων στο επιμέρους τμήμα έως το Μέτσοβο (διάβαση Κατάρας)».
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στον Η.Α. ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, ήδη υπήρξε από την πλευρά της Περιφέρειας Ηπείρου απάντηση, καθώς και δική του προσωπική επικοινωνία με υψηλόβαθμα στελέχη της «Εγνατία Οδός Α.Ε.», όπου τους εξηγήθηκε ότι η λύση αυτή είναι πρακτικά ανεφάρμοστη. Και αυτό γιατί ουσιαστικά οι δύο οδικοί άξονες έχουν εγκαταλειφθεί από το 2007 και δεν έχει γίνει κανένα ουσιαστικό έργο συντήρησης, παρά μόνο κάποιες παρεμβάσεις από την Περιφέρεια Ηπείρου, που εξασφαλίζουν τη βατότητα για την εξυπηρέτηση τοπικών μετακινήσεων. Αν κάποιος ήθελε σήμερα να τους δώσει κανονικά στην κυκλοφορία θα απαιτούνταν παρεμβάσεις, που ξεπερνούν το κόστος των 15 εκατ. ευρώ, ειδικά στο κομμάτι της Θεσσαλίας.
Κατά συνέπεια, ως η μόνη εφικτή λύση προβάλλει η αμφιδρόμηση του νοτίου κλάδου της Εγνατίας Οδού, λύση που είχε εφαρμοστεί και κατά το χρονικό διάστημα, που είχε απαιτηθεί για να εκτελεστούν εργασίες συντήρησης στη σήραγγα «Μαλακάσι Α’». Και σε αυτή την περίπτωση θα υπάρχει ταλαιπωρία των οδηγών, πολύ μικρότερη όμως από το να κινούνται σε δρόμους που έχουν εγκαταλειφθεί και ήταν δύσκολοι ακόμη και όταν γινόταν η συντήρησή τους.
Επιβεβαίωση των προβλημάτων
Η πρόθεση, πάντως, της «Εγνατία Οδός Α.Ε.» να προχωρήσει άμεσα σε εργασίες βαριάς συντήρησης στο συγκεκριμένο τμήμα έρχεται να επιβεβαιώσει τον περιφερειάρχη Ηπείρου, που είχε χτυπήσει καμπανάκι κινδύνου για την κατάσταση του αυτοκινητοδρόμου, πέρυσι τέτοιον καιρό περίπου.
Διαφορετικά δε θα έμπαινε η «Εγνατία Οδός Α.Ε.» σε αυτή τη διαδικασία, όταν από τη σύμβαση παραχώρησης με την κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Egis προβλέπεται πως τα πρώτα χρόνια της παραχώρησης θα προχωρήσει σε μία σειρά από κατασκευαστικά έργα, συμπεριλαμβανομένης και της βαριάς συντήρησης του δρόμου.
πηγη.Εφημ.ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ