«ΤΡΙΠΛΑ» ΡΑΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ!

 

Θα φανεί σύντομα αν ο Αλβανός Πρωθυπουργός οριστικά ανακαλέσει τις αποφάσεις του για αρπαγή ιδιοκτησιών Ελλήνων της Χιμάρας ή ήταν ελιγμός της στιγμής, λόγω των σφοδρών αντιδράσεων…

Σφοδρές αντιδράσεις συνεχίζει να προκαλεί η απόφαση της Αλβανικής Κυβέρνησης για κρατικοποίηση ελληνικών περιουσιών, παρά την «είδηση» ότι τα Τίρανα «έσβησαν» από το αλβανικό ΦΕΚ την απόφαση για την δήμευση γης! Βέβαια γι’ αυτό πολλές αμφιβολίες εκφράζουν οι Βορειοηπειρώτες, αφού χαρακτηρίζουν ως ελιγμό της αλβανικής Κυβέρνησης - μετά τις σφοδρές διαμαρτυρίες και της ελληνικής πλευράς – που προειδοποίησε ότι σε μια τέτοια περίπτωση η Ελλάδα θα μπλοκάρει την πορεία της Αλβανίας προς την Ε.Ε..
Πάντως δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι πρόκειται για μια ακόμη «τρίπλα» του Έντι Ράμα μετά τις αντιδράσεις της ελληνικής πλευράς. Αναφέρουν μάλιστα ότι η θέση της Ελλάδας, αλλά και της Ε.Ε. σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, έχουν εκφραστεί επανειλημμένως και με σαφήνεια σε όλα τα επίπεδα.
Μένει τώρα να φανεί εάν η αφαίρεση των επίμαχων αποφάσεων από την αλβανική ιστοσελίδα ήταν το πρώτο βήμα για πλήρη ανάκληση παρόμοιων αποφάσεων που στοχοποιούν την ελληνική μειονότητα και την περιουσία της.


Νέα διαμαρτυρία…
Αύριο, Τρίτη οι ομογενείς της Χιμάρας πραγματοποιούν νέα μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, ενώ προετοιμάζουν και προσφυγές σε αλβανικά και διεθνή Δικαστήρια. «Δεν θα σταματήσουμε τον αγώνα μας μέχρι να δοθεί τίτλος ιδιοκτησίας σε κάθε Χιμαριώτη για την γη των πατέρων μας…», τονίζει, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή του το Παράρτημα της «Ομόνοιας» στην Χιμάρα. Και υπογραμμίζει: «όταν θα γίνει αυτό είμαστε έτοιμοι για διάλογο με την αλβανική Κυβέρνηση, για το ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για την τουριστική ανάπτυξη του τόπου μας, με αξιοπρέπεια και σύμφωνα με τους νόμους και τα διεθνή στάνταρ. Όχι με κλεψιές και κοροϊδίες που σκοπό έχουν να μας διώξουν από τον τόπο μας…»!


Ενόψει εκλογών…
Πολλοί πιστεύουν ότι η απόφαση Ράμα στοχεύει να κρατήσει σε ομηρία μέχρι τις εκλογές το εκλογικό σώμα (εάν τελικά γίνουν τον Ιούνιο) να σύρει τους πολίτες στα γραφεία του Υποθηκοφυλακείου με το… αζημίωτο, ενώ όσους καταφέρουν να τα εγγράψουν θα τους τα πάρουν μετά με το Νόμο του 2015 για τουριστικές επενδύσεις.
Νωρίτερα και πριν ο Ράμα κατεβάσει το ΦΕΚ από την κυβερνητική ιστοσελίδα, υπήρξε κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδος, όταν ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας απάντησε με αυστηρούς τόνους στον Αλβανό ομόλογό του. «Σήμερα μαθαίνω ότι υπάρχει μια αρνητική εξέλιξη σε σχέση με την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία», ανέφερε απειλώντας με διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε.


Δήλωση Παπαδημούλη
Στο μεταξύ, επείγουσα ερώτηση προτεραιότητας προς την Κομισιόν κατέθεσε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης.
Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά «το θέμα θέτει κρίσιμα ερωτήματα σεβασμού του κράτους δικαίου, του δικαιώματος στην ιδιοκτησία και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των μειονοτήτων».
Ο Ηπειρωτικής καταγωγής ευρωβουλευτής καλεί την Κομισιόν να απαντήσει ξεκάθαρα «ποια έκτακτα μέτρα λαμβάνει για το ότι, όπως έχει τονίσει και η ίδια, δεν έχει σημειωθεί ακόμη πρόοδος όσον αφορά τη βελτίωση του νομικού πλαισίου για την καταγραφή, απαλλοτρίωση και αποζημίωση - πολύ περισσότερο όταν σχετίζεται με θέματα προστασίας των μειονοτήτων».
Στο θέμα ο κ. Παπαδημούλης αναφέρθηκε και χθες από τα Γιάννενα, όπου βρισκόταν για να συμμετάσχει σε εκδήλωση για τις Ευρωεκλογές. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση σημείωσε ότι «δεν ησυχάζουμε, γιατί ο νόμος για τη δήμευση των περιουσιών των Ελλήνων δεν έχει ακυρωθεί», προσθέτοντας ότι: «δεν υπάρχει καμία ευρωπαϊκή προοπτική για την Αλβανία χωρίς τον πλήρη, απόλυτο και έμπρακτο σεβασμό των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας….».


Κτήματα «φιλέτο»!
Υπενθυμίζεται πως η απόφαση του Έντι Ράμα προβλέπει αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος για 46 αγροτεμάχια – η πλειοψηφία των οποίων είναι στη Χιμάρα – συνολικής έκτασης 1.377.000 στρεμμάτων, τα οποία από ιδιώτες περνούν στα χέρια του αλβανικού Κράτους. Οι περιουσίες ουσιαστικά δημεύονται και αποδίδονται στο Υπουργείο Τουρισμού προκειμένου να υλοποιηθούν τα σχέδια των μεγάλων επενδύσεων.
Σημειώνεται ότι η Κυβέρνηση της Αλβανίας είχε δεχθεί ισχυρές πιέσεις από την Ευρώπη να μην προχωρήσει σε ένα τέτοιο βήμα, όμως η κυβέρνηση Ράμα λειτουργώντας ως καθεστώς αποφάσισε να αγνοήσει τις προειδοποιήσεις.


Η αντίδραση από Ν.Δ.
Άμεση ήταν και η αντίδραση του Τομεάρχη Εξωτερικών της Ν.Δ., βουλευτή Β’ Αθηνών Γιώργου Κουμουτσάκου για την απόφαση της Κυβέρνησης Ράμα. Σε ανακοίνωσή του ανέφερε: «Η συμπεριφορά των Τιράνων έναντι της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία, έστελνε, εδώ και καιρό, το μήνυμα ότι ήταν θέμα χρόνου να φτάσουμε στη σημερινή απαράδεκτη και προκλητική απόφαση της Κυβέρνησης Ράμα. Εμείς επισημαίναμε και προειδοποιούσαμε εγκαίρως. Η Κυβέρνηση είτε δεν άκουγε είτε υποβάθμιζε τις εξελίξεις. Η δήμευση των ελληνικών περιουσιών στη Χειμάρρα αποτελεί ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη, που πλήττει τόσο τις ελληνοαλβανικές σχέσεις όσο και την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας. Το καθήκον μας να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τις περιουσίες της ελληνικής μειονότητας από την αυθαιρεσία του Αλβανικού Κράτους, επιβάλλει την άρνηση της Ελλάδας να συναινέσει στη συνέχιση της ενταξιακής πορείας της Αλβανίας στην Ε.Ε.».

πηγη.Εφημ. ΠΡΩΪΝΟΣ ΛΟΓΟΣ


  • βίντεο αφιέρωμα του Εκκλησιαστικού Μουσείου Χρυσόρραχης

    Εκκλησιαστικό Μουσείο Χρυσόρραχης.Βίντεο αφιέρωμα!!!

  • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

    Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  • Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

    Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

  • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

    Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

    Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  • Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

    Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

  • Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας Ιωαννίνων

    Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας.Δείτε το!!!

 

 

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook 

twitter

Οικονομική Ενίσχυση της Ιστοσελίδας

yes

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Το κανάλι μας στο YouTube.!!!

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

(ΚΑΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ)

Η Ιστοσελίδα δεν ευθύνεται για την επιμελή ενημέρωση των εφημερίδων των Συλλόγων.Ευθύνη μας είναι η άμεση ανάρτηση αυτών εφόσον ο εκάστοτε Σύλλογος στέλνει έγκαιρα τα σχετικά pdf στο email μας.Ευχαριστώ.Χάρης Καψάλης Διαχειριστής.

Αδελφότητα Ζίτσας Ιωαννίνων

 

Αδελφ/τητας Λιγοψινών Ζίτσας

Αδελφ/τας Χαραυγής Πωγωνίου


Αδελφ/τας Καστάνιανης Πωγωνίου

Βήσσανη Πωγωνίου


Αδελφ/τας Κρυονερίου Πωγωνίου


Η Φωνή του Γεροπλάτανου


Ένωση Κεράσοβου Πωγωνίου