Ο χειρουργός σχεδιάζει, σύμφωνα με το New Scientist, να ανακοινώσει το σχέδιό του στο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας και Ορθοπαιδικών Χειρουργών (AANOS) που θα γίνει στο Μέριλαντ, τον Ιούνιο. «Η πρώτη μεταμόσχευση κεφαλιού θα γίνει σε δύο χρόνια» Ο Ιταλός χειρουργός δημοσίευσε μάλιστα ένα έγγραφο σχετικά με την τεχνική που θα χρησιμοποιήσει.
Σύμφωνα με αυτό , το κεφάλι του δότη και το κεφάλι του παραλήπτη θα πρέπει να ψύχονται κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, ώστε να παρατείνεται ο χρόνος που τα κύτταρα μπορούν να επιβιώσουν χωρίς οξυγόνο. Στη συνέχεια, όπως αναφέρει το Skynews.com, θα τεμαχίζεται ο ιστός γύρω από το λαιμό και θα συνδέονται μέσω μικροσκοπικών σωλήνων τα αιμοφόρα αγγεία.
Ακολούθως ο νωτιαίος μυελός θα «μεταμοσχεύεται» από το κεφάλι του δότη στο κεφάλι του παραλήπτη ενώ τα άκρα του θα συντήκονται μεταξύ τους με τη χρήση μιας χημικής ουσίας που ονομάζεται πολυαιθυλενογλυκόλη. Μετά από αυτό, το πρόσωπο τίθεται σε κώμα για περίπου τέσσερις εβδομάδες για να εμποδιστεί η μετακίνηση και να υποβοηθείται η επούλωση.
Ο Καναβάρο υποστηρίζει ότι όταν ο ασθενής ξυπνήσει θα μπορεί να στρέφει και να αισθάνεται το πρόσωπο του, θα μιλάει με την φωνή που είχε πριν την επέμβαση ενώ θα είναι σε θέση να περπατήσει μέσα σε ένα χρόνο. Ο χειρουργός είπε στο περιοδικό New Scientist: «Αν η κοινωνία δεν το θέλει, δεν θα το κάνω, όμως, εάν οι άνθρωποι δεν το θέλουν στις ΗΠΑ ή στην Ευρώπη, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα γίνει κάπου αλλού. .»
Η πρώτη επιτυχής μεταμόσχευση κεφαλής έγινε από έναν πίθηκο σε έναν άλλο το 1970 στο Πανεπιστήμιο Case Western Reserve στο Κλίβελαντ, των ΗΠΑ. Η μαϊμού ζούσε για εννέα ημέρες, αλλά το ανοσοποιητικό σύστημα της απέρριψε το κεφάλι.
Πηγή: www.lifo.gr