Η Ήπειρος και γενικά οι Ηπειρώτες εν σχέσει με την προσφορά των ευεργετών της προς την πατρίδα και την εκκλησία είναι απογοητευμένοι από την αδικία που υφίσταται τόσο από την Πολιτεία όσο και από την Ελλάδα.

Η Ήπειρος και γενικά οι Ηπειρώτες εν σχέσει με την προσφορά των ευεργετών της προς την πατρίδα και την εκκλησία είναι απογοητευμένοι από την αδικία που υφίσταται τόσο από την Πολιτεία όσο και από την Ελλάδα.

 

Είναι γνωστό σε όλη την Ελλάδα ότι οι Ηπειρώτες διακρινόταν γιατί πάντα ήταν πρώτοι στ’ άρματα , στα γρόσια και στα γράμματα. Όλα αυτά τα προτερήματα που είχαν μια και η Ήπειρος ήταν σκλαβωμένη τα διέθεσαν για την Πατρίδα και την Εκκλησία, ειδικά με τα χρήματα των Ηπειρωτών χτίστηκαν πανεπιστήμια, στάδια, σχολεία, δικαστήρια, τράπεζες και εκκλησίες. Για την προσφορά τους αυτή η πολιτεία και η Εκκλησία τους ονόμασε ευεργέτες.

Παρά την προσφορά αυτή των ευεργετών προς την πατρίδα και την εκκλησία η Ήπειρος και γενικά οι Ηπειρώτες είναι απογοητευμένοι από την αδικία που υφίσταται μέχρι σήμερα τόσο από την πολιτεία όσο και από την εκκλησία.

Από την Πολιτεία είναι αδικημένοι γιατί:

α) Η Ήπειρος ενώ έπρεπε να είναι η πιο πλούσια περιοχή της Ελλάδος, δυστυχώς είναι η φτωχότερη.

β) Η Ήπειρος ενώ έπρεπε να έχει την μικρότερη ανεργία, δυστυχώς έχει την μεγαλύτερη ανεργία εν σχέσει με άλλες περιοχές της χώρας!

γ) Ενώ έπρεπε να είναι πρώτη στην ανάπτυξη δυστυχώς είναι η τελευταία.

δ) Το κυριότερο εν σχέσει με την προσφορά των ευεργετών ενώ η πολιτεία τους έχει αναγνωρίσει το μεγάλο έργο τους, εν τούτοις στην πράξη τους αγνοεί.

Κατά τη γνώμη μου η Πολιτεία αν ήθελε να τους αναγνωρίσει πραγματικά το έργο τους θα έπρεπε να είχε υιοθετήσει προς τιμήν τους με νόμο ο εκάστοτε ο Υπουργός Παιδείας να είναι Ηπειρώτης. Δυστυχώς αυτό δεν έγινε ποτέ.

Η ίδια αδικία υφίσταται και από την Εκκλησία γιατί ενώ οι Ηπειρώτες έφτιαξαν την Ριζάρειο Θεολογική Σχολή, άφησαν πολλή ακίνητη περιουσία στην Μητρόπολη Ιωαννίνων. Δημιούργησαν την ίδρυση της Εθνικής Τράπεζας με τη συμμετοχή της Μητρόπολης Ιωαννίνων κάνοντας τη Μητρόπολη των Ιωαννίνων την πιο εύπορη μητρόπολη της Ελλάδος.

Και ενώ εδώ η Εκκλησία έπρεπε να τους αναγνωρίσει την προσφορά τους και προς τιμήν τους η Εκκλησία της Ελλάδος έπρεπε να υιοθετήσει ο εκάστοτε μητροπολίτης των Ιωαννίνων να είναι Ηπειρώτης. Δυστυχώς αυτό δεν έγινε ποτέ εκτός ελαχίστων περιπτώσεων.

Πρόσφατο παράδειγμα μετά το θάνατο του μακαριστού μητροπολίτη κου Θεόκλητου και ενώ απαίτηση φορέων και παραγόντων ήταν ο νέος μητροπολίτης να ήταν Ηπειρώτης μιας και είχε και πολλούς και καλούς αρχιμανδρίτες, εν τούτοις αγνοήθηκε.

Από την Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο ο οποίος πρότεινε στην Ιερά Σύνολο για Μητροπολίτη τον Αρχιμανδρίτη Μάξιμο Παπαγιάννη ο οποίος τελικά και εκλέχτηκε.

Το περίεργο για τους Ηπειρώτες είναι τα εξής:

Προτού την εκλογή του νέου Μητροπολίτη και όταν ρωτούσαν τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο εάν ο νέος Μητροπολίτης των Ιωαννίνων θα είναι Ηπειρώτης απαντούσε «θα δούμε ότι πει και ο θεός». Τώρα εάν ο Αρχιεπίσκοπος με το Άγιο Πνεύμα που διαθέτει συνομίλησε με το Θεό και του είπε ο Θεός ότι ο μητροπολίτης πρέπει να γίνει ο Αρχιμανδρίτης Μάξιμος Παπαγιάννης τότε καλά έπραξε γιατί όλοι οι χριστιανοί γνωρίζουν ότι ο Θεός είναι παντοδύναμος και αυτός αποφασίζει για όλους μας.

Εάν όμως δεν συνομίλησε με τον Θεό και ήταν δική του απόφαση να το προτείνει τότε κακώς το έκανε γιατί εμάς τους Ηπειρώτες θεωρείται μια ασέβεια και περιφροσύνη σε αυτούς που άφησαν την περιουσία τους για την Μητρόπολη Ιωαννίνων.

Τελειώνοντας πρέπει να τονίσω ότι εμείς οι Ηπειρώτες δεν έχουμε τίποτε δεν μας χωρίζει τίποτε με τον νεοεκλεγέντα Μητροπολίτη Μάξιμο Παπαγιάννη. Θα τον υποδεχτούμε με τον καλύτερο τρόπο και τιμές που του αξίζουν. Γιατί πρέπει να γνωρίζει ο νέος Μητροπολίτης ότι οι Ηπειρώτες είναι:

α) Φιλήσυχοι άνθρωποι

β) Φιλότιμοι

γ) Φιλόξενοι

Του ευχόμαστε καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο που αναλαμβάνει κάνοντας μια ευχή:

«Να μην απογοητεύσει ποτέ τους Ηπειρώτες και αυτούς που τους επέλεξαν για Μητροπολίτη Ιωαννίνων».

 

Γιάννης Γκουβάς

Δερβίζιανα 11-7-2014

6974891321


 • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

 • Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας Ιωαννίνων

  Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας.Δείτε το!!!

 • βίντεο αφιέρωμα του Εκκλησιαστικού Μουσείου Χρυσόρραχης

  Εκκλησιαστικό Μουσείο Χρυσόρραχης.Βίντεο αφιέρωμα!!!

 • Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

 

 

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook 

twitter

Οικονομική Ενίσχυση της Ιστοσελίδας

yes

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Το κανάλι μας στο YouTube.!!!

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

(ΚΑΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ)

Η Ιστοσελίδα δεν ευθύνεται για την επιμελή ενημέρωση των εφημερίδων των Συλλόγων.Ευθύνη μας είναι η άμεση ανάρτηση αυτών εφόσον ο εκάστοτε Σύλλογος στέλνει έγκαιρα τα σχετικά pdf στο email μας.Ευχαριστώ.Χάρης Καψάλης Διαχειριστής.

Αδελφότητα Ζίτσας Ιωαννίνων

 

Αδελφ/τητας Λιγοψινών Ζίτσας

Αδελφ/τας Χαραυγής Πωγωνίου


Αδελφ/τας Καστάνιανης Πωγωνίου

Βήσσανη Πωγωνίου


Αδελφ/τας Κρυονερίου Πωγωνίου


Η Φωνή του Γεροπλάτανου


Ένωση Κεράσοβου Πωγωνίου