Εγκαινιάστηκε ο «ΝΑΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ» δωρεά Μήτς και Βικτωρίας Μήτση στην Καρίτσα. Πλούσιο Φωτορεπορτάζ.!!!

Το ημερολόγιο έδειχνε Κυριακή 13 Αυγούστου και ώρα 10.30πμ.Εκείνη λοιπόν την ημέρα το χωριό Καρίτσα του δήμου Ζίτσας φόρεσε τα γιορτινά του. Πλήθος κόσμου κατέφθασε από πλευράς Εκκλησίας--Στρατού--Αστυνομίας--ανθρώπων των Γραμμάτων--Πολιτικών--Καλλιτεχνών και το κυριότερο από απλούς πολίτες που θέλησαν να δούν από κοντά τον άνθρωπο που επί 62 χρόνια συγκέντρωνε υλικό--εκθέματα και που τα δώρισε για να κοσμήσουν το παλιό σχολείο του χωριού αλλά πλέον Νύν ''Ναό Πολιτιστικής Κληρονομιάς'' ή αλλιώς Λαογραφικό Μουσείο, με σκοπό να εκτείθονται σε όλους τους ενδιαφερόμενους μικρούς και μεγάλους,έτσι ώστε να παραμένει ζωντανή η παράδοσή μας μέσω όλων αυτών των αντικειμένων. Αυτός λοιπόν είναι ο Μήτς Μήτσης δεν τον προσφωνώ με την λέξη κύριο διότι πρίν λίγο καιρό που το έκανα εισέπραξα την παρατήρησή του λέγοντάς μου πώς δεν έχει σκλάβους-δούλους στην κατοχή του για να τον ονομάζουν κύριο. Άρα όλοι είμαστε μεταξύ μας ίσοι!!.Η σημερινή ημέρα λοιπόν,είναι τα γενέθλια όλης αυτής της μακροχρόνιας προσπάθειας του δωρητή όλων των εκθεμάτων,Μήτς Μήτση,αλλά και άπαντες, επίσημοι και μή που έφθασαν στο χωριό αφού πρώτα παρακολουθήσαν τη λαμπρή τελετή εγκαινίων του νέου Λαογραφικού Μουσείου ή ''Ναού Πολιτιστικής Κληρονομιάς'' στην Καρίτσα Ζίτσας!!. Μετα το πέρας αυτής θα ξεναγηθούν στους εσωτερικούς χώρους του Μουσείου για να δούν από κοντά όλα τα εκθέματα που υπάρχουν μέσα σε αυτό.

Τήν οργάνωση εξ`ολοκλήρου της τελετής που ήταν άψογη,ανέλαβε ο συνήθης ύποπτος...Ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Ζίτσας ο κ.Ράδος Γεώργιος γνώριμος στην Ιστοσελίδα μας που με την υπέρτατη βοήθειά του έχει συντελέσει θετικά σε ούκ ολίγα οδοπορικά βίντεο που δημιουργούμε στο Δήμο Ζίτσας. Μετά το πέρας της ψαλμωδίας που χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ.Μάξιμος ξεκίνησαν οι ομιλίες των επισήμων με λεκτικό φόντο την υπομονή και ευαισθησία του Δωρητή Μήτς Μήτση.

Ο Μητροπολίτης Μάξιμος χαρακτήρισε τον Μήτς Μήτση ώς ένα ανήσυχο πνεύμα που διέθεσε όλη του τη ζωή στην διάσωση του Πολιτισμού μέσω των αντικειμένων--εκθεμάτων που υπήρχαν στο εσωτερικού του Λαογραφικού Μουσείου.

Ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος στο χαιρετισμό του επεσήμανε μεταξύ άλλων πώς: Στόχος της Δημοτικής αρχής είναι ο χώρος που εγκαινιάζουμε σήμερα να αποτελέσει πόλο έλξης για επισκέπτες και μαθητές από την ευρύτερη περιοχή και γιατί όχι και από την υπόλοιπη χώρα και να προστεθεί στο ευρύ δίκτυο εκθεσιακών χώρων που λειτουργούν στο Δήμο Ζίτσας με στόχο πάντα να ενισχυθεί η επισκεψιμότητα».Απευθυνόμενος δε, στο δωρητή Μήτς Μήτση εμφανώς συγκινημένος τον ευχαρίστησε που εμπιστεύθηκε στο Δήμο τα χιλιάδες αντικείμενα που με τόσο κόπο εξήντα δύο χρόνων, και φροντίδα συγκέντρωσαν ο ίδιος και η αείμνηστη σύζυγός του Βικτωρία τονίζοντας: Παρά την επίπονη προσπάθεια που χρειάστηκε δεν το μετάνιωσα ούτε στιγμή μέχρι σήμερα. Το αποτέλεσμα μας ανταμείβει όλους και είναι ορατό ειδικά για όσους γνώριζαν σε τι κατάσταση ήταν το κτίριο.

Κατά την τελετή των εγκαινίων χαιρετισμό απεύθυναν επίσης ο πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος Μάκης Κιάμος, ο πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γεώργιος Καψάλης, ο γλύπτης Θεόδωρος Παπαγιάννης, ο Πρόεδρος του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Καρίτσας Παντελής Ντάγκας. Όλοι τους αναφέρθηκαν στην πολυσχιδή προσωπικότητα του δωρητή Μήτς Μήτση που επί εξήντα δύο χρόνια συγκέντρωνε τα χιλιάδες αντικείμενα που περιλαμβάνει η συλλογή του και εξήραν την πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής να δημιουργήσει σε αγαστή συνεργασία μαζί του ένα μουσείο που θα συμβάλει στην διάσωση καί διάδοση της πολιτισμικής ταυτότητας του τόπου μας και παράλληλα θα προσελκύσει επισκέπτες όλων των ηλικιών στο Δήμο Ζίτσας.

Ο δωρητής Μήτς Μήτσης στην ομιλία του χαρακτηριστικά ανέφερε πώς: Δεν ήθελα να είναι ένα σύνηθες λαογραφικό μουσείο που απλά γίνεται παράθεση αντικειμένων όπως συμβαίνει σε ανάλογα μουσεία ανά την Ελλάδα» είπε και διευκρίνισε, «ο κάθε επισκέπτης μπορεί από μόνος του να διαπιστώσει ότι είναι μια έκθεση ανθρωποκεντρική. Δεν στέκεται δηλαδή στα ίδια τα πράγματα αλλά στις ιστορίες που εκείνα διηγούνται για το πρόσωπο που κάποτε ανήκαν και τα χρησιμοποιούσε».

Συναισθηματικά φορτισμένος, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην αείμνηστη σύζυγό του Βικτωρία στην οποία αφιέρωσε το «ΝΑΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ» και ευχαρίστησε το Δήμαρχο Ζίτσας για τη συνεργασία και τη συνδρομή του στο να πραγματοποιηθεί το όνειρό της. «Είμαι ευτυχής, είπε, ίσως ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος, διότι ο θεός-θεά τύχη, με όπλισε με το γεροντικό πείσμα που ξεπερνάει το παιδικό. Κι έτσι κατορθώθηκε και πραγματοποιήθηκε το όνειρο δύο ανθρώπων. Είναι το όνειρο της αγαπημένης μου συζύγου Βίκυς-Βικτωρίας και δικό μου. Αλλά δυστυχώς η Βίκυ μου δεν ευτύχησε και αυτή, να αντικρίσει τον Ιερό Ναό Πολιτιστικής Κληρονομιάς ολοκληρωμένο. Απεβίωσε πρόωρα κι έτσι στην μνήμη της τον δώρισα στο Δήμο Ζίτσας . Όπου ο αγαπητός Δήμαρχος ς Μιχάλης Πλιάκος, διέγνωσε το ρόλο που θα διαδραματίσει στην αναπτυξιακή πορεία, τόσο για το Δήμο Ζίτσας, όσο και του περίγυρου αυτού, και γιατί όχι και σε επέκταση της Ηπείρου ». Ακόμη τόνισε πώς εκ των υστέρων αναθεώρησε την πρώτη του σκέψη για το πρώτο όνομα που έδωσε ώς ''Ναός Πολιτιστικής κληρονομιάς'' και σκέφθηκε να τον ονομάσει με το όνομα η ''Ροδιά''.Βέβαια αυτό δεν μπορούσε να γίνει και για το λόγο αυτό φύτεψε τρία δένδρα Ροδιές στον περιβάλλοντα χώρο του Μουσείου για να υπάρχει ο συμβολισμός κι σε αυτό τό όνομα.

Τον συντονισμό της τελετής των εγκαινίων ανέλαβε η Αλεξάνδρα Παπαχρήστου. Επίσης οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την προβολή ολιγόλεπτου βίντεο με την πορεία του δωρητή Μήτς Μήτση που είχε επιμεληθεί ο προσωπικός του φίλος Διονύσης Παπαχρήστος, Τό κλείσιμο της Εκδήλωσης των Εγκαινίων έκανε μουσικό πρόγραμμα με μελοποιημένα ποιήματά του Δημητρίου Μήτση ερμηνευμένα από την καταξιωμένη Καλλιτέχνιδα στο δημοτικό τραγούδι Μαίρη Τζαλαλή.Στο κλαρίνο ο δεξιοτέχνης Γιώργος Ιωάννου παρέα με την κόρη του και πασίγνωστη δεξιοτέχνη στο κλαρίνο Χριστίνα Τζαλαλή στο Ντέφι η Χριστίνα Τζαλαλή και στο ακορντεόν ο Σαδεδήν.

Μετα το πέρας του μουσικού προγράμματος όλοι οι παρευρισκόμενοι ξεναγήθηκαν στους χώρους του μουσείου,και έγραψαν φεύγοντας δυό λόγια στο βιβλίο του Μουσείου με τίς εντυπώσεις τους.

Δύο Βίντεο της Εκδήλωσης θα αναρτηθούν εντός ολίγων ημερών στην Ιστοσελίδα μας και στο κανάλι μας στο youtube.

Το πρώτο αναλυτικό βίντεο που δημιουργήσαμε για το Μουσείο πρίν από τα εγκαίνια το βλέπετε ΕΔΩ

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΔΩ

yes

 


 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

 • Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας Ιωαννίνων

  Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας.Δείτε το!!!

 • Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

 

 

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook 

twitter

Οικονομική Ενίσχυση της Ιστοσελίδας

yes

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Το κανάλι μας στο YouTube.!!!

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

Πρόσφατες Τηλ.Συνεντεύξεις.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Περισσότερα

   

 

 

 

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

(ΚΑΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ)

Η Ιστοσελίδα δεν ευθύνεται για την επιμελή ενημέρωση των εφημερίδων των Συλλόγων.Ευθύνη μας είναι η άμεση ανάρτηση αυτών εφόσον ο εκάστοτε Σύλλογος στέλνει έγκαιρα τα σχετικά pdf στο email μας.Ευχαριστώ.Χάρης Καψάλης Διαχειριστής.

Αδελφότητα Ζίτσας Ιωαννίνων

 

Αδελφ/τητας Λιγοψινών Ζίτσας

Αδελφ/τας Χαραυγής Πωγωνίου


Αδελφ/τας Καστάνιανης Πωγωνίου

Βήσσανη Πωγωνίου


Αδελφ/τας Κρυονερίου Πωγωνίου


Η Φωνή του Γεροπλάτανου


Ένωση Κεράσοβου Πωγωνίου