Ομιλία του Αντιπροέδρου της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος Κώστα Κωνή, στην εκδήλωση για ''Τα Μαρτυρικά Χωριά της Ηπείρου'', της Αδελφότητας Ηπειρωτών Αργυρούπολης, την Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2016

Γιορτάσαμε πέρυσι τα 70 χρόνια από την αντιφασιστική Νίκη των λαών το

έτος 1945 όπου η Ναζιστική Γερμανία συνθηκολόγησε άνευ όρων. Η στιγμή της συνθηκολόγησης ήταν ιστορική γιατί το μέλλον ολόκληρου του κόσμου, γιατί απαλλάχτηκε από τον εφιάλτη της επικράτησης του φασισμού. Το κόστος αυτού του αγριότερου πολέμου σε ανθρώπινες ζωές ξεπέρασε τα 50 εκατομμύρια και οι υλικές ζημιές και δαπάνες σε χρήμα το ενάμιση τρισεκατομμύριο δολάρια.

Η Ήπειρος που όρθωσε το ανάστημα της και αποτέλεσε το πρώτο φράγμα των φασιστών ,έγινε θύμα της φασιστικής βαρβαρότητας.
Πάνω από 8.000 οι σφαγιασμένοι και οι εκτελεσμένοι και πάνω από 13.000 τα κατεστραμμένα σπίτια των συμπατριωτών μας. Μαρτυρικά χωριά και τόποι θυσίας το Κομμένο Άρτας, η Παραμυθιά Θεσπρωτίας, Μουσιωτίτσα και Λυγκιάδες Ιωαννίνων, η Κρυοπηγή Πρέβεζας το Βουργαρέλι, το Κεφαλόβρυσο, το Περιστέρι, οι Σελλάδες, το Κεράσοβο, το Πέτα, το Ζαγόρι και τόσα άλλα θύματα της περίφημης Μεραρχίας Εντελβάις των Γερμανών φασιστών το έτος 1943 που στο πέρασμά τους έκαιγαν σπίτια και σκότωσαν ανθρώπους αδιακρίτως. Η Ήπειρος πλήρωσε ακριβά την εχθρική κατοχή.

Το Κομμένο Άρτας πλήρωσε με το μεγαλύτερο φόρο αίματος των 317 σφαγιασθέντων ανεξαρτήτως ηλικίας και δυστυχώς η εθνική συλλογική μνήμη δεν επεφύλαξε στο μαρτυρικό αυτό τόπο τη θέση που του αξίζει και είτε αγνοείται εντελώς είτε αναφέρεται ελάχιστα , όχι ως χωριό ,αλλά ως τοπωνύμιο.

Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, πρώτη, το 2007, σε μιά μεγαλειώδη 4ήμερη εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής, με την ευγενική χορηγία του πρόσφατα εκλειπόντος επιχειρηματία-ξενοδόχου Κώστα Μήτση, έφερε στην επιφάνεια και ανέδειξε την προσφορά των Μαρτυρικών Χωριών της Ηπείρου την περίοδο της γερμανοιταλικής κατοχής 1941-1944, που η λήθη είχε τοποθετήσει σε μιά γωνία της ιστορικής, αλλά και ανθρώπινης μνήμης. Μία εκδήλωση υπό την αιγίδα του τότε Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια που εγκαινίασε και σχετική έκθεση φωτογραφίας με φωτογραφίες του Κώστα Μπαλάφα για την περίοδο εκείνη, αλλά και άλλων φωτογράφων εκείνης της περιόδου και που συμμετείχε και παρακολούθησε όλες τις εκδηλώσεις και όλες τις μέρες ο Γερμανός πρέσβης στην Αθήνα.

Η εκδήλωση περιλάμβανε, πέραν της έκθεσης φωτογραφίας και ομιλίες ειδικών επιστημόνων για τα Μαρτυρικά Χωριά της Ηπείρου και αυτοπρόσωπες βιωματικές αναφορές επιζώντων και συγγενών των θυμάτων της γερμανικής θηριωδίας. Ακόμη διοργάνωση συναυλίας ηπειρώτικης μουσικής με καταξιωμένους Ηπειρώτες μουσικούς.

Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, εξέδωσε ειδικό βιβλίο- άλμπουμ για την περίσταση, που περιελάμβανε πέραν των ιστορικών καταγραφών, μαρτυρίες επιζώντων και συγγενών, αλλά και την σχετική έκθεση-μοναδικό ιστορικό ντοκουμέντο της εποχής που συνέταξε επιτροπή του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, που κατέγραψε αμέσως μετά την αποχώρηση των Γερμανοιταλών από την περιοχή. Το βιβλίο αυτό που έγινε ανάρπαστο από τους χιλιάδες των επισκεπτών και επανεκδόθηκε , συνοδευόταν και από cd, διάρκειας πέραν της μιάς ώρας, με εικόνες, στοιχεία και μαρτυρικές καταθέσεις που δημιούργησε επιτροπή μελών του Δ.Σ. της ΠΣΕ, σε συνεργασία με την έγκριτη Ηπειρώτισσα δημοσιογράφο Αγγλαϊα Κυρίτση, που επισκέφτηκε τα περισσότερα από τα Μαρτυρικά Χωριά της Ηπείρου.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το 4ήμερο των Μαρτυρικών Χωριών της Ηπείρου, πήρε ευρεία δημοσιότητα στον Ελληνικό τύπο και ΜΜΕ και 2 κρατικά κανάλια της Γερμανίας και της Γαλλίας, που κατέγραψαν εικόνες, είχαν ευρεία αναφορά και στα Δελτία των Ειδήσεων τους και σε ειδικές αναφορές, όπως κατέδειξαν τα στοιχεία που ελάβαμε από αυτά προς ενημέρωση μας.

Είναι γεγονός ότι η εκδήλωση αυτή, αποτέλεσε αφορμή, να έλθει στην επιφάνεια η Ιστορία των Μαρτυρικών Χωριών της Ηπείρου και βέβαια μετά να ακολουθήσουν από ηπειρώτικους φορείς, αλλά παρόμοιες εκδηλώσεις και να μάθει ο ελληνικός λαός για τα εγκλήματα κατοχής στην πατρώα γη. Και να ξεκινήσει και η διαδικασία τεκμηριωμένης διεκδίκησης γερμανικών αποζημιώσεων για την Ήπειρο, μετά τις διεκδικήσεις για το Δίστομο, τα Καλάβρυτα και τον Κορφιάτη. Ακόμη ο έγκριτος δημοσιογράφος της ''Μηχανής του Χρόνου'', Χρήστος Βασιλόπουλος που παρακολούθησε την εκδήλωση και έλαβε πρωτρογενές υλικό, προέκτεινε την έρευνα του για τις καταστροφές της γερμανικής Μεραρχίας καταδρομών Εντελβάις στην Ήπειρο, δημιουργώνας 2 ωριαία ντοκιμαντέρ, που εκτιμώ ότι είδαμε όλοι μας στα κρατικά κανάλια και καταδεικνύουν τις γερμανικές καταστροφές και θανάτους στην Ελλάδα

Το βιβλίο του Δημήτρη Βλαχοπάνου «Aγαπημένη μου αδελφή Αλεξ», αναδεικνύει τη φασιστική βαρβαρότητα, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό και αποδίδει φόρο τιμής στα σφαγιασμένα θύματα του Κομμένου και στη μνήμη της άτυχης και αδικοχαμένης νύφης Αλεξάνδρας και σε ολόκληρη την σφαγιασθείσα οικογένεια του Θόδωρου Μάλλιου, πλην των δύο μικρών παιδιών, που έλειπαν από το σπίτι.

Κυρίες και κύριοι
Η σημερινή εκδήλωση δεν αφορά μόνο την ιστορία, αλλά και τον αντιφασιστικό αγώνα στη σημερινή εποχή. Διάφορα ναζιστικά μορφώματα σήκωσαν κεφάλι, αμαυρώνουν εκδηλώσεις μνήμης και τιμής, προπηλακίζουν και δολοφονούν ανθρώπους.

Πρέπει λοιπόν όλοι μας ενωτικά και αποφασιστικά να συμβάλλουμε στην εξάλειψη των βρωμερών και απάνθρωπων αυτών φαινομένων
Συγχαίρουμε τέλος τη Αδελφότητα Ηπειρωτών Αργυρούπολης και το φίλο μας Χρήστο Τούμπουρο για τη σημερινή εκδήλωση μνήμης.

Κώστας Κωνής
Αντιπρόεδρος ΠΣΕ


 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας Ιωαννίνων

  Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας.Δείτε το!!!

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

 

 

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook 

twitter

Οικονομική Ενίσχυση της Ιστοσελίδας

yes

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Το κανάλι μας στο YouTube.!!!

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

Πρόσφατες Τηλ.Συνεντεύξεις.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Περισσότερα

   

 

 

 

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

(ΚΑΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ)

Η Ιστοσελίδα δεν ευθύνεται για την επιμελή ενημέρωση των εφημερίδων των Συλλόγων.Ευθύνη μας είναι η άμεση ανάρτηση αυτών εφόσον ο εκάστοτε Σύλλογος στέλνει έγκαιρα τα σχετικά pdf στο email μας.Ευχαριστώ.Χάρης Καψάλης Διαχειριστής.

Αδελφότητα Ζίτσας Ιωαννίνων

 

Αδελφ/τητας Λιγοψινών Ζίτσας

Αδελφ/τας Χαραυγής Πωγωνίου


Αδελφ/τας Καστάνιανης Πωγωνίου

Βήσσανη Πωγωνίου


Αδελφ/τας Κρυονερίου Πωγωνίου


Η Φωνή του Γεροπλάτανου


Ένωση Κεράσοβου Πωγωνίου