Banner Πανω
 
 
 

Οι Δήμοι (ξανα)πληρώνουν το «μάρμαρο»

Νέες μειώσεις στα έσοδά τους, προβλέπει ο Κρατικός προϋπολογισμός για το 2017

Νέες μειώσεις στα έσοδα των Δήμων, που αναμένεται να δημιουργήσουν προβλήματα, τόσο στην παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες, όσο και στις κοινωνικές υποδομές, προβλέπει το σχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2017, που κατατέθηκε στη Βουλή.

Παρόλο, που τα τελευταία χρόνια, οι κρατικές επιχορηγήσεις έχουν μειωθεί σε ποσοστό πάνω από 60%, με αποτέλεσμα η Τοπική Αυτοδιοίκηση να εκπέμπει σήμα κινδύνου για τη βιώσιμότητά της, οι περικοπές συνεχίζονται.

Συγκεκριμένα, οι συνολικοί πόροι που θα μεταβιβαστούν στους ΟΤΑ από τον Τακτικό Προϋπολογισμό του υπουργείου Εσωτερικών, για τους Δήμους, το 2016, ανέρχονται στα 2.567 εκατ. ευρώ ενώ, για το 2017, προβλέπεται ότι θα ανέλθουν στα 2.347 εκατ. ευρώ, μειωμένοι κατά 220 εκατ. ευρώ. Η μείωση αυτή οφείλεται στη λήξη του προγράμματος ρύθμισης των οφειλών του Δημοσίου προς τους ΟΤΑ (ν. 3756/2009), η τελευταία δόση του οποίου δόθηκε το 2016.

Σύμφωνα με την Εισηγητική Έκθεση που επικαλείται το «Localit.gr», οι μειώσεις αυτές, αντιστοιχούν σε 2,5 μηνιαίες καταβολές των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων για κάθε έναν ξεχωριστά.

Τη μεγάλη αυτή «τρύπα», πρέπει να καλύψουν οι Δημότες με επιπλέον αύξηση εσόδων από φόρους και τέλη, στα οποία και προφανώς αδυνατούν να ανταποκριθούν.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι μόνο για τα ανταποδοτικά τέλη, προβλέπεται αύξηση 14%.

Δημιουργείται έτσι και διογκώνεται μια νέα γενιά ληξιπρόθεσμων οφειλών των Δήμων προς τρίτους, που αυξάνει το έλλειμμα.

Σύμφωνα με τις νέες περικοπές, δεν αποδίδονται στους Δήμους ούτε τα μισά από αυτά που προβλέπει ο Ν.3852/2010. Οι μειώσεις που επιβάλλονται στους δήμους ξεπερνούν κατά 300% τις αντίστοιχες συνολικές μειώσεις της Γενικής Κυβέρνησης.

Οι επενδύσεις που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση, εξακολουθούν να είναι σε φθίνουσα πορεία, με αποτέλεσμα μεταξύ 2015/2017 να έχουν μειωθεί κατά 35%. Στο πλαίσιο αυτό, επιβάλλεται στους δήμους για το 2017 πλεόνασμα ύψους 70 εκ. ευρώ.

Σημειωτέον δε, ότι στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Σταθερότητας δεν προβλέπονται αυτού του είδους οι μειώσεις στους Δήμους.

Άμεση η αντίδραση της ΚΕΔΕ

Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος, κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη αναφορικά με τα οικονομικά των Δήμων έχει ζητήσει: να εγγραφεί ποσό ίσο με 214 εκατ. € στον Κρατικό Προϋπολογισμό 2017, ως η πρώτη δόση της νέας γενιάς παρακρατηθέντων, να αρχίσουν άμεσα οι διαπραγματεύσεις για τη νέα γενιά παρακρατηθέντων, να εφαρμοστεί κατά γράμμα ο Ν. 3852/2010, να υπάρξει γενναία αύξηση του ΠΔΕ με ειδικό κωδικό, αυξημένης συμμετοχής, για τα δημοτικά έργα και να μην απαιτούνται νέα πλεονάσματα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Απ’ ό,τι φαίνεται όμως δεν εισακούστηκε, προκαλώντας την έντονη αντίδρασή της.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης με επιστολή που απέστειλε προς τους υπουργούς Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη και Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτο τονίζει πως για μία ακόμη χρονιά, η Αυτοδιοίκηση γίνεται ο «στόχος» της Κεντρικής Κυβέρνησης και υπογραμμίζει ότι δεν μπορεί να αποδεχθεί τα τετελεσμένα που επιχειρείται να δημιουργηθούν μέσω του νέου προϋπολογισμού.

Οι προβλέψεις του προϋπολογισμού για την Αυτοδιοίκηση, θα είναι το κεντρικό θέμα συζήτησης του έκτακτου Διοικητικού Συμβουλίου που συγκαλείται την Παρασκευή και ώρα 10.30 το πρωί.

Γράφει: Η ΒΙΚΥ ΚΩΣΤΑ

Εφημ.ΠΡΩΊΝΑ ΝΕΑ


 • Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς Μονής Αβελ

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς  Μονής Αβελ

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 

 

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Συνταγή γνήσιας Πωγωνίσιας κουρκουτόπιτας

Αφιερωμένο στη ''ΜΑΝΑ ΜΟΥ''

Κύρκου Καψάλη Αγαθή

πού έφυγε από την ζωή 17-8-2020 από ανακοπή καρδιάς...