Οι 4 καναλάρχες και η επόμενη ημέρα

Έπειτα από περίπου 70 ώρες διαδικασίας και μερικές... εκατοντάδες δημοπρατικά χτυπήματα, βγήκε

(τα ξημερώματα της Πέμπτης) «λευκός καπνός» από το κτίριο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας. Οι 4 νέοι καναλάρχες είναι οι Γ. Αλαφούζος, Ι. Καλογρίτσας, Θ. Κυριακού και Β. Μαρινάκης, με την κυβέρνηση να αντλεί 246 εκατ. ευρώ από τις τηλεοπτικές άδειες. «Δίνεται ένα μήνυμα εντός και εκτός της χώρας» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας. Ξεπέρασε τις εκτιμήσεις το τίμημα σημείωσε ο Νίκος Παππάς.

Οι 4 εταιρείες που πλειοδότησαν στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες είναι οι εξής:

  1. ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΝΤΟΤ ΚΟΜ, ιδιοκτησίας Γιάννη Αλαφούζου με τελικό τίμημα 43,6 εκατομμύρια ευρώ.
  2. ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ, ιδιοκτησίας της οικογένειας Καλογρίτσα με τελικό τίμημα 52,6 εκατομμύρια ευρώ.
  3. ΑΝΤΕΝΝΑ T.V. ιδιοκτησίας της οικογένειας Κυριακού με τελικό τίμημα 75,9 εκατομμύρια ευρώ.
  4. ALTER EGO, ιδιοκτησίας Βαγγέλη Μαρινάκη με τελικό τίμημα 73,9 εκατομμύρια ευρώ.

Η κυβέρνηση άντλησε το ποσό των 246 εκατ. ευρώ, που είναι πολύ υψηλότερο από αυτό που είχε προβλέψει (45-50 εκατ. ευρώ). Μάλιστα ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, παραδέχθηκε ότι «δεν περιμέναμε το τίμημα να πάει τόσο ψηλά...».

Εκτός έμειναν δύο υπάρχοντες τηλεοπτικοί σταθμοί, το STAR (Βαρδινογιάννης) και ο ALPHA (Κοντομηνάς), καθώς και ο Ιβάν Σαββίδης και η «Ανεξάρτητος Πάροχος». Πλέον το ενδιαφέρον συγκεντρώνεται στο τι θα πράξουν οι ιδιοκτήτες των Star και Alpha, αλλά και του Mega, με την αγωνία για το μέλλον των εργαζομένων να μεγαλώνει.

«Δίνεται ένα μήνυμα εντός και εκτός της χώρας»

Το πρωί της Παρασκευής ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, δήλωσε από το Δερβένι ότι «σήμερα δίνεται ένα μήνυμα εντός και εκτός της χώρας».

«Εντός της χώρας το μήνυμα είναι ότι σε αυτόν τον τόπο σταματάει η ανομία και η ασυδοσία. Όλοι θα είναι ίσοι απέναντι στο νόμο. Μετά από 27 ολόκληρα χρόνια μπαίνουν κανόνες και οι νόμοι θα ισχύουν για όλους» πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός, ακόμη, δεσμεύτηκε ότι «μέχρι το τελευταίο ευρώ αυτών των χρημάτων θα κατευθυνθεί σε έκτακτες δράσεις για τη στήριξη ευπαθών ομάδων, για τη στήριξη της κοινωνίας που έχει ανάγκη».

Σημείωσε, τέλος, ότι «πρόκειται για ένα απροσδόκητα υψηλό τίμημα. Δίνει το σήμα και στους ξένους επενδυτές ότι θα υπάρχουν κανόνες και αδιάβλητοι κανονισμοί. Οι κυβερνήσεις δεν θα παίζουν παιχνίδια για να δίνουν τις δημόσιες προμήθειες σε φίλους. Θα υπερασπιστούμε το δημόσιο συμφέρον».

Μαραθώνια «μάχη» για μια άδεια

Κατά τη διάρκεια των τριών αυτών ημερών εντός του κτιρίου έλαβε χώρα μια μαραθώνια κούρσα εκατομμυρίων, με τους υποψήφιους καναλάρχες να έχουν διαφορετική στρατηγική και να απαιτούνται πολλά δημοπρατικά χτυπήματα για μια άδεια.

Η πρωτόγνωρη για όλους διαδικασία αποδείχθηκε χρονοβόρα και -όπως φαίνεται και από το ενημερωτικό σημείωμα της ΓΓΕΕ- απαιτήθηκαν πολλοί γύροι για την κατοχύρωση μιας άδειας.

Συγκεκριμένα, για την πρώτη άδεια, η οποία κατοχυρώθηκε στον τηλεοπτικό σταθμό ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΝΤΟΤ ΚΟΜ ΑΝΩΝΥΜΗ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ (ΣΚΑΙ ΑΕ) απαιτήθηκαν 56 γύροι του σταδίου 1 και 2 γύροι του σταδίου 2, ολοκληρώθηκε στις 30/08/16 και ώρα 20:50 και το τελικό ποσό ανήλθε στα 43.600.000 ευρώ.

Β. Μαρινάκης
Εφ.Συν. / Κώστας Ζαφειρόπουλος

Η δεύτερη άδεια, με πλειοδότη την εταιρεία ΙΩΑΝΝΗΣ-ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ Χ. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, ολοκληρώθηκε στις 31/08/16 και ώρα 15:25 μετά τη διεξαγωγή 78 γύρων του σταδίου 1 και 2 γύρων του σταδίου 2. Το συνολικό ποσό ανήλθε στα 52.600.000 ευρώ.

Για την εταιρεία ΑΝΤΕΝΝΑ TV ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, η οποία κατοχύρωσε την τηλεοπτική άδεια με το υψηλότερο τίμημα των 75.900.000 ευρώ, ολοκληρώθηκε την 1/09/16 και ώρα 11:20 με 99 γύρους στο στάδιο 1 και 2 γύρους στο στάδιο 2.

Τέλος, για την τέταρτη τηλεοπτική άδεια, η οποία κατοχυρώθηκε στην εταιρεία συμφερόντων του Β. Μαρινάκη και είναι η ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ Μ.Μ.Ε. Α.Ε.) με συνολικό ποσό 73.900.000 ευρώ, απαιτήθηκαν 117 γύροι στο στάδιο 1 και 2 γύροι στο στάδιο 2 ενώ ολοκληρώθηκε την 2/09/16 και ώρα 02:35.

Μεγαλύτερο του αναμενόμενου το τίμημα

Δηλώσεις μετά το πέρας της διαδικασίας έκανε και ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο οποίος σημείωσε ότι το τίμημα ήταν μεγαλύτερο του αναμενόμενου, αλλά η κυβέρνηση είχε σχεδιάσει μια διαδικασία η οποία θα μεγιστοποιούσε το τίμημα για το ελληνικό Δημόσιο.

Οι δηλώσεις νικητών και ηττημένων

Για χιτσκοκική διαδικασία μίλησε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της δημοπρασίας και εξερχόμενος από τα γραφεία της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης ο εκπρόσωπος του ομίλου ΣKAΪ, Κώστας Κιμπουρόπουλος.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρουν παρουσίασαν οι δηλώσεις του Ιβάν Σαββίδη. Ο ομογενής επιχειρηματίας δήλωσε χαρούμενος που οι 4 τηλεοπτικές άδειες προσέφεραν στον κρατικό προϋπολογισμό κοντά στα 250 εκατομμύρια ευρώ.

«Η κυβέρνηση στεναχώρησε τους σκεπτικιστές. Οι συμμετέχοντες απέδειξαν πως είναι έτοιμοι να πληρώσουν», σημείωσε ο κ. Σαββίδης. 

«Το τίμημα ήταν υψηλό. Δεν περιμέναμε να πάει τόσο ψηλά», ανέφερε εξερχόμενος του κτιρίου της ΓΓΕΕ ο εκπρόσωπος του τηλεοπτικού σταθμού Star Κάρολος Αλκαλάι.

Κ. Κιμπουρόπουλος
Εφ.Συν. / Κώστας Ζαφειρόπουλος

Οι Θοδωρής Κυριακού και Βαγγέλης Μαρινάκης αποχώρησαν από το κτίριο της ΓΓΕΕ χωρίς να κάνουν δηλώσεις.

Ο Ιβάν Σαββίδης
Εφ.Συν. / Κώστας Ζαφειρόπουλος

Τα ποσά που προσέφεραν οι 4 επιλαχόντες:

  • DIMERA MEDIA INVESTMENTS LIMITED Ιωάννης Σαββίδηςς 61,5 εκατομμύρια ευρώ
  • ALPHA ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε. (ALPHA) 61 εκατομμύρια ευρώ
  • ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΣ ΠΑΡΟΧΟΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (ITV CP) Γιάννης Βαρδινογιάννης 18 εκατομμύρια ευρώ
  • ΝΕΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (N.T.V.) STAR 13 εκατομμύρια ευρώ

Τα επόμενα βήματα

Η διαδικασία, πάντως, δεν ολοκληρώθηκε με τη δημοπρασία των αδειών. Οι νικητές του διαγωνισμού καλούνται να πληρώσουν το 1/3 από τα 246 εκατ. ευρώ (82 εκατ.) μέσα στις επόμενες 15 ημέρες, ενώ οι άδειες χαρακτηρίζονται ως «προσωρινές».

Αυτό γιατί το επόμενο στάδιο είναι να ελεγχθεί εξονυχιστικά το «πόθεν έσχες» των νικητών, διαδικασία που θα πάρει πέντε ημέρες.

Στη συνέχεια, με βάση τα όσα αναφέρει η προκήρυξη, μόλις οριστούν οι τέσσερις τελικοί νικητές, θα συνταχθεί το πρακτικό, το οποίο θα εγκρίνει ο γ.γ. Ενημέρωσης, Λευτέρης Κρέτσος, και θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΓΓΕΕ.

Οι συμμετέχοντες θα έχουν δικαίωμα να υποβάλουν ένσταση μέσα σε δέκα ημέρες και, αν αυτή απορριφθεί, ο προσφεύγων έχει δικαίωμα να ασκήσει αίτηση ασφαλιστικών μέτρων.

Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί εντός τριάντα ημερών και η απόφαση θα εκδοθεί εντός είκοσι ημερών.

Οι άδειες θα χορηγηθούν με απόφαση του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά εντός ενενήντα ημερών.

http://www.efsyn.gr


  • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

    Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

  • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

    Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  • βίντεο αφιέρωμα του Εκκλησιαστικού Μουσείου Χρυσόρραχης

    Εκκλησιαστικό Μουσείο Χρυσόρραχης.Βίντεο αφιέρωμα!!!

  • Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας Ιωαννίνων

    Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας.Δείτε το!!!

  • Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

    Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

  • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

    Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικό Μουσείο Μερόπης

    Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικό Μουσείο Μερόπης

  • Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

    Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

  • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

    Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς Μονής Σωσσίνου

    Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς Μονής Σωσσίνου

 

 

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook 

twitter

Οικονομική Ενίσχυση της Ιστοσελίδας

yes

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Το κανάλι μας στο YouTube.!!!

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

(ΚΑΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ)

Η Ιστοσελίδα δεν ευθύνεται για την επιμελή ενημέρωση των εφημερίδων των Συλλόγων.Ευθύνη μας είναι η άμεση ανάρτηση αυτών εφόσον ο εκάστοτε Σύλλογος στέλνει έγκαιρα τα σχετικά pdf στο email μας.Ευχαριστώ.Χάρης Καψάλης Διαχειριστής.

Αδελφότητα Ζίτσας Ιωαννίνων

 

Αδελφ/τητας Λιγοψινών Ζίτσας

Αδελφ/τας Χαραυγής Πωγωνίου


Αδελφ/τας Καστάνιανης Πωγωνίου

Βήσσανη Πωγωνίου


Αδελφ/τας Κρυονερίου Πωγωνίου


Η Φωνή του Γεροπλάτανου


Ένωση Κεράσοβου Πωγωνίου