Banner Πανω
 
 
 

Με επιτυχία το Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο

 

 

Ολοκληρώθηκε στη Σύρο σε διοργάνωση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας

Στη Σύρο ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 5ου Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας», που οργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων – Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών και το Rio De Janeiro University – Instituto de Letras.

Η ανάγκη της κατανόησης της γλώσσας του «άλλου», αλλά και της διατήρησης ταυτόχρονα των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών και συγκριτικών πλεονεκτημάτων της μητρικής γλώσσας, καταγράφονται στα βασικά συμπεράσματα.

Στην τελετή λήξης παραβρέθηκε και μίλησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, καθώς και επτά Πρυτάνεις και Αντιπρυτάνεις Πανεπιστημίων από την Ελλάδα και την Κύπρο, οι οποίοι και ανέπτυξαν σημαντικές εισηγήσεις για την έννοια της ετερότητας στο σύγχρονο Πανεπιστήμιο.

Το πρόγραμμα, που φέτος είχε τον ειδικότερο τίτλο «Η γλώσσα του άλλου. Η ηθική της ετερότητας», διεξήχθη στην Έπαυλη Τσιροπινά στην Ποσειδωνία, με τη συμμετοχή 70 φοιτητών και 40 Καθηγητών από ελληνικά και ξένα Πανεπιστήμια (όπως το Harvard και το Stanford).

Το παρών έδωσαν αντιπροσωπείες από την Αμερική, με κυρίαρχη την ομάδα του Euro – American Women’s Council, την Αυστραλία, και την Ευρώπη. Υψηλοί και οι προσκεκλημένοι από τη Βραζιλία, με επικεφαλής την Καθηγήτρια Fernanda Lemos De Lima. Πλήθος δημοσιογράφων από εγχώρια και διεθνή μέσα παρακολούθησαν και κάλυψαν την υποδειγματική και πρωτοποριακή, όπως χαρακτηρίστηκε, για τα ελληνικά δεδομένα, διοργάνωση.

Χαιρετισμό απέστειλαν ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, καθώς και η πρόεδρος του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών κ. Αικατερίνη Πλακίτση, εκφράζοντας τα συγχαρητήρια και την πλήρη ικανοποίησή τους για την ακαδημαϊκή αυτή δράση.

Ειδικότερα, στο πρόγραμμα συμμετείχαν οι Αντιπρυτάνεις Ιωαννίνων Μηνάς Πασχόπουλος και Σταύρος Νικολόπουλος, η Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου Έλενα Θεοδωροπούλου, η Πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου Ισμήνη Κριάρη, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Οδυσσέας – Ιωάννης Ζώρας, ο Πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Κώστας Γουλιάμος και η Αντιπρύτανης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Ζωή Γαβριηλίδου.

 

Οι Πρυτάνεις συμμετείχαν σε Στρογγυλή Τράπεζα, η οποία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 14 Ιουλίου στην Πινακοθήκη Κυκλάδων και ανέπτυξαν το θέμα της ετερότητας στο σύγχρονο Πανεπιστήμιο, με συντονίστρια την κ. Τσιτσανούδη – Μαλλίδη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Γλωσσολογίας του Π.Τ.Ν. του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, που είναι και η ιδρύτρια του συγκεκριμένου Θερινού Πανεπιστημίου. Την ίδια ημέρα παρουσιάστηκε το νέο βιβλίο του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλοπούλου, με τίτλο Από τη βιομηχανική επανάσταση στην τεχνολογική. Στον αστερισμό ενός αβέβαιου μέλλοντος που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Gutenberg. Χαιρετισμό απηύθυναν οι κ.κ. Γιώργος Μαραγκός, Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου, Δωρόθεος Β΄.

Στο πλαίσιο του 5ου Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου παρουσιάστηκε και το βιβλίο των Μίκη Θεοδωράκη και Κώστα Γουλιάμου «Στη διαλεκτική της αρμονίας».

Σπουδαίοι καλλιτέχνες και δημοσιογράφοι, όπως ο Γιώργος Κιμούλης, ο συγγραφέας Θανάσης Τριαρίδης, οι δημοσιογράφοι Μαρία Δεναξά από το Παρίσι, Μάγια Τσόκλη, Ειρήνη Γιανναρά, Τέτα Βαρλάμη κ.ά. παρουσίασαν θέματα στους φοιτητές, οι οποίοι είχαν επιλεγεί με πολύ αυστηρά ακαδημαϊκά κριτήρια. Αναλύθηκαν θέματα όπως: Γλώσσα και ετερότητα, η πολιτική της ετερότητας, η  κατασκευή του άλλου μέσα από τη γλώσσα, ο διχοτομικός και ρατσιστικός λόγος στα σύγχρονα ΜΜΕ, οι γλωσσικοί κώδικες των κοινωνικών ομάδων του «περιθωρίου», η εγγραφή του ‘άλλου’ μέσα από την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση.

Επιπλέον, έναπρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων προσφέρθηκε από την πλευρά του δήμου της Σύρου, δίδοντας την ευκαιρία στους φοιτητές να θαυμάσουν τη φυσιογνωμία και την πολιτιστική παράδοση του νησιού.

Το Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο διηύθυνε η Νικολέττα Τσιτσανούδη Μαλλίδη. Υπεύθυνη πολιτιστικών εκδηλώσεων ήταν η διευθύντρια της εφημερίδας Κοινής Γνώμης Τέτα Βαρλάμη, ενώ χρέη ειδικού συμβούλου του προγράμματος ανέλαβε ο Γιάννης Μαμάης. \

Το 5ο Δ.Θ.Π. υποστήριξαν ο δήμος Σύρου – Ερμούπολης και η Ιερά Μητρόπολη Σύρου και προσωπικά ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κύριος Δωρόθεος Β’ ο οποίος και τιμήθηκε από το πρόγραμμα μαζί με την ιδρύτρια και πρόεδρο του Ευρω – Αμερικανικού Συμβουλίου Γυναικών κ. Λούλη Λόη – Αλαφογιάννη. Σημαντική ήταν και η συμβολή του Καθολικού Επισκόπου του νησιού κ. Πέτρου Στεφάνου, ως προς το πολιτιστικό πρόγραμμα.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι οι εισηγήσεις των Καθηγητών Πανεπιστημίων και των φοιτητών θα εκδοθούν σε ειδικό τόμο ο οποίος θα κυκλοφορήσει από το Instituto de Letras του Rio De Janeiro University, μετά από πρόταση της Αναπλ. Καθηγήτριας Fernanda Lemos De Lima, με επιμέλεια κειμένων της κ. Τσιτσανούδη. Επίσης, κατά τη διάρκεια των εργασιών του 5ου Δ.Θ.Π. πραγματοποιήθηκε η ιδρυτική συνέλευση του Ομίλου Αποφοίτων του Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου και συγκροτήθηκε προσωρινό 7μελές Συμβούλιο, ενόψει αρχαιρεσιών.

πηγη.Εφημ.ΠΡΩΪΝΑ ΝΕΑ


 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς Μονής Αβελ

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς  Μονής Αβελ

 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

 

 

 

Το κανάλι μας στο YouTube.

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Συνταγή γνήσιας Πωγωνίσιας κουρκουτόπιτας

Αφιερωμένο στη ''ΜΑΝΑ ΜΟΥ''

Κύρκου Καψάλη Αγαθή

πού έφυγε από την ζωή 17-8-2020 από ανακοπή καρδιάς...