Με συνεχή συμβολή στην επιστημονική έρευνα το Γεωπάρκο Βίκου – Αώου

 

Δυναμική παρουσία με πέντε επιστημονικές ανακοινώσεις είχε το Παγκόσμιο Γεωπάρκο Βίκου Αώου, στο 17ο Διεθνές Συνέδριο της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρίας, στη Μυτιλήνη, επιβεβαιώνοντας τη συνεχή του συμβολή στην επιστημονική έρευνα, την περιβαλλοντική εκπαίδευση και τη βιώσιμη ανάπτυξη μέσω της ανάδειξης της γεωλογικής κληρονομιάς.

Οι εργασίες του Συνεδρίου, που διεξήχθη από τις 28 έως τις 31 Μαΐου, ολοκληρώθηκαν με τη συμμετοχή εκατοντάδων επιστημόνων από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Το συνέδριο συνδιοργανώθηκε από την Ελληνική Γεωλογική Εταιρία, το Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, με την υποστήριξη πλήθους ακαδημαϊκών και ερευνητικών φορέων του γεωεπιστημονικού χώρου.

Στο συνέδριο παρουσιάστηκαν περισσότερες από 450 επιστημονικές ανακοινώσεις, εστιάζοντας στις πλέον πρόσφατες εξελίξεις στον τομέα των Γεωλογικών και Περιβαλλοντικών Επιστημών. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην απόκτηση και αξιοποίηση νέων δεδομένων ανοιχτής πρόσβασης, στη διεπιστημονική ερμηνεία και μοντελοποίηση, καθώς και στις εφαρμογές τους στα συστήματα της Γης.

Το συνέδριο κάλυψε ένα ευρύ φάσμα γεωεπιστημονικών περιοχών, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται η γεωλογική κληρονομιά, η τεκτονική, η κλιματική κρίση, η αρχαιομετρία, η σεισμολογία, η ωκεανογραφία, η ηφαιστειολογία, η τηλεπισκόπηση, η γεωτουριστική ανάπτυξη και πολλές ακόμη.

Το Παγκόσμιο Γεωπάρκο Βίκου-Αώου είχε ενεργή παρουσία με πέντε επιστημονικές ανακοινώσεις, αναδεικνύοντας τη γεωλογική του ταυτότητα, τη γεωποικιλότητα και γεωδιατήρηση και την ανάπτυξη του γεωτουρισμού.

Οι ανακοινώσεις αφορούσαν «Τα Τοπωνύμια ως σύνδεσμος μεταξύ γεωλογικής κληρονομιάς και πολιτισμού στο Γεωπάρκο Βίκου-Αώου», από τους Γεωργία Κιτσάκη, Χρήστο Στεργίου, Χαριτάκη Παπαϊωάννου, που ανέδειξαν τον ρόλο των τοπωνυμίων ως συνδετικού κρίκου ανάμεσα στη γεωλογική κληρονομιά και την πολιτισμική ταυτότητα, την «Αξιοποίηση των ΤΠΕ για την ανάδειξη γεωτόπων: Η περίπτωση των σπηλαίων θειικού οξέος στο Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO Βίκου-Αώου» από τους Γεώργιο Λαζαρίδη, Χρήστο Στεργίου, Αλέξανδρο Χατζηπέτρο, Κωνσταντίνο Σταμούλη, Δέσποινα Δώρα, Ξένια Γεωργοπούλου, Κωνσταντίνο Βουβαλίδη, Ευάγγελο Νικολάου, Παναγιώτη Πάσχο, Γεωργία Κιτσάκη και Χαριτάκη Παπαϊωάννου, που συνοδεύθηκε με την παρουσίαση καινοτόμων ψηφιακών εργαλείων για την προβολή και ερμηνεία γεωτόπων και τις «Καινοτόμες δράσεις στον γεωτουρισμό: Το Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO Βίκου-Αώου» από τους Χαριτάκη Παπαϊωάννου, Χρήστο Στεργίου, Σπύρο Σταρίδα, Αριστοτέλη Σταγκίκα και Γεωργία Κιτσάκη, όπου παρουσιάστηκε η ανάπτυξη και εφαρμογή καινοτόμων πρακτικών για την ενίσχυση του γεωτουρισμού.

Επίσης, έγινε ανακοίνωση με θέμα «Ιζηματογενή, μεταμορφωμένα και μαγματικά πετρώματα σε αρμονία: Ανάδειξη του βραχώδους μικρόκοσμου του Παγκόσμιου Γεωπάρκου UNESCO Βίκου-Αώου» από τους Χρήστο Λ. Στεργίου, Χαριτάκη Παπαϊωάννου, Γρηγορία-Βασιλική Δήμου, Ευτυχία Περιστερίδου, Μαργαρίτα Μέλφου, Αριστείδη Γ. Σταματιάδη, Βασίλειο Μέλφο, Όλγα Κουκουσιούρα και Γεωργία Κιτσάκη, παράλληλα με ανάλυση της γεωλογικής ποικιλομορφίας του γεωπάρκου ως εργαλείο εκπαίδευσης και περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και τέλος, η ανακοίνωση με θέμα «Προδιαγραφές, κριτήρια αξιολόγησης και σχεδιασμός ειδικής σήμανσης για τοπικά προϊόντα και υπηρεσίες αγροτουρισμού: μια συνεργασία για την ενίσχυση τεσσάρων ελληνικών Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO», των Πηνελόπης Παπαδοπούλου, Χαράλαμπου Φασσουλά, Γεώργιου Ηλιόπουλου, Γεωργίας Κιτσάκη, Μαρίας Κολενδριανού, Ελίνας Μικρουλέα, Χαριτάκη Παπαϊωάννου, Δημήτρη Παττακού, Βαγγέλη Περάκη, Μαρίας Τσώνη, Ηρούς Τσιμπρή, όπου έγινε παρουσίαση μιας συνεργατικής δράσης για την πιστοποίηση τοπικών προϊόντων και υπηρεσιών αγροτουρισμού, προς όφελος τεσσάρων ελληνικών Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO.

Τέλος, στο συνέδριο συμμετείχε και ο Δρ Παναγιώτης Πάσχος, γεωλόγος στον Ε.Α.Γ.Μ.Ε., με πόστερ με τίτλο: «Πετρογέφυρα: Ανθεκτικότητα σε καταστροφικά φαινόμενα», το οποίο ανέδειξε την ανθεκτικότητα των πετρογέφυρων σε ακραία φυσικά φαινόμενα.

πηγη.Εφημ.ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Θέλεις πραγματικά να γνωρίσεις τα χωριά του Πωγωνίου,της Ζίτσας και όλα τα Ιστορικά και Εκκλησιαστικά Μνημεία τους;;Θέλεις να ακούσεις αυθεντικό κλαρίνο από Εκδηλώσεις και Πανηγύρια:::Επισκέψου και κάνε  εγγραφή στο κανάλι μας TZOURLAKOS στο youtube και διάλεξε ένα από τα 1400 βίντεο μέχρι στιγμής και συνεχίζουμε!..


  • Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας Ιωαννίνων

    Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας.Δείτε το!!!

  • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Κεφαλόβρυσου

    Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Κεφαλόβρυσου

  • Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

    Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

  • βίντεο αφιέρωμα του Εκκλησιαστικού Μουσείου Χρυσόρραχης

    Εκκλησιαστικό Μουσείο Χρυσόρραχης.Βίντεο αφιέρωμα!!!

  • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα στην Μονή Σέλτσου
  • Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

    Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

  • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

    Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

    Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 

 

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook 

twitter

Οικονομική Ενίσχυση της Ιστοσελίδας

yes

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Το κανάλι μας στο YouTube.!!!

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

tzourlakosTikTok

 

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

(ΚΑΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ)

Η Ιστοσελίδα δεν ευθύνεται για την επιμελή ενημέρωση των εφημερίδων των Συλλόγων.Ευθύνη μας είναι η άμεση ανάρτηση αυτών εφόσον ο εκάστοτε Σύλλογος στέλνει έγκαιρα τα σχετικά pdf στο email μας.Ευχαριστώ.Χάρης Καψάλης Διαχειριστής.

Αδελφότητα Ζίτσας Ιωαννίνων

 

Αδελφ/τητας Λιγοψινών Ζίτσας

Αδελφ/τας Χαραυγής Πωγωνίου


Αδελφ/τας Καστάνιανης Πωγωνίου

Βήσσανη Πωγωνίου


Αδελφ/τας Κρυονερίου Πωγωνίου


Η Φωνή του Γεροπλάτανου


Ένωση Κεράσοβου Πωγωνίου