Banner Πανω
 
 
 

Πώς έπεσε η Αγκυρα στην παγίδα της

Πολύ σοβαρό επεισόδιο νοτίως της Καρπάθου! Κορβέτα παρενόχλησε ιταλικό σκάφος! Επενέβει το ΝΑΤΟ

Ρεπορτάζ
Νίκος Σταυρουλάκης

Το σοβαρότατο ναυτικό επεισόδιο ανάμεσα σε μια ελληνική φρεγάτα και μια τουρκική κορβέτα, που συνέβη προ ημερών νοτίως της Καρπάθου και έφερε στο φως χθες η «κυριακάτικη δημοκρατία», καταδεικνύει για ακόμα μία φορά την επιθετική στάση της Αγκυρας στην ευαίσθητη περιοχή του Αιγαίου, τώρα μάλιστα που έχει επιβαρυνθεί με έναν επιπρόσθετο παράγοντα αποσταθεροποίησης - τις μεταναστευτικές ροές...
Το συμβάν έλαβε χώρα νότια της νήσου, πέραν των εθνικών χωρικών υδάτων των 6 μιλίων, στα διεθνή ύδατα, επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, όταν το ιταλικό επιστημονικό σκάφος «Odin Finder», που έχει μισθώσει η Αθήνα για τη βυθογράφηση και πόντιση του ηλεκτρικού καλωδίου Euro Asia Electricity Interconnector, παρενοχλήθηκε από την τουρκική κορβέτα «Bodrum».

Ο κυβερνήτης

Ο Τούρκος κυβερνήτης της κορβέτας ζήτησε από τον πλοίαρχο του ιταλικού σκάφους να απομακρυνθεί από την περιοχή, με τον ισχυρισμό ότι πλέει εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας.
Ο Ιταλός καπετάνιος απάντησε στον Τούρκο πλοίαρχο ότι έχει άδεια από την ελληνική κυβέρνηση για την πραγματοποίηση έρευνας βυθού επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και συνέχισε την εργασία του. Ωστόσο, η κατάσταση έβαινε κλιμακούμενη, καθώς ο Τούρκος πλοίαρχος, ενώ στην αρχή ζήτησε πληροφορίες για την ταυτότητα του σκάφους, στη συνέχεια αξίωσε από αυτό να εγκαταλείψει την περιοχή. Τότε, ο Ιταλός πλοίαρχος ειδοποίησε τις ελληνικές Αρχές και, κατόπιν συνεννόησης του ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιά, του ΥΕΘΑ Π. Καμμένου και του Α/ΓΕΕΘΑ Ευάγγελου Αποστολάκη, έσπευσε στο σημείο η φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού «Σπέτσαι», η οποία μπήκε «σφήνα» ανάμεσα στο ιταλικό επιστημονικό πλοίο και στην τουρκική κορβέτα προκειμένου τα συνεργεία επί του ιταλικού σκάφους να συνεχίσουν την εργασία τους.

Με τη συγκεκριμένη στάση της, η Αγκυρα επιχειρεί να κατοχυρώσει τις πάγιες αμφισβητήσεις της στην υφαλοκρηπίδα του ΝΑ Αιγαίου, ειδικά στην περιοχή του Καστελόριζου, την ώρα που στο αρχιπέλαγος αναλαμβάνει δράση το ΝΑΤΟ. Ωστόσο, η Τουρκία έπεσε στην παγίδα που η ίδια έστησε, καθώς η παρουσία της Συμμαχίας, λόγω της προσφυγικής κρίσης, έδωσε στην ελληνική κυβέρνηση και στο ΥΠΕΞ τη δυνατότητα να «εκθέσει» την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο σε πραγματικό χρόνο και σε ανώτατο επίπεδο στο ΝΑΤΟ, στην Ε.Ε. και στις εμπλεκόμενες κυβερνήσεις Γερμανίας (έχει τη διοίκηση της ναυτικής νατοϊκής δύναμης SMG-2) και Ιταλίας. Το επεισόδιο έληξε χάρη στους νηφάλιους χειρισμούς του ΥΠΕΞ, αλλά και, όπως αναφέρει η «κυριακάτικη δημοκρατία», στο γεγονός ότι η πόντιση καλωδίου δεν προϋποθέτει την ύπαρξη διακρατικών συμφωνικών.
http://www.dimokratianews.gr


 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς Μονής Αβελ

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς  Μονής Αβελ

 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

 

 

 

Το κανάλι μας στο YouTube.

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Συνταγή γνήσιας Πωγωνίσιας κουρκουτόπιτας

Αφιερωμένο στη ''ΜΑΝΑ ΜΟΥ''

Κύρκου Καψάλη Αγαθή

πού έφυγε από την ζωή 17-8-2020 από ανακοπή καρδιάς...