Banner Πανω
 
 
 

Ηθικό χρέος τα κοιμητήρια για τους άταφους

ήρωες του έπους του ’40

 

Ανοιχτή «πληγή» για την χώρα μας παραμένουν οι άταφοι ήρωες του Έπους του ’40, που έπεσαν στα βουνά της Αλβανίας και ακόμη περιμένουν δικαίωση, 77 χρόνια μετά...
Με αφορμή τις επετειακές εκδηλώσεις για την 28η Οκτωβρίου οι μνήμες ξυπνούν και πάλι, υπενθυμίζοντας στην Πολιτεία την υποχρέωσή της να φροντίσει για την περισυλλογή τους.
«Διαπιστώνουμε, μετά λύπης μας, ότι πρακτικές που ακολουθήθηκαν στα πέτρινα χρόνια της δικτατορίας του Χότζα, όπου κυνηγήθηκαν απηνώς όσοι Έλληνες της Β. Ηπείρου προσπάθησαν να θάψουν τους νεκρούς στρατιώτες μας, συνεχίζονται και σήμερα από ένα καθεστώς, που υποτίθεται ότι φιλοδοξεί να εισέλθει στην ευρωπαϊκή οικογένεια».
Τα παραπάνω τονίζει ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, βουλευτής Λαρίσης, Μάξιμος Χαρακόπουλος σε μήνυμά του με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου του τέως υπουργού Γεωργίου Σούρλα, με τίτλο «Το εθνικό χρέος προς τους ήρωες του 1940», σήμερα στην Κοζάνη.
Ο Θεσσαλός πολιτικός, επισημαίνει ακόμη στην ανακοίνωσή του: «θεωρώ ότι το ζήτημα της δημιουργίας στρατιωτικών κοιμητηρίων, το οποίο αναδεικνύει ο αγαπητός φίλος Γιώργος Σούρλας είναι ιδιαίτερα σημαντικό, τόσο εξ απόψεως ιστορικής όσο και ηθικής. Όχι τυχαία άλλωστε ασχοληθήκαμε ουκ ολίγες φορές στο παρελθόν, είτε με ερωτήσεις μας στην Βουλή, είτε και με επί τόπου επισκέψεις, αλλά και με παρεμβάσεις σε διεθνές επίπεδο, για να δοθεί η αρμόζουσα λύση. Το οφείλουμε στους σχεδόν 8.000 νεκρούς μας του αλβανικού έπους 1940-41, που ακόμη δεν έχουν βρει τόπο αξιοπρεπούς ταφής, παρά τις συμφωνίες που είχαν συνομολογηθεί με το αλβανικό κράτος.
»Η αχαρακτήριστη άρνηση να δημιουργηθούν στρατιωτικά κοιμητήρια για την αιώνια ανάπαυση των οστών των σκοτωμένων πολεμιστών του ελληνικού στρατού, συνοδεύεται από παράνομες πράξεις κατά της ελληνικής μειονότητας, την αρπαγή περιουσιών Ελλήνων της Χειμάρρας και απειλητικούς μεγαλοϊδεατισμούς. Η δημιουργία, όμως, των κοιμητηρίων είναι υποχρέωση που εμπίπτει σε πανανθρώπινες αρχές, όπως αυτές τέθηκαν από αρχαιοτάτων χρόνων».
Ο κ. Χαρακόπουλος καταλήγοντας στο μήνυμά του τονίζει ότι «ως ελληνική πολιτεία και ως απλοί Έλληνες θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για την εκπλήρωση αυτού του στόχου, ελπίζοντας ότι στην αλβανική πλευρά θα επικρατήσει η λογική και η σύνεση».

πηγη.Εφημ.ΠΡΩΪΝΟΣ ΛΟΓΟΣ


 • Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς Μονής Αβελ

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς  Μονής Αβελ

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

 

 

 

Το κανάλι μας στο YouTube.

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Συνταγή γνήσιας Πωγωνίσιας κουρκουτόπιτας

Αφιερωμένο στη ''ΜΑΝΑ ΜΟΥ''

Κύρκου Καψάλη Αγαθή

πού έφυγε από την ζωή 17-8-2020 από ανακοπή καρδιάς...