ΟΑΣΗ:Βαγγέλης Λαμπρης ● Ιστορικός τόπος συναναστροφής των Γιαννιωτών πολιτών.

ΟΑΣΗ: Ιστορικός τόπος συναναστροφής των Γιαννιωτών πολιτών.

Από την μακροχρόνια εγκατάλειψη στην επαναλειτουργία της απαραίτητηςεπιχείρησης.

 

Του ΒΑΓΓΕΛΗ Ν. ΛΑΜΠΡΗ

Δημοτικού Συμβούλου

 

Μετά από αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, κατά το οποίο οι Γιαννιώτες και οι Γιαννιώτισσες, στερήθηκαν των υπηρεσιών της επιχείρησης «ΟΑΣΙΣ», ετοιμάζονται πλέον, σε λίγους μήνες, να ξανασυναντηθούν στον ιστορικό αυτό χώρο, που ανέκαθεν αποτελούσε και θα αποτελεί μοναδικό σημείο αναφοράς της όμορφης πόλης μας.

Αναμένεται λοιπόν στο τέλος του τρέχοντος έτους, ένας από τους ελάχιστους δημοτικούς χώρους που απέμειναν στο κέντρο της πόλης μας, να ξαναζωντανέψει από τις συντροφιές των πολιτών της και από τις χαρούμενες φωνές των παιδιών και των νέων, που θα αναζητήσουν εκεί το παιχνίδι και την αναψυχή.

Η βάναυση κακοποίηση του χώρου και του κτιριακού αρχιτεκτονικού δημιουργήματος του μεγάλου Έλληνα Αρχιτέκτονα Άρη Κωνσταντινίδη, χαρακτηρισθέντος από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού, ως Μνημείο ιστορικής πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης μας, πρέπει να αποτελέσει άσχημη ανάμνηση του παρελθόντος, χωρίς επιστροφή.

Η παρούσα Δημοτική Αρχή, παραλαμβάνοντας την 1-1-2011, τον χώρο της Όασης σχεδόν εγκαταλελειμμένο και απροστάτευτο, το κτήριο ημικατεστραμμένο και λεηλατημένο, κατέβαλε σοβαρές προσπάθειες για την ανακαίνιση και επαναλειτουργία της. Μέσω της Δημοτικής Ανώνυμης Εταιρείας Ακινήτων (ΔΗ.ΑΝ.ΕΤ.ΑΙ), Διαχειρίστριας Αρχής του ακινήτου, συνέταξε την απαιτούμενη, μελέτη, δια των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου μας, εξασφάλισε μέσω ΕΣΠΑ την απαραίτητη χρηματοδότηση, προέβη στην δημοπράτηση του έργου και ήδη σήμερα το έργο κατασκευάζεται με γρήγορους ρυθμούς, για να αποδοθεί σύντομα, στους δικαιούχους κατοίκους της πόλης και της περιοχής, αλλά και στις χιλιάδες των επισκεπτών της. Το έργο, προϋπολογισμού 2.050.000 ευρώ, θα κατασκευασθεί με τελική δαπάνη 970.000 ευρώ (έκπτωση 54%).

Η αξιωματική αντιπολίτευση, επιδεικνύοντας κατά την άποψή μου, ανεπίτρεπτη μικροψυχία, δεν ενέκρινε το σπουδαίο και τόσο χρήσιμο για τους πολίτες μας έργο! Έμεινε στο παρελθόν, επικαλούμενη πρότασή της για δημιουργία Δημοτικής Πινακοθήκης, που ήδη υπάρχει αξιόλογη στην πόλη μας και επιχείρησης Καφενείου. Μία πρόταση ανέφικτη, λαμβανομένου υπόψη ότι δεν ενεκρίθη από το αρμόδιο Υπουργείο Πολιτισμού. Άλλωστε στο παρελθόν υπήρξαν και άλλες ιδέες και προτάσεις, που ευτυχώς δεν έγιναν πράξεις! Όποιος ενθυμείται την φαεινή ιδέα της μετατροπής της Όασης σε επιχείρηση μαζικής προσέλευσης κυρίως νέων, καλύπτοντας σχεδόν ολόκληρο τον χώρο με γυάλινο περίφραγμα (κτήριο, ακόμη και δένδρα), δεν μπορεί παρά να ανατριχιάζει. Θα επρόκειτο για ένα έκτρωμα στο κέντρο της πόλης! Ευτυχώς απεφεύχθη προς μεγάλη λύπη των εμπνευστών και το κέντρο της πόλης απηλλάγη της ενοχλητικής και απαράδεκτης για τον πολιτισμό της ασχήμιας.

Η ΟΑΣΗ θα επαναλειτουργήσει νομίμως ως επιχείρηση «ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟΥ-ΑΝΑΨΥΚΤΗΡΙΟΥ». Η επιχείρηση του Εστιατορίου, θα αποτελείται από δύο τμήματα Τοπικής-Μεσογειακής κουζίνας και εστιατορίου selfservice, προσφέροντας τα ίδια φαγητά του κανονικού εστιατορίου προς αποφυγή του ταχυφαγείου.

Η επιχείρηση Καφενείου θα είναι συγχρόνως επιχείρηση Αναψυκτηρίου και Ζαχαροπλαστείου. Παράλληλα θα λειτουργεί χώρος έκθεσης και πώλησης τοπικών προϊόντων διατροφής, φιλοδοξώντας να καταστεί πόλος έλξης ντόπιων και ξένων επισκεπτών. Κύριος στόχος, η συμβολή στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας και η διαφήμιση των προϊόντων της.

Η επιχείρηση της Όασης θα εκμισθωθεί μέσω πλειοδοτικής δημοπρασίας και θα λειτουργήσει ως ιδιωτική επιχείρηση. Κατά το παρελθόν έχει λειτουργήσει και ως δημοτική επιχείρηση (Δ.Ε.Τ.Α.Ι.). Οι αναμνήσεις και τα αποτελέσματα δεν υπήρξαν και τα καλύτερα. Και στην πρώτη περίπτωση, τα προβλήματα υπήρξαν αρκετά σοβαρά (επεμβάσεις ανεξέλεγκτες στην φυσιογνωμία κυρίως του διατηρητέου κτιρίου, ανεξόφλητα μισθώματα πολλών χιλιάδων δραχμών ή ευρώ κ.λπ.) και στην δεύτερη επίσης. (μη ικανοποιητική παροχή υπηρεσιών, μη ικανοποιητικά οικονομικά αποτελέσματα κ.λπ.)

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα οφειλόμενα μισθώματα από μισθωτές, επί προηγούμενης Δημοτικής Αρχής, ξεπερνούν τις 250.000€ περίπου. Η δικαστική διεκδίκησή των θα είναι επίπονη και μακροχρόνια. Ενδεχομένως και αμφίβολης αποτελεσματικότητας, λαμβανομένου υπόψη ότι ο τελευταίος μισθωτής είναι ήδη τρόφιμος του Κορυδαλλού! Απαιτείται λοιπόν ιδιαίτερη προσοχή στην ανάδειξη του νέου μισθωτή-επιχειρηματία της Όασης. Κύρια επιδίωξη δεν πρέπει να αποτελέσει η εξασφάλιση των οικονομικών συμφερόντων του Δήμου μόνον, αλλά πρωτίστως η συμβολή στην βιωσιμότητα της νέας επιχείρησης και η καλή εξυπηρέτηση των δημοτών (καλές υπηρεσίες, προσιτές και λογικές τιμές, καλής ποιότητας προϊόντα κ.λπ.). Ευχή μας και προσπάθειά μας, η «ΝΕΑ ΟΑΣΗ»,να πέσει σε «Καλά Χέρια». Η φερεγγυότητα και ο προηγούμενος έντιμος επαγγελματικός βίος, ας αποτελέσουν τα πρώτιστα κριτήρια επιλογής.

Τελειώνοντας, ας αναφερθούμε δι’ ολίγων και στην υπαρκτή και από αρκετούς παρατηρούμενη αμφισβήτηση του χαρακτήρα του κτηρίου της Όασης, ως διατηρητέου Μνημείου της νεώτερης πολιτιστικής κληρονομιάς μας. Πολλοί ίσως θα επιθυμούσαν στην θέση του, ένα άλλο κτήριο, κυρίως Ηπειρωτικής Αρχιτεκτονικής (λιθόκτιστο κ.λπ.). Ασφαλώς και όλοι έχουν το αναφαίρετο δικαίωμα της κριτικής. Πιστεύω όμως ότι για τα δημιουργήματα μεγάλων και επώνυμων δημιουργών, ένας εκ των οποίων είναι και ο Αρχιτέκτονας Άρης Κωνσταντινίδης, προέχει η επιστημονική άποψη. Οφείλουμε να σεβαστούμε την επιστημονική άποψη και θέση των ειδικών, έστω και αν, από έλλειψη ειδικών γνώσεων, δεν την αποδεχόμαστε.

Ραντεβού λοιπόν σε λίγους μήνες στη νέα μας «ΟΑΣΗ», για καφεδάκι, τσίπουρο, συζήτηση κα γνωριμία.

Για να αναβιώσουν οι παλιές μας αναμνήσεις.

Για να ξανααποκτήσουμε τις κοινωνικές μας συναναστροφές.

Για να απολαύσουμε τον υπέροχο αυτό χώρο αναψυχής.

Στην «ΟΑΣΗ» των Δημοτών, των Πολιτών, των Επισκεπτών, του ΛΑΟΥ.

Στην ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΟΑΣΗ!

 

 ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΛΑΜΠΡΗΣ


 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • βίντεο αφιέρωμα του Εκκλησιαστικού Μουσείου Χρυσόρραχης

  Εκκλησιαστικό Μουσείο Χρυσόρραχης.Βίντεο αφιέρωμα!!!

 • Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας Ιωαννίνων

  Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας.Δείτε το!!!

 • Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

 

 

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook 

twitter

Οικονομική Ενίσχυση της Ιστοσελίδας

yes

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Το κανάλι μας στο YouTube.!!!

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

(ΚΑΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ)

Η Ιστοσελίδα δεν ευθύνεται για την επιμελή ενημέρωση των εφημερίδων των Συλλόγων.Ευθύνη μας είναι η άμεση ανάρτηση αυτών εφόσον ο εκάστοτε Σύλλογος στέλνει έγκαιρα τα σχετικά pdf στο email μας.Ευχαριστώ.Χάρης Καψάλης Διαχειριστής.

Αδελφότητα Ζίτσας Ιωαννίνων

 

Αδελφ/τητας Λιγοψινών Ζίτσας

Αδελφ/τας Χαραυγής Πωγωνίου


Αδελφ/τας Καστάνιανης Πωγωνίου

Βήσσανη Πωγωνίου


Αδελφ/τας Κρυονερίου Πωγωνίου


Η Φωνή του Γεροπλάτανου


Ένωση Κεράσοβου Πωγωνίου