Banner Πανω
 
 
 

Αστήρικτη η προπαγάνδα για τους Έλληνες Βλάχους!

 

Πολλά "παιχνίδια" σε βάρος της Ελληνικότητας των Βλάχων, που έχει μπει ξανά στο στόχαστρο βρίσκονται σε εξέλιξη αυτό τον καιρό σε Ελλάδα, Αλβανία και Ρουμανία.
Στην Ελλάδα καταβάλλεται προσπάθεια, από ορισμένους κύκλους, για την οποία έχει αντιδράσει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Βλάχων, μέσω του δραστήριου προέδρου της Μιχάλη Μαγειρία, να γίνει γραπτή η γλώσσα των Βλάχων. Κάτι, που είναι στόχος, εδώ και χρόνια της Ρουμανικής προπαγάνδας.

Γραπτή απόδοση
Μάλιστα, προωθείται και μια διαδικασία εκμάθησης της βλάχικης γλώσσας, με γραμματική και συντακτικό, αν και το συγκεκριμένο γλωσσικό ιδίωμα είναι μόνο προφορικό και συντηρείται από γενιά σε γενιά. Η ίδια προσπάθεια επιχειρείται και στην Αλβανία, όπου οι Βλάχοι, στην περιοχή της Κορυτσάς και αλλού, δηλώνουν με υπερηφάνεια ότι είναι Έλληνες.
Ωστόσο η ελληνική πολιτεία δεν κάνει τίποτε, ώστε να τους στηρίξει. Έτσι, οι Ρουμάνοι βρίσκουν πεδίο ελεύθερο και προσπαθούν να τους "κερδίσουν", δίνοντάς τους τη ρουμανική υπηκοότητα. Δεν είναι καθόλου τυχαίο, ότι το 2012 η Αλβανία αναγνώρισε Μειονότητα Ρουμάνων - Βλάχων, με σκοπό να πλήξει τον Ελληνισμό.

Πού στηρίζονται
Εκεί, που στηρίζει την ανιστόρητη προπαγάνδα της η Ρουμανία είναι ότι, επειδή τα βλάχικα μοιάζουν κάπως με τα Ρουμάνικα, οι Βλάχοι, που έχουν καθαρή Ελληνορθόδοξη ταυτότητα, εμφανίζονται ως Ρουμάνοι και όχι ως Έλληνες.
Αν ήταν έτσι, τότε θα έπρεπε να είναι και Ελβετοί ακόμη, αφού η μία από τις τέσσερις γλώσσες των Ελβετών είναι και η ραιτορομούνικη. Ή ακόμη ότι οι Μικρασιάτες Έλληνες είναι Τούρκοι, επειδή μιλούν τουρκικά ή οι Κύπριοι Άγγλοι, επειδή μιλούν αγγλικά κ.λπ..

Κατεξοχήν Έλληνες
Σε πρόσφατο άρθρο του στον «Π.Λ.» ο βλάχικης καταγωγής πρώην υφυπουργός Αντώνης Μπέζας, επισημαίνει ότι «οι Βλάχοι, δεν είναι ούτε το γραφικό υπόλειμμα του κτηνοτροφικού βίου των βουνών, ούτε μουσειακό είδος, ούτε μειονότητα χειραγωγούμενη από επιτήδειους προστάτες, ούτε εξελληνισμένοι πληθυσμοί, ούτε πολιτισμική ομάδα διχασμένη ανάμεσα στις εθνικές προπαγάνδες του 20ου αιώνα. Οι Βλάχοι αποτελούν γνησιότατη έκφραση του ελληνισμού, με τεράστια συνεισφορά στην οικοδόμηση της ελληνικής πατρίδας. Και οι μαρτυρίες υπάρχουν παντού».

Κι άλλες απόπειρες
Να σημειωθεί ότι απόπειρες να γραφεί η βλάχικη γλώσσα έχουν γίνει αρκετές κάνοντας χρήση είτε του λατινικού είτε του ελληνικού αλφαβήτου, ωστόσο έχουν αποτύχει. Οι Ελληνόβλαχοι είναι δίγλωσσοι. Μιλούν μεταξύ τους βλάχικα, αλλά κύρια γλώσσα επικοινωνίας και γραφής είναι τα ελληνικά, τα οποία διδάσκονται και στα σχολεία.
Η βλάχικη, που έχει πάρα πολλές ελληνικές λέξεις, και λιγότερες σλάβικες και τούρκικες, δεν είναι μια ξένη γλώσσα, είναι κομμάτι της ψυχής των Βλάχων.
Η.Μ.

πηγη.Εφημ.ΠΡΩΪΝΟΣ ΛΟΓΟΣ


 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς Μονής Αβελ

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς  Μονής Αβελ

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

 

 

 

Το κανάλι μας στο YouTube.

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Συνταγή γνήσιας Πωγωνίσιας κουρκουτόπιτας

Αφιερωμένο στη ''ΜΑΝΑ ΜΟΥ''

Κύρκου Καψάλη Αγαθή

πού έφυγε από την ζωή 17-8-2020 από ανακοπή καρδιάς...