Πλήγωσε τη Λέσβο ο Εγκέλαδος

 

Σεισμός 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας, νότια της Λέσβου. Ο σεισμός είχε μεγάλη διάρκεια και έγινε αισθητός σε όλο το νησί της Λέσβου, σε ολόκληρο το βορειοανατολικό Αιγαίο και στα παράλια της Τουρκίας. Μία νεκρή, αρκετούς τραυματίες και σοβαρές υλικές ζημιές σε Βρίσα και Πλωμάρι, άφησε πίσω του ο Εγκέλαδος. 

Ο σεισμός σύμφωνα με το αυτόματο υπολογιστικό σύστημα του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, είχε εστιακό βάθος βάθος 10 χλμ. με το επίκεντρο να εντοπίζεται σε θαλάσσια περιοχή νότια από το Πλωμάρι της Μυτιλήνης.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας του δήμου Λέσβου, μία εγκλωβισμένη γυναίκα εντοπίστηκε νεκρή λίγο μετά τις 20.00 από τα σωστικά συνεργεία, στον οικισμό Βρίσα. Η άτυχη γυναίκα μεταφέρθηκε στο κέντρο Υγείας του Πολιχνίτου. 

 

Πλωμάρι

Κατολισθήσεις στο Πλωμάρι | EUROKINSSI

Ο οικισμός της Βρίσας έχει υποστεί σημαντικές ζημιές

«Το μισό χωριό έχει μεγάλες ζημιές και πολλά σπίτια έχουν καταρρεύσει» ανέφερε στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Έκτακτων Αναγκών του Δήμου Λέσβου, Νίκος Καρασάββας.

Την εκκένωση του οικισμού της Βρίσας για λόγους ασφαλείας, αποφάσισαν οι αρχές. Οι κάτοικοι θα μεταφερθούν στο γήπεδο του Πολιχνίτου όπου και έχουν τοποθετηθεί σκηνές.

Στο Πλωμάρι που επίσης έχει πληγεί σοβαρά από τον εγκέλαδο αναζητούνται ενοικιαζόμενα δωμάτια και ξενοδοχεία για να φιλοξενήσουν κατοίκους, τα σπίτια των οποίων, έχουν υποστεί ζημιές.

Ο δήμαρχος της Λέσβου, Σπύρος Γαλανός μιλώντας στην ΕΡΤ τόνισε πως «κλιμάκια του δήμου βρίσκονται στο Πολιχνίτο και το Πλωμάρι».

 

Σοβαρές ζημιές από τον σεισμό στο Πλωμάρι Λέσβου

Κλιμάκιο του υπουργείου Υποδομών βρίσκεται στη Λέσβο. Στο νησί μετέβη επίσης ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, μηχανικοί και ομάδα της ΕΜΑΚ.

Στη Μυτιλήνη και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας και ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστο Σπίρτζη, προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι: Πρώτον η λήψη άμεσων μέτρων προστασίας για τους κατοίκους της περιοχής και δεύτερον η άμεση καταγραφή των ζημιών με στόχο την ταχύτατη αποκατάσταση των πληγέντων.

Τα εξειδικευμένα κλιμάκια θα πραγματοποιήσουν άμεσα αυτοψίες στην περιοχή.

Ταυτόχρονα, σε ετοιμότητα βρίσκεται ένας ακόμη μεγάλος αριθμός μηχανικών των υπηρεσιών του υπουργείου στην περίπτωση που κριθεί αναγκαία η άμεση μετάβασή τους στο νησί της Λέσβου.

*Στη Χίο και τα γειτονικά νησιά υπάρχουν αναφορές για μικρές υλικές ζημιές.

Αναβάλλονται οι Πανελλαδικές, κλειστά σχολεία και νηπιαγωγεία στη Λέσβο

Το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοίνωσε ότι λόγω της ισχυρής δόνησης που έπληξε τα νησιά της Λέσβου και της Χίου αναβάλλει τις αυριανές (Τρίτη 13/06) Πανελλαδικές Εξετάσεις των υποψηφίων των ΕΠΑΛ στα δύο αυτά νησιά.

Κλειστά θα παραμείνουν τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία στη Λέσβο.  

Βέβαιος ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό εμφανίστηκε με δηλώσεις του ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος. Είπε όμως ότι είναι εξίσου βέβαιος ότι θα ακολουθήσουν πολλοί μετασεισμοί ορισμένοι από τους οποίους θα είναι αρκετά ισχυροί και θα δημιουργήσουν ενδεχομένως προβλήματα σε ήδη καταπονημένα κτίρια και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.

Απεικόνιση της περιοχής του ρήγματος του σεισμού

Απεικόνιση του ρήγματος του σεισμού, με επίκεντρο την θαλάσσια περιοχή νότια από το Πλωμάρι της Μυτιλήνης, όπως προσδιορίστηκε από το μέλος της Ερευνητικής Ομάδας Γεωλογίας των Σεισμών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Σωτήρη Βαλκανιώτη, δημοσίευσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

 

Ρήγμα

Απεικόνιση του ρήγματος (κάντε κλικ στην εικόνα) | ΑΠΕ-ΜΠΕ

πηγη.http://www.efsyn.gr


  • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

    Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  • βίντεο αφιέρωμα του Εκκλησιαστικού Μουσείου Χρυσόρραχης

    Εκκλησιαστικό Μουσείο Χρυσόρραχης.Βίντεο αφιέρωμα!!!

  • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Κεφαλόβρυσου

    Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Κεφαλόβρυσου

  • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα στην Μονή Σέλτσου
  • Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

    Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

  • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

    Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  • Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

    Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

  • Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας Ιωαννίνων

    Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας.Δείτε το!!!

 

 

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook 

twitter

Οικονομική Ενίσχυση της Ιστοσελίδας

yes

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Το κανάλι μας στο YouTube.!!!

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

(ΚΑΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ)

Η Ιστοσελίδα δεν ευθύνεται για την επιμελή ενημέρωση των εφημερίδων των Συλλόγων.Ευθύνη μας είναι η άμεση ανάρτηση αυτών εφόσον ο εκάστοτε Σύλλογος στέλνει έγκαιρα τα σχετικά pdf στο email μας.Ευχαριστώ.Χάρης Καψάλης Διαχειριστής.

Αδελφότητα Ζίτσας Ιωαννίνων

 

Αδελφ/τητας Λιγοψινών Ζίτσας

Αδελφ/τας Χαραυγής Πωγωνίου


Αδελφ/τας Καστάνιανης Πωγωνίου

Βήσσανη Πωγωνίου


Αδελφ/τας Κρυονερίου Πωγωνίου


Η Φωνή του Γεροπλάτανου


Ένωση Κεράσοβου Πωγωνίου