Ο θρύλος του Πωγωνίου ανέβηκε στο θρόνο που του αρμόζει.

Συγκίνηση, χαρά, αναμνήσεις, παράδοση και μουσική είναι τα συναισθήματα και τα στοιχεία που αποτυπώνουν στο έπακρο τη μεγάλη εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος Πωγωνίου προκειμένου να τιμήσει τον βιρτουόζο του κλαρίνου Πέτρο Λούκα – Χαλκιά και 14 ακόμη μουσικούς που αφιέρωσαν της ζωή τους στην μουσική παράδοση.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 8 Αυγούστου στο Δελβινάκι, τόπο καταγωγής των καλλιτεχνών και «βρυσομάνα» σπουδαίων μουσικών.

Ο Πέτρος Λούκας – Χαλκιάς από το ξεκίνημα της καριέρας του κατάφερε να ξεχωρίσει  και να μεταφέρει τον ήχο του πωγωνίσιου κλαρίνου σε κάθε σημείο του πλανήτη όπου χτυπάει ελληνική καρδιά αλλά απέκτησε και πολλούς ξένους θαυμαστές που μέσα από τη μουσική του γνώρισαν και λάτρεψαν την ελληνική παράδοση.

Ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κωνσταντίνος Καψάλης  έκανε λόγο για έναν σεμνό άνθρωπο που πρέπει να αποτελεί πρότυπο στάσης ζωής και σημείωσε ότι το αφιέρωμα αποτελούσε υποχρέωση της περιοχής στον σπουδαίο αυτό καλλιτέχνη αλλά και σε όλους τους μουσικούς. «O Πετρολούκας Χαλκιάς κάποτε είδε άλογο να σηκώνεται όρθιο, ακούγοντας το κλαρίνο του. Είδε και όλους εμάς να κλαίμε και να γελάμε υπό τους ήχους της μουσικής του γιατί έχει έναν μοναδικό τρόπο να εκφράζει με τις νότες του όλες τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας. Είναι ένας από τους τελευταίους ζωντανούς μύθους της ελληνικής μουσικής κληρονομιάς και όλη του η πορεία είναι ένα μάθημα για όσα μπορεί να καταφέρει κάποιος όταν βάζει πάθος, αγάπη και μεράκι στα όνειρά του. Η αποψινή εκδήλωση είναι μία εκδήλωση που χρωστάει η περιοχή στον άνθρωπο που έχει γεμίσει τις ψυχές και τις καρδιές όλων μας με τον ιδιαίτερο ήχο του κλαρίνου και έχει κάνει γνωστό το κελάιδισμά του στα πέρατα του κόσμου. Η μουσική παράδοση αλλά και η περιοχή μας του χρωστούν πολλά και μέσα από αυτή τη σεμνή και λιτή εκδήλωση θέλουμε να του εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας για όσα προσέφερε και συνεχίζει να προσφέρει. Παράλληλα θέλουμε  να τιμήσουμ και όλους τους καλλιτέχνες του Δελβινακίου για την προσφορά τους στην παράδοση.  Είναι γεγονός ότι το Δελβινάκι αποτελεί τόπο καταγωγής για σπουδαίες μουσικές προσωπικότητες» σημείωσε.

Τους παρευρισκομένους καλωσόρισε ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Αναστάσιος Γιούνης που αναφέρθηκε τόσο στη σπουδαιότητα της μουσικής παράδοσης της περιοχής όσο και στην ανάγκη αυτή να διαφυλαχτεί στο έπακρο. Παράλληλα έπλεξε το εγκώμιο του τιμώμενου προσώπου χαρακτηρίζοντάς τον «δάσκαλο» και «πρεσβευτή του Πωγωνίου».

Στο ήθος και τη σεμνότητα του σπουδαίου αυτού καλλιτέχνη αναφέρθηκε και ο Πρόεδρος της Κοινότητας Δελβινακίου κ. Γιώργος Τσούνης κάνοντας παράλληλα λόγο για την αγάπη του Πέτρου Λούκα – Χαλκια για την ιδιαίτερή του πατρίδα. «Η φήμη του Πέτρου Λούκα – Χαλκιά ξέφυγε από τα σύνορα της χώρας μας αλλά ο ίδιος δεν ξέχασε ποτέ το Δελβινάκι. Τον ευχαριστούμε για όσα έχει προσφέρει και ευχόμαστε έτσι ακούραστα να συνεχίζει να μας συγκινεί με το κλαρίνο του» υπογράμμισε.

Την επιμέλεια και παρουσίαση της εκδήλωσης είχε ο Αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου και  παραγωγός τηλεοπτικών εκπομπών λαϊκού πολιτισμού κ. Ηλίας Γκαρτζονίκας που μέσω κειμένων από προσωπικές συνεντεύξεις του Πετρολούκα στάθηκε στους κυριότερους σταθμούς της ζωής του ενώ η παράθεση μεταξύ αυτών, τραγουδιών του τόπου από μουσικούς της περιοχής καθώς και η προβολή σχετικών φωτογραφιών, αποτέλεσαν τη δομή της εκδήλωσης που κράτησε για δυο ώρες αμείωτο ενδιαφέρον των πολυάριθμων θεατών αλλά συγκίνησαν και τον ίδιο τον τιμώμενο καλλιτέχνη.

 Ο κ. Γκαρτζονίκας στάθηκε ιδιαίτερα στην πολιτιστική αξία της πορείας του Πετρολούκα αφού διακατέχονταν από το ποιοτικό στοιχείο σε όλες τις εκφάνσεις της. Γι' αυτό άλλωστε και τα αποτελέσματα της διαρκούν  τόσες δεκαετίες, κάτι που αναγνωρίζεται στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Στα χαρακτηριστικά στοιχεία της πορείας του Πετρολούκα που παράθεσε κλείνοντας, τόνισε ιδιαίτερα δυο φράσεις του που περικλείουν πολλά: «Το κλαρίνο είναι ένας άνθρωπος για μένα, είναι σαν να μιλάω μαζί. Προτιμώ να πεθάνω παρά να τ' αφήσω για οποιονδήποτε λόγο. Και θυμήσου, για να καταξιωθείς χρειάζεται δύο υπογραφές: μία από τους μουσικούς και μία από τον κόσμο».

 Ιδιαίτερα συγκινημένος ο Πέτρος Λούκας – Χαλκιάς ευχαρίστησε το Δήμο για την τιμή και αναφέρθηκε σε σημαντικούς σταθμούς της ζωής του λέγοντας ότι η πορεία της είναι «σημαδεμένη» από την αγάπη για τη μουσική παράδοση και το Πωγώνι.

Η βραδιά έκλεισε με χορό και μουσική από την εξαιρετική ορχήστρα που διασκέδασε τον κόσμο με πωγωνίσιους ήχους.

Πέραν του Πέτρου Λούκα – Χαλκιά βραβεύτηκαν επίσης οι εξής μουσικοί:

       Κλαρίνο

1.       Χαλκιάς Περικλής (Κλης)

2.       Χαρισιάδης Κωνσταντίνος (Κωτσιολούκας)

3.       Χαρισιάδης Κωνσταντίνος (Κωτσιοδήμος)

4.       Χαλκιάς Ιωάννης (Γιαννηχαλκιάς ή Γιαννημέτσιος)

5.       Χαλκιάς Χαράλαμπος (Μπαμπηλούκας)

 

    Βιολί

1.       Τζούμας Σταύρος (Τσιαβοτζούμας)

2.       Χαρισιάδης Απόστολος (Τοληλούκας)

3.       Χαλκιάς Αχιλλέας (Αχιλλιάς)

 

   Λαούτο

1.       Χαρισιάδης Νικόλαος (Νικολούκας)

2.       Κράνιας Ελευθέριος

3.       Χαρισιάδης Λάζαρος (Λαζολούκας)

4.       Χαρισιάδης Νικόλαος (Νικοδήμος)

5.       Μπατζής Κωνσταντίνος (Κωτσιομπατζής)

 

         Ντέφι

1.       Μέλης Πέτρος (Λιάρος)

2.       Χαρισιάδης Ευάγγελος (Βαγγεληδήμος)


 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

 • Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας Ιωαννίνων

  Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας.Δείτε το!!!

 • Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

 

 

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook 

twitter

Οικονομική Ενίσχυση της Ιστοσελίδας

yes

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Το κανάλι μας στο YouTube.!!!

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

Πρόσφατες Τηλ.Συνεντεύξεις.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Περισσότερα

   

 

 

 

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

(ΚΑΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ)

Η Ιστοσελίδα δεν ευθύνεται για την επιμελή ενημέρωση των εφημερίδων των Συλλόγων.Ευθύνη μας είναι η άμεση ανάρτηση αυτών εφόσον ο εκάστοτε Σύλλογος στέλνει έγκαιρα τα σχετικά pdf στο email μας.Ευχαριστώ.Χάρης Καψάλης Διαχειριστής.

Αδελφότητα Ζίτσας Ιωαννίνων

 

Αδελφ/τητας Λιγοψινών Ζίτσας

Αδελφ/τας Χαραυγής Πωγωνίου


Αδελφ/τας Καστάνιανης Πωγωνίου

Βήσσανη Πωγωνίου


Αδελφ/τας Κρυονερίου Πωγωνίου


Η Φωνή του Γεροπλάτανου


Ένωση Κεράσοβου Πωγωνίου