Κατέβασε ρολά όλη η χώρα
Περίπου 50.000 δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι, επιστήμονες, επιχειρηματίες, βιοτέχνες, καταστηματάρχες, αυτοκινητιστές διαδήλωσαν χθες κατά του ασφαλιστικού νομοσχεδίου. Η συγκέντρωση έξω από τη Βουλή είχε όγκο, παλμό, ενώ δεν έλειψαν και τα συνήθη επεισόδια με ομάδες κουκουλοφόρων, που πέταξαν βόμβες μολότοφ και άλλα αντικείμενα σε άνδρες των ΜΑΤ, οι οποίοι απάντησαν με χρήση χημικών.
Περίπου 50.000 δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι, επιστήμονες, επιχειρηματίες, βιοτέχνες, καταστηματάρχες, αυτοκινητιστές διαδήλωσαν χθες κατά του ασφαλιστικού νομοσχεδίου. Η συγκέντρωση έξω από τη Βουλή είχε όγκο, παλμό, ενώ δεν έλειψαν και τα συνήθη επεισόδια με ομάδες κουκουλοφόρων, που πέταξαν βόμβες μολότοφ και άλλα αντικείμενα σε άνδρες των ΜΑΤ, οι οποίοι απάντησαν με χρήση χημικών.

Ερημοι ήταν οι δρόμοι και ελάχιστα τα αυτοκίνητα που κυκλοφορούσαν στο κέντρο της Αθήνας χθες το πρωί. Γραφεία, τράπεζες, επιχειρήσεις κάθε είδους, συμβολαιογραφεία, φοροτεχνικά και τεχνικά γραφεία, φαρμακεία, ιατρεία, οδοντιατρεία, εμπορικά καταστήματα, φούρνοι, καφενεία, βενζινάδικα, ακόμη και περίπτερα είχαν κατεβάσει από νωρίς το πρωί τα ρολά, ανταποκρινόμενα στο κάλεσμα των σωματείων τους για γενική απεργία ενάντια στο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό. Κάθε δραστηριότητα στην πρωτεύουσα είχε παραλύσει. Δημόσιο, ιδιωτικός τομέας, μέσα μαζικής μεταφοράς, ταξί συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις.
Η καθολικότητα της συμμετοχής στη χθεσινή απεργία έγινε για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια τόσο έντονα αισθητή και στις πόλεις της περιφέρειας. Καφετέριες έκλεισαν, καταστήματα δεν λειτούργησαν, ενώ σχεδόν καμία υπηρεσία δεν ήταν προσβάσιμη από τους πολίτες.

Λάρισα και Θεσσαλονίκη επέδειξαν εντυπωσιακά απεργιακά αντανακλαστικά με τις αγορές τους να νεκρώνουν και τις καφετέριες να έχουν αναρτήσει τη σημείωση στις κλειστές πόρτες «κλείνουμε για να μην μας κλείσουν». Στον Βόλο παρέλυσε κάθε παραγωγική διαδικασία, στη Λαμία ρολά κατέβασαν, εκτός από τα μαγαζιά και οι βιοτεχνίες, στην Πάτρα κλειστά παρέμειναν τα καταστήματα ακόμη και στις συνοικίες, μαγαζιά και εστιατόρια έμειναν κλειστά σε όλο τον νομό Εβρου. Η συμμετοχή στις συγκεντρώσεις και τις πορείες διαμαρτυρίας ήταν εντυπωσιακή και σε μικρότερες επαρχιακές πόλεις που λόγω μεγέθους, δεν συνηθίζουν να προχωρούν σε μαζικές εκδηλώσεις αντίδρασης.

Εμποροι

Κάθε προσδοκία ξεπέρασε η συμμετοχή των εμπόρων και επαγγελματοβιοτεχνών στη χθεσινή απεργία, καθώς σε ορισμένες πόλεις της Ελλάδας έφτασε ακόμη και το 100%. Στην Αθήνα σημαντική ήταν η συμμετοχή των εμπόρων στο συλλαλητήριο, στο οποίο έλαβαν μέρος και συνάδελφοί τους από την Εύβοια. 

Το 100% των καταστημάτων και επιχειρήσεων, ακόμα και των επισιτιστικών, έκλεισε στο Αργος, στα Τρίκαλα, στην Τρίπολη, στην Αχαΐα, στην Κόρινθο, στη Ναύπακτο, στη Δράμα, στη Λάρισα, στην Αρτα, στην Κέρκυρα, στη Θήβα, στην Καρδίτσα, στην Ξάνθη, στην Πιερία, στη Ροδόπη, στη Φλώρινα, στον Εβρο, στα Ιωάννινα, στη Χίο και στη Λαμία. Στη Βέροια παρέμειναν κλειστά όλα τα καταστήματα με εξαίρεση τα αρτοποιεία, ενώ στα Χανιά επίσης παρέμειναν κλειστά όλα τα καταστήματα με εξαίρεση τις επιχειρήσεις επισιτισμού. Στον νομό Λακωνίας έκλεισε το 99% των καταστημάτων, εμπορικών και επισιτιστικών. Στην Καβάλα, στο Ηράκλειο Κρήτης, στη Μυτιλήνη, στις Σέρρες και στο Ναύπλιο καταστήματα και επιχειρήσεις έκλεισαν σε ποσοστό 98%, ενώ το 95% των καταστημάτων έκλεισε στη Θεσσαλονίκη, στην Κοζάνη, στον Αγιο Νικόλαο Λασιθίου, στους νομούς Μεσσηνίας και Μαγνησίας. Στον νομό Αιτωλοακαρνανίας έκλεισε το 90% των καταστημάτων και επιχειρήσεων και το 70% στο σύνολο του Νομού Δωδεκανήσων.

Οσοι επιχείρησαν να μετακινηθούν, αντιμετώπισαν αρκετές δυσκολίες λόγω των στάσεων εργασίας τις οποίες πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες. Ακινητοποιημένα παρέμειναν τρένα του ΟΣΕ καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, οι συρμοί του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου καθώς και τα τρόλεϊ. Την ερχόμενη Δευτέρα θα συνεδριάσουν από κοινού τα σωματεία των εργαζομένων στις αστικές συγκοινωνίες προκειμένου να αποφασίσουν την περαιτέρω στάση τους.
Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι, ενώ τα ταξί συνήθως επωφελούνται των απεργιών των μέσων, χθες η συμμετοχή στην 24ωρη απεργία που προκήρυξε ο κλάδος, ήταν σχεδόν καθολική. Παρά το γεγονός ότι τα πρατήρια υγρών καυσίμων θα παρέμεναν κλειστά, δεν ήταν λίγα εκείνα, που τελικώς εξυπηρετούσαν το κοινό. Τα πλοία παρέμειναν και θα παραμείνουν και σήμερα δεμένα στα λιμάνια (η απεργία των ναυτεργατών λήγει αύριο στις 6 το πρωί). Χθες ξεκίνησαν απεργία διαρκείας οι ιδιοκτήτες φορτηγών και βυτιοφόρων Δημόσιας Χρήσης.

Ενδεχομένως, για πρώτη φορά στα χρονικά στη χθεσινή απεργία συμμετείχε η Ενωση Λειτουργών Γραφείων Κηδειών Ελλάδος, με αποτέλεσμα όλα τα γραφεία τελετών να παραμείνουν κλειστά.

Καθολική συμμετοχή επίσης στη χθεσινή απεργία είχαν οι φαρμακοποιοί.

Δυναμικό «παρών» στις συγκεντρώσεις

Πολύ μεγάλες ήταν οι απεργιακές συγκεντρώσεις χθες σε όλη την Ελλάδα, κυρίως στην περιφέρεια. Στην Αθήνα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Αστυνομίας, πάνω από 40.000 διαδηλωτές πορεύτηκαν (άλλες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 50.000) σε συγκεντρώσεις που, ύστερα από χρόνια, είχαν όγκο, παλμό, αγωνιστική διάθεση και σχετικά λίγα επεισόδια. Αναμφίβολα, οι χθεσινές απεργιακές συγκεντρώσεις ήταν οι μεγαλύτερες που έχει αντιμετωπίσει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αισθητά μεγαλύτερες από εκείνες της 12ης Νοεμβρίου 2015.

Στην Αθήνα το ξεκίνημα έγινε από το ΠΑΜΕ, που πορεύτηκε από την πλατεία Ομονοίας προς το Σύνταγμα, μέσω της οδού Πανεπιστημίου, με ένα εντυπωσιακό μπλοκ, το οποίο, σύμφωνα με τη ΓΑΔΑ, συγκέντρωσε περίπου 25.000 διαδηλωτές. Με κεντρικό σύνθημα «Κάτω τα χέρια από την ασφάλιση, δεν είναι για παζάρια και για διάλυση», η πορεία του ΠΑΜΕ αναπτύχθηκε μέχρι τους Στύλους του Ολυμπίου Διός. Στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ παραβρέθηκε και ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Στην πλατεία Κλαυθμώνος καλούσαν η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ, πολλές ομοσπονδίες και οι επιστημονικές ενώσεις, με τον Δικηγορικό Σύλλογο να συμμετέχει με ένα μεγάλο πανό που απεικόνιζε μια... γραβάτα. Σε περίπου 10.000 υπολογίζει η ΕΛ.ΑΣ. τα άτομα που συμμετείχαν σε αυτήν τη συγκέντρωση. Από το Αρχαιολογικό Μουσείο, όπου συγκεντρώθηκαν πρωτοβάθμια σωματεία και οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, περίπου 5.000 διαδηλωτές πορεύτηκαν, μέσω της Σταδίου, προς το Σύνταγμα.

Στις πορείες συμμετείχαν και 1.000 περίπου άτομα από τον αναρχικό-αντιεξουσιαστικό χώρο. Μάλιστα, στο Σύνταγμα ομάδες κουκουλοφόρων πέταξαν βόμβες μολότοφ και άλλα αντικείμενα σε διμοιρίες των ΜΑΤ, οι οποίοι απάντησαν με χρήση χημικών. Δύο άτομα προσήχθησαν στη διάρκεια της επίθεσης κουκουλοφόρων σε διμοιρία στη συμβολή της Σταδίου με την οδό Πεσμαζόγλου. Ομάδες κουκουλοφόρων επιτέθηκαν με βόμβες μολότοφ σε διμοιρία των ΜΑΤ στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, στην οδό Χαρ. Τρικούπη, ενώ πυρπολήθηκαν δύο αυτοκίνητα στην οδό Σολωμού στα Εξάρχεια.

Επίθεση από κουκουλοφόρους δέχθηκε ο δημοσιογράφος Δημήτριος Πέρρος, συντάκτης αστυνομικού ρεπορτάζ, συμβασιούχος του «Αθήνα 9,84», ενώ κάλυπτε το συλλαλητήριο, έξω από το κατάστημα Μetropolis στην οδό Πανεπιστημίου. Ανακοίνωση έντονης καταδίκης της επίθεσης εξέδωσε το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ. Στη Θεσσαλονίκη ομάδα αναρχικών επιτέθηκε σε εργαζόμενους στην Eldorado Gold.

Οι συγκεντρώσεις στην περιφέρεια ήταν πολύ μεγάλες, με τη συμμετοχή και αγροτών. Στα Χανιά διαδηλωτές πέταξαν σκουπίδια στο σπίτι του Γιώργου Σταθάκη, ενώ στην Πρέβεζα οι αλιείς άναψαν δεκάδες βεγγαλικά στα σκάφη τους. Στο Αίγιο συμμετείχαν στη διαδήλωση αρκετοί ιερείς, με επικεφαλής τον μητροπολίτη Αμβρόσιο.
http://www.kathimerini.gr


 • Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας Ιωαννίνων

  Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας.Δείτε το!!!

 • Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

 • βίντεο αφιέρωμα του Εκκλησιαστικού Μουσείου Χρυσόρραχης

  Εκκλησιαστικό Μουσείο Χρυσόρραχης.Βίντεο αφιέρωμα!!!

 

 

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook 

twitter

Οικονομική Ενίσχυση της Ιστοσελίδας

yes

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Το κανάλι μας στο YouTube.!!!

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

(ΚΑΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ)

Η Ιστοσελίδα δεν ευθύνεται για την επιμελή ενημέρωση των εφημερίδων των Συλλόγων.Ευθύνη μας είναι η άμεση ανάρτηση αυτών εφόσον ο εκάστοτε Σύλλογος στέλνει έγκαιρα τα σχετικά pdf στο email μας.Ευχαριστώ.Χάρης Καψάλης Διαχειριστής.

Αδελφότητα Ζίτσας Ιωαννίνων

 

Αδελφ/τητας Λιγοψινών Ζίτσας

Αδελφ/τας Χαραυγής Πωγωνίου


Αδελφ/τας Καστάνιανης Πωγωνίου

Βήσσανη Πωγωνίου


Αδελφ/τας Κρυονερίου Πωγωνίου


Η Φωνή του Γεροπλάτανου


Ένωση Κεράσοβου Πωγωνίου