Banner Πανω
 
 
 

Η Ηπειρωτική Εστία Θεσσαλονίκης, τίμησε την 76η επέτειο Απελευθέρωσης της Κορυτσάς, κατά τον Ελληνοιταλικό πόλεμο του Έπους του 1940

Η Ηπειρωτική Εστία Θεσσαλονίκης, τήρησε την ηθική της υποχρέωση να αποτίσει τον οφειλόμενο φόρο τιμής στους αγωνιστές και τις αγωνίστριες που έδωσαν την ζωή τους για την ελευθερία της πόλης της Κορυτσάς στις 22 Νοεμβρίου 1940.

Την ιστορική επέτειο που εορτάζει η Ηπειρωτική Εστία Θεσσαλονίκης από την ίδρυσή της , ως το μοναδικό σωματείο στην Ελλάδα που έχει ενωμένους στους κόλπους του Ηπειρώτες και Βορειοηπειρώτες, γιατί η Κορυτσά είναι πόλη της Ενιαίας Ηπείρου ,τίμησαν οι εκπρόσωποι της Εκκλησίας, του Ελληνικού Κοινοβουλίου, των Ενόπλων Δυνάμεων, των Αστυνομικών και Προξενικών αρχών, Πολιτευτές, Φίλοι και Συνεργάτες της ΗΕΘ και Μέλη της Ηπειρωτικής Παροικίας Θεσσαλονίκης.

Με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια τελέστηκε η Δοξολογία στον Ιερό Ναό της Παναγούδας προεξάρχοντος του π. Αμβροσίου συλλειτουργούντων του π. Στεφάνου και του π. Μηνά με συνοδεία πολυμελούς ομάδας ψαλτών.

 

 

 

Ο π. Αμβρόσιος, χάρη στη συνεργασία του οποίου με τον Έφορο Νεολαίας της ΗΕΘ κ. Λευτέρη Νέσερη , η  Ηπειρωτική   Εστία Θεσσαλονίκης ενίσχυσε το Κοινωνικό Ιατρείο της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης .  υπήρξε ένας άψογος οικοδεσπότης στην Εκκλησία την οποία κλήθηκε να υπηρετήσει. Νεαρός στην ηλικία και νέος στη ανάληψη των καθηκόντων του , οργανωτικός και δραστήριος, κοινωνικός και φιλικός ,γεμάτος όρεξη για εργασία και προσφορά είναι ενεργός συνεργάτης της Ηπειρωτικής Εστίας με την οποία θα υπάρξει και μελλοντική συνδιοργάνωση εκδηλώσεων.

Ο π. Αμβρόσιος ως εκπρόσωπος του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ.κ. Ανθίμου μετέφερε τις πατρικές ευχές και την ευλογία του πατρός και Ιεράρχου μας και έδωσε τον λόγο στον Πρόεδρο της Ηπειρωτικής Εστίας Θεσσαλονίκης Πρωτοπρεσβύτερο π.Μηνά Βασάκο,

ο οποίος εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας, λέγοντας :

 

 

 

 

 

 

 

 

Αγαπητοί Πατέρες και αδελφοί μου,

Πολιτικαί, Στρατιωτικαί, Διπλωματικαί Αρχαί,

Κανένα κίνητρο και καμία κατάσταση εσωτερική δεν θα μπορούσε να μου κινήσει το ενδιαφέρον σε τόσο μεγάλο βαθμό,εάν:

Πρώτον: δεν θα θεωρούσα ότι για όλους εμάς τους Ηπειρώτες της Εστίας , δεν θα πιστεύαμε ότι η Εύανδρος Ήπειρος είναι μία και μοναδική ,σε συνέχεια της Ιστορίας σύμφωνα με τα ήθη,έθιμα και γενικά με την γραπτή και προφορική παράδοση του γεωγραφικού χώρου που ονομάζεται Ήπειρο (Βόρεια,Νότια,Δυτική,Ανατολική).

Δεύτερον: μελετώντας ιστορικά από την ίδρυση της Ηπειρωτικής Εστίας Θεσσαλονίκης από τον αείμνηστο καθηγητή Βιζουκίδη έως και σήμερα ,τον αγώνα, την αγωνία, το τρέξιμο και το δώσιμο και δέσιμο όλων των συμβουλίων και γενικά των Ηπειρωτών της Θεσσαλονίκης , με την παρουσία τους στην Εστία,ως μάνα, μητέρα της εδώ Ηπείρου, αλλά και το δάκρυ στα μάτια τους και στα μάτια μας , για τα παιδιά της και συγκεκριμένα για αυτά που για αρκετά χρόνια η μάνα Ήπειρος δεν μπορούσε να αγκαλιάσει, λόγω του ξενιτεμού και απουσίας από τον τόπο γέννησης του καθενός μας.

Έγιναν προσπάθειες ,αγώνες,επαναστάσεις,ξεσηκωμοί,χύθηκε αίμα,αλλά πάντα με την μίζερη ματιά,την εσωστρέφεια αλλά και την αποκαρδιωτική συμπεριφορά των μεγάλων δυνάμεων,οι περιοχές αυτές έμεναν για πάντα στο παρά πέντε να συνδεθούν ,να εναγκαλισθούν με την μάνα Ήπειρο και Ελλάδα.

Μια από αυτές τις στιγμές χρονολογικά ενθυμούμαστε και σήμερα με την ένδοξη Απελευθέρωση της Κορυτσάς στις 22 Νοεμβρίου 1940.

Διαβάζοντας το χρονικό των ημερών ,πριν ο ένδοξος και τετιμημένος ελληνικός στρατός εισέλθει στην πόλη αλλά και σε όλες τις πόλεις και χωριά της Βορείου Ηπείρου, παντού υπήρχε μια αύρα ελευθερίας ,μιας θετικής έκβασης του πολέμου αλλά και της παρουσίας του έθνους που αφορά όλο το Ελληνικό γένος. Αέρα άκουγε κανείς στον Γράμμο ,στον ιδιαίτερο τόπο καταγωγής μου και ο αέρας της νίκης έσχιζε μέσα στον δυνατό αέρα,στην χιονοθύελλα που προμήνυε ότι έρχεται και εδώ και εκεί και πιο πέρα , η ελευθερία και η τοποθέτηση της γαλανόλευκης με το σταυρό στην κορυφή για να ανοίξουν τα πνευμόνια για να εισέλθει ο αέρας της Ελλάδας και του Χριστού.

Παντού οι στρατιώτες με αυταπάρνηση αλλά και με στιβαρούς και πολυμήχανους στρατηγούς και αξιωματικούς πολεμούσαν έχοντας κάνει πρώτα τον σταυρό τους, ζητώντας την βοήθεια και προστασία της Παναγίας.

Έτσι λοιπόν , ο ελληνικός στρατός , έφτασε έξω από την Κορυτσά , στα υψώματα Μοράβα και Ιβάν , όπου οι Ιταλοί είχαν οχυρωθεί και δεν ήθελαν με κανένα ν τρόπο να χάσουν και τη Κορυτσά , γιατί από εκεί και πέρα δεν είχαν τόσο ισχυρά οχυρώματα που θα μπορούσαν να τον κρατήσουν.

Στις 14 Νοέμβρη το 3ο σώμα Στρατού Μακεδονίας άρχισε την επίθεση. Λυσσαλέα , οι Ιταλοί έχοντας την υποστήριξη τ και της αεροπορίας ,υπερασπίζονταν την περιοχή. Ο ελληνικός στρατός μετά την μάχη σώμα με σώμα ,κατόρθωσε να καταλάβει ,όλα τα οχυρά των Ιταλών. Αυτοί υποχώρησαν ,αφού πολλοί σκοτώθηκαν ,1500 αιχμαλωτίστηκαν και άφθονα λάφυρα έπεσαν στα χέρια του Ελληνικού στρατού.

Τμήματα του Ελληνικού στρατού ,στις 22 Νοεμβρίου 1940, τα ξημερώματα ,εισήλθαν στην πόλη θριαμβευτικά. Οι κάτοικοι έβγαλαν τις σημαίες που είχαν κρυμμένες στα μπαούλα , περιμένοντας τη στιγμή αυτή για να τις υψώσουν και να υποδεχθούν τα παιδιά της Ελλάδας και να τους βροντοφωνάξουν ξανά ότι '' και εμείς είμαστε Έλληνες και θέλουμε να ζούμε ως Έλληνες'' και πάλι όμως μαύρα σύννεφα σκέπασαν τον έναστρο ουρανό της Ηπείρου και της Κορυτσάς .Μαυρίλα, καταχνιά, σκοτάδι, γιατί και πάλι σκλαβιά και πάλι βαριά η μπότα του κατακτητή.

Φασισμός .Ότι δεν κατάφερε ο Μουσολίνι , το πέτυχε ο Χίτλερ. Αλλά η ελληνική ψυχή απαντά. Ο τράχηλος του Έλληνα και Ηπειρώτη δεν την μπορεί την σκλαβιά. Όπως στα τόσα χρόνια έζησε αναδεικνύοντας άξιους πατριώτες, εθνικούς ευεργέτες και ήρωες , έτσι και τώρα παλεύει, αγωνίζεται για τα ιερά και όσια του γένους.

Για του Χριστού την πίστη την Αγία και της Πατρίδος την ελευθερία . Και πάλι επαναστάτησε και με αγώνα κατάφερε να κερδίσει ολοκληρωτική αυτονομία, για μια ακόμη φορά οι μεγάλες δυνάμεις πούλησαν ον αγώνα ,την θυσία και το αίμα των προγόνων και τους παρέδωσαν στον άγριο δικτάτορα και εγκληματία του Ελληνισμού της Βορείου Ηπείρου, Εμβέρ χότζα.

Κάθε χρόνο μαζευόμαστε να τιμήσουμε , να θυμηθούμε , να αποτίσουμε φόρο τιμής σε αυτούς που έδωσαν όλο τους το είναι, ακόμα και το αίμα τους για να ζούμε εμείς ελεύθεροι, αλλά δυστυχώς κάθε μέρα που περνά ,το ξεπουλάμε,θυσιάζοντας ιδανικά του γένους για ευτελή και ξενόφερτα συμφέροντα και καταστάσεις.

Έτσι λοιπόν , μετά το μαύρο σκοτάδι της περιόδου Εμβέρ Χότζα,εμφανίστηκαν σύγχρονοι Χοτζάδες ,οι οποίοι δεν σέβονται σχεδόν τίποτε,αλά και συνεπικουρούμενοι και από δήθεν Έλληνες της Βορείου Ηπείρου,οι οποίοι δεν έχουν ελληνικό DNA βασανίζουν,ξεπουλούν ότι Ιερό και άγιο υπάρχει εκεί. Να σκεφτείτε αυτό μόνο, ότι ακόμα έναν χώρο μνήμης των παιδιών που πολέμησαν δεν έχουμε. Τόση μισαλλοδοξία, τόση κακία, τόσο μίσος. Θεέ μου!!!

Σκέφθηκε τώρα τον μακαριστό Σεβαστιανό , ο οποίος έλεγε''τον Αλβανό ποτέ μην εμπιστεύεσαι'' σήμερα μπορεί να είναι απαλλαγμένοι από τον Χότζα , αλλά έχουν κατάλοιπα από την ζωή τους , κατά την περίοδο της παρουσίας του.

Τελειώνοντας και, για να μην καθυστερώ την αγάπη σας ,με την πολυλογία μου, θα ήθελα ν απευθύνω ένα μήνυμα προς όλους τους Ηπειρώτες Έλληνες και δη της Βορείου Ηπείρου.

- Αδέλφια , είμαστε εδώ. Σας σκεφτόμαστε. Σας πονάμε. Σας αγκαλιάζουμε . Σας περιμένουμε. Κάθε άσχημο που ακούμε , διαπερνά την ψυχή μας όπως ο πόνος της καρδιάς μας, και με ότι ευχάριστο ακούμε είναι τόση η χαρά μας ,που προσευχόμαστε στον Θεό , και παρακαλάμε την Παναγία, να υπάρχει ηρεμία και αγάπη , γιατί μόνο έτσι μπορούμε να ζούμε με τους γείτονες και μεταξύ μας.

Εμείς λοιπόν , στην Ηπειρωτική Εστία Θεσσαλονίκης ,τιμούμε την ήμερα της λευτεριάς για την Κορυτσά και όλης της Βορείου Ηπείρου από τους Ιταλούς αλλά και προσευχόμαστε όλου για ένα καλύτερο αύριο ,χωρίς δεσμεύσεις και δημεύσεις. Αναζητούμε ελευθερία πνεύματος και να είμαστε αληθινοί στην έκφραση , στην σκέψη και στην συναναστροφή μεταξύ μας.

Αγαπητοί Ηπειρώτες,

η φωλιά, η γωνιά, η αγκαλιά της εστίας σάς περιμένει να σας ζεστάνει από οτιδήποτε δημιουργεί ψύχος στη ζωή σας και εμείς ως Συμβούλιο σάς περιμένουμε , να ανοίξουμε την αγκαλιά μας , να σας δεχθούμε και μαζί να αφουγκραστούμε την παράδοση, να την δούμε και να την μεταδώσουμε όλοι μαζί , σε αυτήν την δύσκολη συγκυρία για την χώρα , την Ήπειρο μας και την Βόρειο Ήπειρο, στα παιδιά μας , στα εγγόνια μας, στην ζωή του αύριο, στην ζωή της Ευάνδρου Ηπείρου.

      Ο Πρόεδρος της Ηπειρωτικής Εστίας Θεσσαλονίκης, συγκίνησε κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον και απέσπασε τις καλύτερες κριτικές .

       Στη συνέχεια και εν πομπή ,με το λάβαρο ,που έφερε η άξια Ηπειρωτοπούλα και δραστήριο στέλεχος της ΗΕΘ από την παιδική της ηλικία ,Δέσποινα Καλόσογλου ,και τα στεφάνια,το εκκλησίασμα κατευθύνθηκε στην οδό Παύλου Μελά και Δημητρίου Γούναρη στο Άγαλμα της Ηπειρώτισσας του 1940 .

       Το Άγαλμα ανηγέρθηκε από την Ηπειρωτική Εστία Θεσσαλονίκης το 1990 για τον εορτασμό των 50χρονων του Έπους του 1940 και της ιδρύσεως της Η.Ε.Θ. , τοποθετήθηκε στον χώρο που παρεχωρήθηκε στην ΗΕΘ επί Δημαρχίας κ. Σωτήρη Κούβελα και απεκαλύφθη από τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης αείμνηστο Κωνσταντίνο Κοσμόπουλο .

     Ο Βουλευτής ΑΝΕΛ Β΄ Θεσσαλονίκης κ. Γιώργος Λαζαρίδης κατέθεσε το στεφάνι εκ μέρους του Προέδρου του Κόμματος ''ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ'' κ. Πάνου Καμμένου γαμπρού Ηπειρώτη .

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης της ΕΝΩΣΗΣ ΚΕΝΤΡΩΩΝ κ. Ιωάννης Σαρίδης κατέθεσε προσωπικώς το δάφνινο στεφάνι στη μνήμη του παππού του, που πολέμησε για την Απελευθέρωση της Κορυτσάς.

 

 

 

Ο Πρόεδρος της Ηπειρωτικής Εστίας Θεσσαλονίκης π.Μηνάς Βασάκος έκανε τον σταυρό του και κατέθεσε το δάφνινο στεφάνι υποκλινόμενος στην Ηπειρώτισσα Γυναίκα του 1940,που αυτοστρατεύτηκε για τη ελευθερία της Ελλάδας.

    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Κλιμάκιο της Τροχαίας Θεσσαλονίκης ρύθμισε τα της κυκλοφορίας κατά την διάρκεια της κατάθεσης των στεφάνων και σε απόλυτη ηρεμία τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και όλοι μαζί έψαλλαν τον Εθνικό Ύμνο στη μνήμη των πεσόντων, γιατί για την Ελλάδα πότισαν με το αίμα τους τα ηπειρωτικά βουνά.

       Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους:

 • ο εκπρόσωπος του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ.κ. Ανθίμου , Αιδεσιμολογιώτατος π. Αμβρόσιος

 • ο εκπρόσωπος του Διοικητή της 1ης Στρατιάς /OQU Αντιστρατήγου Ηλία Λεοντάρη και του Διοικητή του Γ ΣΣ/NDCGR Αντιστρατήγου Αλκιβιάδη Στεφανή , Αντισυνταγματάρχης ΠΒ Φώτιος Γρηγορίου

 • ο εκπρόσωπος της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης Αστυνομικός Υποδιευθυντής Στέφανος Τσιάκαλος

 •  

 •  

 •  

 • ο Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης ΝΔ ,π. Υπουργός κ. Σταύρος Καλαφάτης

 • ο Βουλευτής ΑΝΕΛ Β΄ Θεσσαλονίκης κ. Γιώργος Λαζαρίδης

 • ο Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης της ΕΝΩΣΗΣ ΚΕΝΤΡΩΩΝ κ. Ιωάννης Σαρίδης

 • ο π. Υπουργός κ. Σωτήρης Κούβελας

 • ο π. Υπουργός κ. Γιώργος Ορφανός

 • ο π.Γ.Γ Δημοσίων Έργων κ. Στράτος Σιμόπουλος

 • ο Γενικός Πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη κ. Αντώνης Μανδρίτης

 • ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αποστράτων της Ελληνικής Αστυνομίας  κ. Παύλος Γεωργίου

 • ο Πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής για την Επιστροφή των Μαρμάρων της Ακρόπολης κ. Ευάγγελος Φυλακτός

 • ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ανατολικορωμυλιωτών κ.Πασχάλης Δρικούδης

 • η Πρόεδρος του Συλλόγου Βλατσιωτών Θεσσαλονίκης κα Τούλα Δαλαμπίρα

 • εκ μέρους του Συνδέσμου της Εθνικής Ενότητας κ. Δημήτρης Βαλασίδης

 • Στελέχη της ΣΦΕΒΑ-ΠΑΣΥΒΑ Θεσσαλονίκης

 • ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Δημήτρης Μπότσαρης

 • ο Καρδιολόγος κ. Διαμαντής Γκολιδάκης

       Χαιρετισμό απέστειλαν :

 • η Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Βουλευτής Ν. Άρτας ΣΥΡΙΖΑ κα Όλγα Γεροβασίλη (η μοναδική από όλη την Ήπειρο)

Κυρία  Τοτοκώτση,

καλησπέρα σας ευχαριστώ, εκ μέρους της κας. Υπουργού, για την πρόσκληση.

Θα ήθελα να σας ενημερώσω πως η Υπουργός δεν θα μπορέσει να παραβρεθεί, αν και θα το επιθυμούσε, λόγω προγραμματισμένων   υποχρεώσεων.

Να σας ευχηθούμε κάθε επιτυχία στην εκδήλωση, προσδοκώντας μιά  άλλη φορά να είναι και  η Υπουργός κοντά  σας.

Με  εκτίμηση

Γιώτα Βελάνα

Γραμ. Υπουργού


 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς Μονής Αβελ

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς  Μονής Αβελ

 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

 

 

 

Το κανάλι μας στο YouTube.

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Συνταγή γνήσιας Πωγωνίσιας κουρκουτόπιτας

Αφιερωμένο στη ''ΜΑΝΑ ΜΟΥ''

Κύρκου Καψάλη Αγαθή

πού έφυγε από την ζωή 17-8-2020 από ανακοπή καρδιάς...