Banner Πανω
 
 
 

Αγαπητέ κ. Χάρη Καψάλη.

 

Ως Πωγωνήσιος σας συγχαίρω για την ιστοσελίδα σας, η οποία για μας τους απόδημους, είναι σαν ένα παράθυρο, που το ανοίγουμε κάθε μέρα και βλέπουμε τι γίνεται στα χωριά μας. Επίσης με τα οδοιπορικά σας βίντεο βγάζετε από την αφάνεια τα χωριά μας και αναδείχνετε την ιστορία τους, τα περασμένα μεγαλεία τους, τον πολιτισμό, τις παραδόσεις, αλλά και τη σημερινή κατάστασή τους και τα προβλήματα που υπάρχουν.

Ως Αγιοκοσμίτης σας ευχαριστώ θερμώς διότι η αγάπη σας για το Πωγώνι και το δημοσιογραφικό μεράκι, σας έφεραν με τους συνεργάτες σας και στο δικό μας χωριό τον Άγιο Κοσμά. Παρά το γεγονός ότι είσθε πολυάσχολος, διαθέσατε πολύ από το χρόνο σας και όχι μόνο και δημιουργήσατε ένα ακόμη πολύτιμο για την ανάδειξη του Πωγωνίου οδοιπορικό βίντεο.

Προσωπικώς με συγκίνησε ιδιαίτερα η ευαισθησία ( ψυχοπλακώθηκα! όπως αναφέρατε), το ενδιαφέρον και το διάβημα, που απευθύνατε αυθόρμητα προς τους υπεύθυνους, για την άθλια κατάσταση, που βρίσκεται το σχολικό κτίριο του χωριού μας. Οι Αγιοκοσμίτες και κυρίως όσοι ζήσαμε την παιδική ηλικία στο χωριό, που το σχολείο ήταν το δεύτερο σπίτι μας και μάθαμε εκεί τα πρώτα μας γράμματα, θλιβόμαστε και αγανακτούμε διότι παρά το γεγονός ότι:

 1. Για το σχολικό κτίριο υπάρχει κληροδότημα από το έτος 1880, τα έσοδα του οποίου, κατά τις τελευταίες δεκαετίες, υπερεπαρκούσαν για τη συντήρησή του. Όμως δεν έχει διατεθεί ούτε ένα € από το 1984, που έπαψε να λειτουργεί το σχολείο.

 2. Σήμερα παρά τη συρρίκνωση των εσόδων του, υπάρχει στην Τράπεζα τουλάχιστο το ποσό των 40.000 €. Επιτέλους το 2010 η τότε Δημαρχιακή Επιτροπή του Δήμου Άνω Πωγωνίου αποφάσισε και ανέγραψε στον Προϋπολογισμό του Κληροδοτήματος τη σχετική δαπάνη. Έκτοτε η δαπάνη αναγράφεται στον προϋπολογισμό κάθε χρόνο, αλλά δεν πραγματοποιείται.

 3. Η σχετική άδεια που απαιτείται από το Υπουργείο Πολιτισμού, επειδή το κτίριο έχει κηρυχθεί διατηρητέο μνημείο, λόγω του επείγοντος έχει εκδοθεί από τον Ιανουάριο του 2011 !.

 4. Για τα διατηρητέα κτίρια ο Ν.3028 (Φ.Ε.Κ. Α΄153/2002), άρθρο 40 παράγ. 2 ορίζει ότι:

΄΄ Επείγουσες εργασίες συντήρησης και στερέωσης διενεργούνται με μέριμνα της Υπηρεσίας χωρίς υπαίτια καθυστέρηση και χωρίς άλλη διατύπωση. ΄΄

Επίσης με το άρθρ. 67 του ως άνω Νόμου προβλέπονται αυστηρές κυρώσεις για την πλημμελή διατήρηση ή συντήρηση των διατηρητέων κτιρίων.

 

Παρά τις επανειλημμένες παρακλήσεις, παράπονα των συγχωριανών και τα έγγραφα διαβήματα της Αδελφότητας, μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα για τη στερέωση και συντήρηση του κτιρίου. Γιατί; Μήπως επειδή το χωριό μας είναι μικρό και ανίσχυρο και δεν διαθέτει κάποιον παράγοντα για να < σπρώξει> τους υπεύθυνους, να κάνουν το καθήκον τους; Να είσθε καλά κ. Χάρη για να συνεχίσετε το πατριωτικό έργο σας, προβάλλοντας και τα υπόλοιπα χωριά του Πωγωνίου.

 

Με εκτίμηση

Ελευθέριος Ματθαιάδης

 

 Πρέπει να αναφέρω πώς πραγματικά είναι τονωτκή ένεση στην προσπάθειά μας αυτού του είδους οι ένθερμες συναισθηματικές εκδηλώσεις συμπατριωτών μας.Εκεί που γονατίζεις μέσα από όλα αυτά τα προβλήματα που βιώνουμε όλοι μας καθημερινά νάσου μια ξαφνική φυσαλίδα οξυγόνου σε κάνει και ξανασυνεχίζεις.Πράγματι είναι συγκινητική η επιστολή πρός το πρόσωπο του διαχειριστή της Ιστοσελίδας κ.Χάρη Καψάλη και ταυτόχρονα μια γνήσια αναγνώριση της πατριωτικής προσπάθειας ανάδειξης της ακριτικής παραμεθόριου περιοχής του Πωγωνίου.Ωστόσο μέσα από την επιστολή βγαίνει ακόμη ένα πρόβλημα ανάμεσα στα τόσα προβλήματα που ταλανίζουν καθημερινά το Πωγώνι και το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι πώς στο άμεσο μέλλον θα ασχοληθούμε πάρα πολύ σοβαρά με το θέμα γιατί όντως φίλες και φίλοι πωγωνίσιοι διαβάζοντας κάπως προσεχτικά την επιστολή ανακαλύπτεις πώς το Πωγώνι είναι μια δροσοσταλιά του βουνού που έχει πάρει την κατηφόρα και ψάχνει ένα επίπεδο σημείο για να ηρεμήσει.

Ευχαριστώ για άλλη μια φορά τον συμπατριώτη μας και συγγραφέα κ.Ελευθέριο Ματθαιάδη.

Γράφει : Ο Χάρης Καψάλης


 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Κεφαλόβρυσου

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Κεφαλόβρυσου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

 • βίντεο αφιέρωμα του Εκκλησιαστικού Μουσείου Χρυσόρραχης

  Εκκλησιαστικό Μουσείο Χρυσόρραχης.Βίντεο αφιέρωμα!!!

 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 

 

 

Το κανάλι μας στο YouTube.!!!

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Συνταγή γνήσιας Πωγωνίσιας κουρκουτόπιτας

Αφιερωμένο στη ''ΜΑΝΑ ΜΟΥ''

Κύρκου Καψάλη Αγαθή

πού έφυγε από την ζωή 17-8-2020 από ανακοπή καρδιάς...