Νέα απειλή από Βρυξέλλες για τσίπουρο και

ούζο

 

Αντιμέτωποι με μια νέα απειλή, η οποία αυτή τη φορά προέρχεται από τις Βρυξέλλες, βρίσκονται οι Έλληνες αποσταγματοποιοί. Στο πλαίσιο της αναθεώρησης του κοινοτικού κανονισμού 110/2008 δρομολογείται, σύμφωνα με δημοσίευμα του businessnews.gr, η άρση του περιορισμού της υποχρέωσης των γεωγραφικών ενδείξεων εντός της γεωγραφικής ζώνης προέλευσης.
Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι το κομμάτι της εμφιάλωσης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε θέσεις εργασίας, προστιθέμενη αξία προϊόντος, διασφάλιση, έλεγχος παραγόμενων ποσοτήτων, μπορεί να χαθεί για τη χώρα μας και το ούζο, το τσίπουρο, η τσικουδιά και κάθε άλλο παραδοσιακό ποτό με γεωγραφική ένδειξη να διακινείται χύμα προς τις ξένες αγορές και εκεί να εμφιαλώνεται. Εάν ευοδωθεί το παραπάνω σχέδιο, τότε κινδυνεύουν με αφανισμό πολλές, κυρίως μικρές, εταιρείες παραγωγής αποσταγμάτων και εκτιμάται ότι θα χαθεί το 75% των θέσεων εργασίας του κλάδου.
Αυτό που έχει ολοκληρωθεί είναι ο πρώτος γύρος διαπραγματεύσεων ανάμεσα στα κράτη -μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον Σεπτέμβριο αναμένεται να ξεκινήσει ο δεύτερος γύρος, κάτι που σημαίνει ότι πρώτον, δεν είναι οριστική η άρση της παραπάνω υποχρέωσης και δεύτερον, ότι υπάρχει ίσως περιθώριο άσκησης πιέσεων, σε συνεργασία πιθανώς και με άλλες χώρες, προκειμένου να διατηρηθεί το υφιστάμενο καθεστώς.

Σήμα κινδύνου
Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσαν οι αποσταγματοποιοί κατά την ανοιχτή συνεδρίαση της ετήσιας γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων Αλκοολούχων Ποτών (ΣΕΑΟΠ).
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται 223 μονάδες παραγωγής ελληνικών αλκοολούχων ποτών και το 70% της ελληνικής παραγωγής είναι αλκοολούχα με προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη.
Το 2016 η παραγωγή ανήλθε σε 18,3 εκατομμύρια λίτρα και εξήχθη το 69% αυτής. Τα έσοδα που έχει το ελληνικό δημόσιο από την επιβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα εγχωρίως παραγόμενα ποτά είναι ετησίως 89 εκατ. ευρώ.
Το ενδεχόμενο πλήγμα από την αλλαγή του κοινοτικού θεσμικού πλαισίου δεν σημαίνει βεβαίως ότι τα άλλα δύο σημαντικά πλήγματα που υφίστανται οι αποσταγματοποιοί κυρίως στα χρόνια της κρίσης, δηλαδή η υπερφορολόγηση και ο αθέμιτος ανταγωνισμός από τα χύμα προϊόντα, είναι μικρότερα. Το αντίθετο, μάλλον. Τα στοιχεία δείχνουν ότι το πρόβλημα έχει διογκωθεί σε βάρος των νόμιμων παραγωγών, σε βάρος των κρατικών εσόδων και βεβαίως σε βάρος των καταναλωτών.

πηγη.Εφημ.ΠΡΩΪΝΟΣ ΛΟΓΟΣ


 • Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

 • βίντεο αφιέρωμα του Εκκλησιαστικού Μουσείου Χρυσόρραχης

  Εκκλησιαστικό Μουσείο Χρυσόρραχης.Βίντεο αφιέρωμα!!!

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας Ιωαννίνων

  Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας.Δείτε το!!!

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 

 

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook 

twitter

Οικονομική Ενίσχυση της Ιστοσελίδας

yes

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Το κανάλι μας στο YouTube.!!!

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

(ΚΑΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ)

Η Ιστοσελίδα δεν ευθύνεται για την επιμελή ενημέρωση των εφημερίδων των Συλλόγων.Ευθύνη μας είναι η άμεση ανάρτηση αυτών εφόσον ο εκάστοτε Σύλλογος στέλνει έγκαιρα τα σχετικά pdf στο email μας.Ευχαριστώ.Χάρης Καψάλης Διαχειριστής.

Αδελφότητα Ζίτσας Ιωαννίνων

 

Αδελφ/τητας Λιγοψινών Ζίτσας

Αδελφ/τας Χαραυγής Πωγωνίου


Αδελφ/τας Καστάνιανης Πωγωνίου

Βήσσανη Πωγωνίου


Αδελφ/τας Κρυονερίου Πωγωνίου


Η Φωνή του Γεροπλάτανου


Ένωση Κεράσοβου Πωγωνίου