Banner Πανω
 
 
 

Η αιθαλομίχλη απειλεί ξανά μεγάλες πόλεις

Οι μεγάλες συγκεντρώσεις αιωρούμενων μικροσωματιδίων καπνού και άλλων ρύπων στην ατμόσφαιρα παρατηρούνται τις πρώτες ώρες μετά τα μεσάνυχτα.
Τον κίνδυνο να κάνουν Χριστούγεννα μέσα σε ένα τοξικό νέφος αιθαλομίχλης αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Αθήνας και άλλων μεγάλων πόλεων, καθώς η μαζική χρήση ξυλόσομπας και τζακιού για θέρμανση σε συνδυασμό με τις καιρικές συνθήκες δημιουργούν την απειλή για να εμφανιστεί το επικίνδυνο φαινόμενο της παγίδευσης του μαύρου καπνού χαμηλά στην ατμόσφαιρα. Ηδη, χθες, ξημερώματα Τρίτης 22 Δεκεμβρίου, είχαν δημιουργηθεί στην Αθήνα πολύ μεγάλες συγκεντρώσεις από τη μαζική καύση βιομάζας. Σύμφωνα με το αυτόματο δίκτυο του Αστεροσκοπείου Αθηνών, οι συγκεντρώσεις αιωρούμενων μικροσωματιδίων (ΡΜ10) στην περιοχή του Θησείου στις 3 π.μ. χθες άγγιξαν τα 158 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα με θεσπισμένο όριο από την Ε.Ε. τη μη υπέρβαση του μέσου όρου των 50 μg/m3 περισσότερες από 35 μέρες το έτος. Οπως έχουν δείξει και οι προηγούμενοι χειμώνες, που η Αθήνα αναμετριέται με την απειλή της αιθαλομίχλης, οι μεγάλες συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων καπνού και άλλων ρύπων παρατηρούνται τις πρώτες ώρες μετά τα μεσάνυχτα, όταν οι ξυλόσομπες και τα τζάκια έχουν λειτουργήσει για αρκετές ώρες.

Οι αποπνικτικές συγκεντρώσεις της νύκτας της Δευτέρας προς Τρίτη, πραγματοποιήθηκαν μάλιστα παρότι το υπουργείο Περιβάλλοντος είχε εκδώσει από το απόγευμα της Δευτέρας ανακοίνωση με την οποία συνιστούσε στους πολίτες για τις 21-22 Δεκεμβρίου την «αποφυγή της χρήσης τζακιών, θερμαστρών στερεών καυσίμων και θερμαστρών βιομάζας», καθώς «θα επικρατήσουν μετεωρολογικές συνθήκες (άπνοια και θερμοκρασιακή αναστροφή) που ευνοούν τη συσσώρευση ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια».

Από το Σάββατο 19 Δεκεμβρίου οι συγκεντρώσεις ΡΜ10 είχαν φτάσει σε μέγιστη τιμή τα 94 μg/m3 στον σταθμό μέτρησης του υπουργείου Περιβάλλοντος στα Λιόσια, την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου τα αιωρούμενα σωματίδια με διάμετρο μέχρι δέκα μικρά (ΡΜ10) είχαν συγκεντρώσεις 103 μg/m3 στα Λιόσια, 95 μg/m3 στο Περιστέρι και 78 μg/m3 στην Αριστοτέλους στο κέντρο της Αθήνας, ενώ στους περισσότερους σταθμούς μέτρησης του δικτύου είχαν μέγιστες τιμές άνω των 50 μg/m3.

Τη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου στον Πειραιά μετρήθηκαν 97 μg/m3, στο Περιστέρι 91 μg/m3, στην Αριστοτέλους 86 μg/m3, στα Λιόσια 84 μg/m3, στη Ν. Σμύρνη 73 μg/m3 και στο Μαρούσι 62 μg/m3. Σε όλους τους σταθμούς που βρίσκονται μέσα στο Λεκανοπέδιο οι συγκεντρώσεις ήταν πάνω από 50 μg/m3, ενώ σε χαμηλότερα επίπεδα ήταν όσοι βρίσκονται εκτός, όπως στο Κορωπί (36 μg/m3) ή την Ελευσίνα (32 μg/m3).
Υψηλές συγκεντρώσεις αιθαλομίχλης καταγράφηκαν και σε Λάρισα, Βόλο και Λαμία.

Η αιθαλομίχλη αποτελεί μεγάλη απειλή για τη δημόσια υγεία. Τα αιωρούμενα σωματίδια εισπνέονται από τους ανθρώπους και οι τοξικές χημικές ενώσεις επικάθονται στο επιθήλιο, το περίβλημα γύρω από τους πνεύμονες.
http://www.kathimerini.gr


 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς Μονής Αβελ

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς  Μονής Αβελ

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 

 

 

Το κανάλι μας στο YouTube.

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Συνταγή γνήσιας Πωγωνίσιας κουρκουτόπιτας

Αφιερωμένο στη ''ΜΑΝΑ ΜΟΥ''

Κύρκου Καψάλη Αγαθή

πού έφυγε από την ζωή 17-8-2020 από ανακοπή καρδιάς...