Τιμήθηκε η μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος Κεφαλοβρύσου

 

Παρουσία της Υφυπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας κ. Μαρίας Κεφάλα πραγματοποιήθηκαν φέτος οι εκδηλώσεις μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος Κεφαλοβρύσου.
Φέτος συμπληρώθηκαν 80 χρόνια από τη φονική επίθεση των Γερμανικών στρατευμάτων που κόστισε τη ζωή σε 22 ανθρώπους αλλάζοντας για πάντα την ιστορία του χωριού και βυθίζοντας στο πένθος την τοπική κοινωνία.


Στα πλαίσια των εκδηλώσεων μνήμης που διοργανώνει ο Δήμος Πωγωνίου, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου, την Π.Ε.Δ. Ηπείρου, την Τ.Κ. Κεφαλοβρύσου και την Ένωση Πωγωνησίων Ηπείρου, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση χοροστατούντως του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως – Πωγωνιανής και Κονίτσης κ.κ. Ανδρέου και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων.

Στον χαιρετισμό της η Υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας κ. Μαρίας Κεφάλα υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «Βρισκόμαστε εδώ να προσκυνήσουμε τη μνήμη ενός δράματος που συγκλόνισε το Πωγώνι». Παράλληλα αναφέρθηκε στο πάγιο αίτημα του Δήμου Πωγωνίου να αναγνωριστεί το Κεφαλόβρυσο ως Μαρτυρικό Χωριό λέγοντας ότι βρίσκεται σε επαφή με τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Κώστα Τασούλα για την θετική εξέλιξη του αιτήματος σημειώνοντας ακόμη πως η αρμόδια επιτροπή αναμένεται να συνεδριάσει το Σεπτέμβριο. Αξίζει να σημειωθεί ότι με χρηματοδότηση της Βουλής των Ελλήνων και μετά από παρέμβαση του κ. Τασούλα θα γίνει αποκατάσταση του Μνημείου Πεσόντων Ολοκαυτώματος Κεφαλοβρύσου.


Ο Βουλευτής Ιωαννίνων του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Γιάννης Τσίμαρης έκανε λόγο για έγκλημα κατά της ανθρωπότητας που δεν πρέπει να ξεχαστεί ποτέ ενώ ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης τόνισε πως η γερμανική θηριωδία άφησε μεγάλες πληγές τόσο σε ανθρώπινες ζωές όσο και υλικές.


Ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κωνσταντίνος Καψάλης επεσήμανε πως όσα χρόνια κι αν περάσουν, όσα χαρούμενα γεγονότα και αν διαδραματιστούν, τούτα εδώ τα χώματα θα είναι για πάντα βαμμένα με το αίμα όσων χάθηκαν τόσο άδικα όταν οι πρώτοι στρατιώτες ξεκίνησαν τον αφανισμό του πληθυσμού καίγοντας σπίτια χωρίς κανένα ίχνος ανθρωπιάς. «Ο μέχρι τότε ευλογημένος τόπος γνώρισε το θάνατο και την καταστροφή αφού η μοίρα του γράφτηκε από ξένο χέρι στις σελίδες της ελληνικής αλλά και παγκόσμιας ιστορίας που θα παραμείνουν για πάντα μαύρες… Οι 22 συντοπίτες μας έγιναν μερικά ακόμη ονόματα στη ατελείωτη λίστα με τα θύματα των γερμανικών στρατευμάτων στη μεγάλη αλυσίδα των Ολοκαυτωμάτων στη χώρα μας. Ακόμη απαιτούμε την ελάχιστη δικαίωση, την καταβολή των γερμανικών αποζημιώσεων. Σε αυτό τον αγώνα οφείλουμε να σταθούμε όλοι ενωμένοι γιατί το χρωστάμε σε όσους χάθηκαν, το χρωστάμε στην Ελλάδα, το χρωστάμε στον ίδιο μας τον εαυτό. Γιατί μόνο έτσι θα ηρεμήσουν οι 22 ψυχές…» κατέληξε ο κ. Καψάλης.


Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Πρόεδρος της Κοινότητας Κεφαλοβρύσου κ. Κωνσταντίνος Μεντής τονίζοντας ότι «Η σημερινή μέρα είναι ημέρα μνήμης των 22 ηρώων του Κεφαλοβρύσου, των συντοπιτών μας που γνώρισαν φρικτό θάνατο από τα ναζιστικά στρατεύματα. Από εκείνη την αποφράδα ημέρα πέρασαν 80 ολόκληρα χρόνια, αλλά ο πόνος και η αγανάκτηση παραμένουν. Σήμερα στεκόμαστε εδώ με σεβασμό σε αυτούς τους ήρωες. Στεκόμαστε παράλληλα με σθένος απέναντι σε κάθε φασιστικό μόρφωμα και με δύναμη ψυχής υποσχόμαστε στα θύματα των ολοκαυτωμάτων να συνεχίζουμε να διεκδικούμε δικαίωση. Γιατί αξίζει στους ίδιους και στις οικογένειές τους…».
Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων κ. Μιχάλης Μαγειρίας είπε ότι ο σημερινός θρήνος γίνεται αντίδωρο μνήμης ενώ ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου για τις Γερμανικές Επανορθώσεις κ. Δημήτρης Χατζαρόπουλος σημείωσε ότι τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας δεν παραγράφονται ποτέ.


Την ομιλία της ημέρας εκφώνησε ο συνταξιούχος Διπλ. Μηχανολόγος – Ηλεκτρολόγος κ. Μάνθος Κολέμπας που έκανε μια ιστορική αναδρομή και κατέληξε λέγοντας ότι «Πρέπει όλοι μας να είμαστε σε εγρήγορση, σε ετοιμότητα, ενθυμούμενοι την θυσία των προγόνων μας, διότι με θυσίες κατακτάται η ελευθερία και χτίζεται η ειρήνη και το μέλλον. Με όλες τις δυνάμεις μας να παλέψουμε για να αποτρέψουμε την επικράτηση απολυταρχικών-ολοκληρωτικών καθεστώτων και την επανάληψη τέτοιων φαινομένων».

Στεφάνι κατέθεσαν επίσης οι στρατιωτικές και πολιτειακές αρχές, η επίτιμη Πρόξενος της Γερμανίας κ. Κερστίν Λορ, εκ μέρους της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος ο κ. Κώστας Ζηκόπουλος, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αδελφοτήτων και Ενώσεων Επαρχίας Πωγωνίου κ. Γρηγόριος Άρμπιρος, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Κεφαλοβρύσου κ. Γιώργος Μάνης, εκ μέρους του Συλλόγου Γυναικών η κ. Μεντή Σταυρούλα, εκ μέρους της Αδελφότητας Κεφαλοβρυσιτών ο κ. Μάρνος Σπυρίδων και ο Πρόεδρος της Ένωσης Πωγωνησίων Ηπείρου κ. Τζιάκος Αναστάσιος.


Οι εκδηλώσεις μνήμης ολοκληρώθηκαν με την βράβευση των νικητών του αγώνα 5 χλμ. «Δρόμος Μνήμης». Την πρώτη θέση έλαβε ο Αλέξανδρος Φούκης, τη δεύτερη θέση έλαβε η Ελευθερία Μεντή και την τρίτη θέση έλαβε ο Παναγιώτης Κόντης.

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ  ΕΔΩ

yes


 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • βίντεο αφιέρωμα του Εκκλησιαστικού Μουσείου Χρυσόρραχης

  Εκκλησιαστικό Μουσείο Χρυσόρραχης.Βίντεο αφιέρωμα!!!

 • Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας Ιωαννίνων

  Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας.Δείτε το!!!

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

 

 

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook 

twitter

Οικονομική Ενίσχυση της Ιστοσελίδας

yes

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Το κανάλι μας στο YouTube.!!!

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

(ΚΑΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ)

Η Ιστοσελίδα δεν ευθύνεται για την επιμελή ενημέρωση των εφημερίδων των Συλλόγων.Ευθύνη μας είναι η άμεση ανάρτηση αυτών εφόσον ο εκάστοτε Σύλλογος στέλνει έγκαιρα τα σχετικά pdf στο email μας.Ευχαριστώ.Χάρης Καψάλης Διαχειριστής.

Αδελφότητα Ζίτσας Ιωαννίνων

 

Αδελφ/τητας Λιγοψινών Ζίτσας

Αδελφ/τας Χαραυγής Πωγωνίου


Αδελφ/τας Καστάνιανης Πωγωνίου

Βήσσανη Πωγωνίου


Αδελφ/τας Κρυονερίου Πωγωνίου


Η Φωνή του Γεροπλάτανου


Ένωση Κεράσοβου Πωγωνίου