Διαφωνεί με την ανεμογεννήτρια, αλλά δεν είχε επιλογή
«Μονόδρομος» ήταν για τον περιφερειάρχη Ηπείρου η υπογραφή της άδειας ανεμογεννήτριας στη θέση «Τσούμα» του Δήμου Μετσόβου, με την οποία διαφωνεί, μετά την προειδοποίηση της επενδύτριας εταιρίας για αξίωση αποζημιώσεων, ενώ κάνει γνωστό παράλληλα πως οι έχοντες έννομο συμφέρον μπορούν να ασκήσουν προσφυγή κατά της αδειοδότησης.
Το έργο ανήκει στη Β΄ κατηγορία, για το οποίο δεν απαιτείται γνωμοδότηση του περιφερειακού συμβουλίου ή της Επιτροπής Περιβάλλοντος, παρόλο που βρίσκεται σε υψόμετρο 1700 μέτρων και εντός προστατευόμενης περιοχής.
«H θέση της περιφερειακής αρχής Ηπείρου για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών παραμένει σταθερή και αμετάβλητη: Δεν είναι δεκτά τέτοια έργα σε περιοχές Natura και σε περιοχές, στις οποίες ήδη είναι αναπτυγμένες άλλες ανθρωπογενείς δραστηριότητες», σημειώνεται σε ανακοίνωση από την Περιφέρεια Ηπείρου.
Για το έργο είχαν γνωμοδοτήσει θετικά, θέτοντας όρους οι περισσότεροι, η Εφορεία Αρχαιοτήτων, η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων, η Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, το Γενικό Επιτελείου Στρατού, ο ΟΦΥΠΕΚΑ και το Δασαρχείο Μετσόβου,
Πριν από έναν χρόνο περίπου, η περιφερειακή αρχή δήλωσε κώλυμα, επικαλούμενη το ιδιοκτησιακό (η περιοχή ανήκει στο Δήμο Μετσόβου), την κατασκευή του έργου εντός δικτύου Natura, τη μη σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας, καθώς και την πάγια θέση του περιφερειακού συμβουλίου για μη εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε περιοχές οικοτουριστικού ενδιαφέροντος και στις οποίες προϋπάρχουν δραστηριότητες.
Η εταιρεία επανήλθε στο αίτημά της, ζητώντας εξηγήσεις από την Περιφέρεια και τελικά προσέφυγε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου- Δυτικής Μακεδονίας, η οποία, με την υπ. αριθμ. 309/3-1-2025 απόφαση, καλεί την Περιφέρεια Ηπείρου να εκδώσει την άδεια.
Σε συνέχεια, η εταιρία, δια των νομικών της εκπροσώπων, επανήλθε στις 23 και 26 Φεβρουαρίου, ζητώντας την υπογραφή της άδειας από τον περιφερειάρχη και προειδοποιώντας για προσφυγή στη Δικαιοσύνη για παράβαση καθήκοντος εκ μέρους του και καταβολή αποζημιώσεων εκ μέρους της Περιφέρειας.
«Ο περιφερειάρχης, μην έχοντας άλλη επιλογή, υπέγραψε την απόφαση», τονίζεται και παρατίθενται οι αντιρρήσεις του, μεταξύ των οποίων και η παλαιότερη σχετική δέσμευση του πρωθυπουργού, από τα Τζουμέρκα, πως «δεν είναι δυνατό να επεμβαίνουμε σε μια περιοχή για να φτιάξουμε κάτι καταστρέφοντας κάτι άλλο».
«Όπως γίνεται αντιληπτό, ο περιφερειάρχης είχε εξαντλήσει κάθε περιθώριο για την έκδοση της απόφασης, δεν μπορούσε όμως να εμπλέξει την Περιφέρεια σε δικαστικούς αγώνες και στην πιθανότητα καταβολής αποζημιώσεων στην αιτούμενη εταιρία», σημειώνει η περιφερειακή αρχή, προσθέτοντας όμως πως με την ίδια απόφαση δίνεται η δυνατότητα σε οποιονδήποτε έχει έννομο συμφέρον να ασκήσει προσφυγή ενώπιον του Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας εντός 15 ημερών από τη δημοσίευσή της ή ανάρτησή της στο διαδίκτυο ή από την κοινοποίησή της ή αφότου ελήφθη γνώση αυτής, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 227 και 238 του Ν. 3852/10, καθώς και ενώπιον του αρμόδιου Διοικητικού Πρωτοδικείου εντός 60 ημερών, σύμφωνα με τις διατάξεις του κώδικα Διοικητικής Δικονομίας (Ν.2717/99).
Γράφει: Η Γεωργία Χαλάτση.
πηγη.Εφημ.ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ