Πώς έπεσε η Αγκυρα στην παγίδα της

Πολύ σοβαρό επεισόδιο νοτίως της Καρπάθου! Κορβέτα παρενόχλησε ιταλικό σκάφος! Επενέβει το ΝΑΤΟ

Ρεπορτάζ
Νίκος Σταυρουλάκης

Το σοβαρότατο ναυτικό επεισόδιο ανάμεσα σε μια ελληνική φρεγάτα και μια τουρκική κορβέτα, που συνέβη προ ημερών νοτίως της Καρπάθου και έφερε στο φως χθες η «κυριακάτικη δημοκρατία», καταδεικνύει για ακόμα μία φορά την επιθετική στάση της Αγκυρας στην ευαίσθητη περιοχή του Αιγαίου, τώρα μάλιστα που έχει επιβαρυνθεί με έναν επιπρόσθετο παράγοντα αποσταθεροποίησης - τις μεταναστευτικές ροές...
Το συμβάν έλαβε χώρα νότια της νήσου, πέραν των εθνικών χωρικών υδάτων των 6 μιλίων, στα διεθνή ύδατα, επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, όταν το ιταλικό επιστημονικό σκάφος «Odin Finder», που έχει μισθώσει η Αθήνα για τη βυθογράφηση και πόντιση του ηλεκτρικού καλωδίου Euro Asia Electricity Interconnector, παρενοχλήθηκε από την τουρκική κορβέτα «Bodrum».

Ο κυβερνήτης

Ο Τούρκος κυβερνήτης της κορβέτας ζήτησε από τον πλοίαρχο του ιταλικού σκάφους να απομακρυνθεί από την περιοχή, με τον ισχυρισμό ότι πλέει εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας.
Ο Ιταλός καπετάνιος απάντησε στον Τούρκο πλοίαρχο ότι έχει άδεια από την ελληνική κυβέρνηση για την πραγματοποίηση έρευνας βυθού επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και συνέχισε την εργασία του. Ωστόσο, η κατάσταση έβαινε κλιμακούμενη, καθώς ο Τούρκος πλοίαρχος, ενώ στην αρχή ζήτησε πληροφορίες για την ταυτότητα του σκάφους, στη συνέχεια αξίωσε από αυτό να εγκαταλείψει την περιοχή. Τότε, ο Ιταλός πλοίαρχος ειδοποίησε τις ελληνικές Αρχές και, κατόπιν συνεννόησης του ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιά, του ΥΕΘΑ Π. Καμμένου και του Α/ΓΕΕΘΑ Ευάγγελου Αποστολάκη, έσπευσε στο σημείο η φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού «Σπέτσαι», η οποία μπήκε «σφήνα» ανάμεσα στο ιταλικό επιστημονικό πλοίο και στην τουρκική κορβέτα προκειμένου τα συνεργεία επί του ιταλικού σκάφους να συνεχίσουν την εργασία τους.

Με τη συγκεκριμένη στάση της, η Αγκυρα επιχειρεί να κατοχυρώσει τις πάγιες αμφισβητήσεις της στην υφαλοκρηπίδα του ΝΑ Αιγαίου, ειδικά στην περιοχή του Καστελόριζου, την ώρα που στο αρχιπέλαγος αναλαμβάνει δράση το ΝΑΤΟ. Ωστόσο, η Τουρκία έπεσε στην παγίδα που η ίδια έστησε, καθώς η παρουσία της Συμμαχίας, λόγω της προσφυγικής κρίσης, έδωσε στην ελληνική κυβέρνηση και στο ΥΠΕΞ τη δυνατότητα να «εκθέσει» την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο σε πραγματικό χρόνο και σε ανώτατο επίπεδο στο ΝΑΤΟ, στην Ε.Ε. και στις εμπλεκόμενες κυβερνήσεις Γερμανίας (έχει τη διοίκηση της ναυτικής νατοϊκής δύναμης SMG-2) και Ιταλίας. Το επεισόδιο έληξε χάρη στους νηφάλιους χειρισμούς του ΥΠΕΞ, αλλά και, όπως αναφέρει η «κυριακάτικη δημοκρατία», στο γεγονός ότι η πόντιση καλωδίου δεν προϋποθέτει την ύπαρξη διακρατικών συμφωνικών.
http://www.dimokratianews.gr


 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας Ιωαννίνων

  Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας.Δείτε το!!!

 • Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • βίντεο αφιέρωμα του Εκκλησιαστικού Μουσείου Χρυσόρραχης

  Εκκλησιαστικό Μουσείο Χρυσόρραχης.Βίντεο αφιέρωμα!!!

 • Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

 

 

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook 

twitter

Οικονομική Ενίσχυση της Ιστοσελίδας

yes

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Το κανάλι μας στο YouTube.!!!

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

(ΚΑΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ)

Η Ιστοσελίδα δεν ευθύνεται για την επιμελή ενημέρωση των εφημερίδων των Συλλόγων.Ευθύνη μας είναι η άμεση ανάρτηση αυτών εφόσον ο εκάστοτε Σύλλογος στέλνει έγκαιρα τα σχετικά pdf στο email μας.Ευχαριστώ.Χάρης Καψάλης Διαχειριστής.

Αδελφότητα Ζίτσας Ιωαννίνων

 

Αδελφ/τητας Λιγοψινών Ζίτσας

Αδελφ/τας Χαραυγής Πωγωνίου


Αδελφ/τας Καστάνιανης Πωγωνίου

Βήσσανη Πωγωνίου


Αδελφ/τας Κρυονερίου Πωγωνίου


Η Φωνή του Γεροπλάτανου


Ένωση Κεράσοβου Πωγωνίου