Banner Πανω
 
 
 

Ι.ΜΟΝΗ ΣΕΛΤΣΟΥ 23-8-2018

ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΙΜΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ 1300 "ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΥΣ" ΣΟΥΛΙΩΤΕΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Εορτάζονται εφέτος τα διακόσια δέκατέσσερα χρόνια ( απο το 1804) της Μάχης του Σέλτσου και του Ολοκαυτώματος των Σουλιωτών που επακολούθησε. Η παρουσία στο Σέλτσο -Για πρώτη φορά- του ανώτατου Πολιτειακού Άρχοντα πρίν δύο χρόνια στις 23-8-2016 σηματοδότησε πλέον την αλλαγή των μέχρι τώρα δεδομένων για την ανάδειξη της Ιστορικής Μονής και της θυσίας των Σουλιωτών.Μια νέα σελίδα άνοιξε για το Σέλτσο. Επιτέλους με δικαιωματικό τρόπο παίρνει τη θέση που του αξίζει στις σελίδες δόξας των αγώνων του Ελληνικού έθνους, δίπλα στο Κούγκι στο Ζάλογγο στο Μεσολόγγι και στο Αρκάδι..Το πιστοποιεί το Πρρόγραμμα "ΤΟΠΟΙ ΑΥΤΟΘΥΣΙΑΣ ΣΕΛΤΣΟ_ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ_ΜΥΤΙΛΗΝΗ" που υλοποιείται απο την Πρωτοβαθμια Εκπαίδευση Αιτ/νιας την συμμετοχή των δήμων Γ.Καραισκάκη -Μεσολογγιου- Μυτιλήνης-Αδελφότητας Πηγιωτών Άρτας και Συλλόγου Μακρυγιάνη Άρτας.

Απομένει να υπενθυμίσουμε προς όλους τους αρμόδιους φορείς ότι δεν είναι αίτημά μας αλλά αυτονόητη υποχρέωση της πολιτείας  να αντιμετωπίσει το Σέλτσο με την ιδιαίτερη φροντίδα και τιμή που του αξίζει. Σε αυτό δεν μπορούμε παρά να υπογραμμίσουμε την  σημαντική συμβολή της Περιφέρειας Ηπείρου και προσωπικά του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλ. Καχριμάνη,, της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας  και του κ. Βασ.Ψαθά ,και του Δήμου Γεωργίου Καραΐσκάκη και του δημάρχου κ. Περ. Μίγδου για την  ανάδειξη και αναγέννηση του  σημαντικού Ιστορικού μνημείου .Ηδη μετά τα σημαντικά έργα αναστήλωσης και Διαμόρφωσης Περιβάλλοντος χώρου   είναι    σε εκτέλεση η πρώτη  εργολαβία τσιμεντόστρωσης του  δρόμου.Είναι μια πολύ θετική εξέλιξη ,απομένει να ολοκληρωθεί. Επίσης εκρεμει η ηλεκρτοδότηση απο πλευράς ΔΕΗ για τεχνικούς λόγους,και θα γίνει συντομα,ενώ δοθηκε πίστωση για την ανακατασκευή της στέγης του ναού για την προστασία του. 

  Το μοναστήρι  του ΣΕΛΤΣΟΥ έμελε να γίνει ο αιώνιος  τόπος  μαρτυρίου των  αδούλωτων  Σουλιωτών. Η «ΚΙΒΩΤΟΣ» της θυσίας των. Μια ΘΥΣΙΑ-ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ άγνωστη ακόμη και σήμερα σε πολλούς και  που «δεν μπορεί να χωρέσει ιστορικού νους» -όπως έγραψε ο Πουκεβίλ- ή να κατανοήσει το μέγεθος της.

Στην μνήμη των Ηρώων αυτών υποσχόμεθα ως θεματοφύλακες της υπέρτατης αυτής θυσίας να διατηρήσουμε τη  φλόγα της  άσβεστη.

Πρόσκληση στον Πρωθυπουργό κ.Αλέξη Τσίπρα.

Κλείνουμε ευλαβικά το γόνυ σήμερα, αποτίοντας  φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης . Προτίμησαν να πεθάνουν λεύτεροι παρά να ζήσουν  σκλάβοι. Δεν λιποψύχησαν, δεν λιποτάκτησαν, δεν συμβιβαστήκαν. ΄Εμειναν και πέθαναν ως «Ελεύθεροι πολιορκημένοι»   Οφείλουμε να μην ξεχάσουμε ποτέ αυτή  την ανείπωτη θυσία  τους.

Η θυσία του Σέλτσου ας αποτελέσει αφορμή για  αφύπνιση  της ιστορικής μνήμης που σε καιρούς χαλεπούς  για την πατρίδα μας,  δεν πρέπει να την ξεχνούμεδιακόσια δώδεκα  χρόνια από τότε δεν στάθηκαν ικανά να την  ξεθωριάσουν.  Ας τους φέρουμε στο νου μας έστω και για μια στιγμή και ας προσευχηθούμε στη μνημη τους.

Καλούμε  όλους  τους  συνδημότες, όλους τους Ηπειρώτες  φίλους και ευλαβείς  προσκυνητές,  να παρευρεθούν μαζί μας στο Σέλτσο την Πέμπτη  23 Αυγούστου 2018  για να αποτίσουμε τον  ελάχιστο  φόρο τιμής  και ευγνωμοσύνης  στους «αγνοούμενους» ήρωες της ιστορίας μας 

ΑΙΩΝΙΑ ΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΜΝΗΜΗ ΤΟΥΣ.....

Μετά τιμής

ΧΡΗΣΤΟΣ Β.ΚΑΠΕΡΩΝΗΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΠΗΓΙΩΤΩΝ ΑΡΤΑΣ

 

 

 


 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς Μονής Αβελ

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς  Μονής Αβελ

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 

 

 

Το κανάλι μας στο YouTube.

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Συνταγή γνήσιας Πωγωνίσιας κουρκουτόπιτας

Αφιερωμένο στη ''ΜΑΝΑ ΜΟΥ''

Κύρκου Καψάλη Αγαθή

πού έφυγε από την ζωή 17-8-2020 από ανακοπή καρδιάς...