Εγκρίθηκε η μελέτη για το Μνημείο Πεσόντων

 

Στη μνήμη των 13.976 πεσόντων του Έπους του 1940 θα είναι αφιερωμένο το Μνημείο που θα κατασκευαστεί στη θέση «Βουρλιάσος» και το οποίο αποτελεί μέρος ενός μεγάλου οράματος και σχεδιασμού της Δημοτικής Αρχής για την κατασκευή «Πάρκου Ιστορίας» ως δείγμα τιμής σε όσους αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την ελευθερία και την πατρίδα.
Η μελέτη με τίτλο «Ανάδειξη – Ανάπλαση Ιστορικών θέσεων Μαχών έπους 1940 στο Καλπάκι – Μνημείο Πεσόντων στη θέση «Βουρλιάσος» εγκρίθηκε από τη σημερινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής Δήμου Πωγωνίου και έχει προϋπολογισμό 1.250.000,00€ με Φ.Π.Α. 24% .
Στα πλαίσια του έργου θα κατασκευαστεί μνημείο για τους 13976 πεσόντες του έπους του 1940 σε δημόσια δασική έκταση στη θέση «Βουρλιάσος» του Δήμου Πωγωνίου, στην αρχή του μονοπατιού προς την κορυφή του Λόφου του Μαχητή.
Ο κύριος χώρος του μνημείου αποτελείται από το Πάρκο Μνήμης, το χώρο δηλαδή ανάδειξης των ονομάτων των ηρώων πεσόντων μαχητών, το χώρο εκδηλώσεων ο οποίος θα αποτελείται από το μνημείο κατάθεσης στεφάνων και τη μικρή εκκλησία και βοηθητικούς χώρους.
Το Μνημείο Πεσόντων αποτελεί σύνθεση 117 κύβων επί των οποίων εδράζονται 468 μαρμάρινες πλάκες, μία σε κάθε πλευρά των κύβων, οι οποίες θα περιλαμβάνουν τα 13976 ονόματα των ηρώων πεσόντων.
«Το Μνημείο Πεσόντων σε συνδυασμό με το Μνημείο του Μαχητή, την Ανάδειξη – Ανάπλαση Ιστορικών θέσεων Μαχών έπους 1940 και το υπό μελέτη νέο Πολεμικό Μουσείο Καλπακίου στοχεύουν στην προβολή της ιστορικής και πολιτιστικής ταυτότητας της περιοχής καθώς και στην ανάπτυξη του τουρισμού. Στα χώματα του Δήμου μας γράφτηκαν κάποιες από τις πιο σημαντικές σελίδες της ελληνικής ιστορίας και με το συγκεκριμένο έργο αποτίουμε φόρο τιμής στους αγωνιστές και πεσόντες του Έπους του ’40, διατηρώντας παράλληλα την ανάμνηση της ιστορικής μάχης του Καλπακίου με παράλληλη διασφάλιση της προστασίας και ανάπτυξης του ευρύτερου φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος» τονίζει ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κωνσταντίνος Καψάλης.


Η χρηματοδότηση του έργου προέρχεται κατά ένα μέρος από την Βουλή των Ελλήνων (793.600,00€) και τα υπόλοιπα από ιδίους πόρους του Δήμου Πωγωνίου.


 • Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας Ιωαννίνων

  Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας.Δείτε το!!!

 • Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 

 

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook 

twitter

Οικονομική Ενίσχυση της Ιστοσελίδας

yes

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Το κανάλι μας στο YouTube.!!!

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

(ΚΑΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ)

Η Ιστοσελίδα δεν ευθύνεται για την επιμελή ενημέρωση των εφημερίδων των Συλλόγων.Ευθύνη μας είναι η άμεση ανάρτηση αυτών εφόσον ο εκάστοτε Σύλλογος στέλνει έγκαιρα τα σχετικά pdf στο email μας.Ευχαριστώ.Χάρης Καψάλης Διαχειριστής.

Αδελφότητα Ζίτσας Ιωαννίνων

 

Αδελφ/τητας Λιγοψινών Ζίτσας

Αδελφ/τας Χαραυγής Πωγωνίου


Αδελφ/τας Καστάνιανης Πωγωνίου

Βήσσανη Πωγωνίου


Αδελφ/τας Κρυονερίου Πωγωνίου


Η Φωνή του Γεροπλάτανου


Ένωση Κεράσοβου Πωγωνίου