Έκθεση - καταπέλτης των ΗΠΑ για την Κυβέρνηση Ράμα…

ΒΟΥΤΗΓΜΕΝΗ ΣΤΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑ Η ΑΛΒΑΝΙΑ!

- Τυχερά παιχνίδια και κατασκευές, «οχήματα» για ξέπλυμα μαύρου χρήματος

- Διαπλεκόμενα πίσω από τη δήμευση των περιουσιών στη Χιμάρα

Η δήμευση των περιουσιών των Ελλήνων Ομογενών της Χιμάρας από τον Αλβανό Πρωθυπουργό Έντι Ράμα, και παρά την αναδίπλωση που επιχειρήθηκε μετά το σάλο που προκλήθηκε από τη δημοσίευση της απόφασης στην Εφημερίδα της Αλβανικής Κυβέρνησης, κρύβει μεγάλο «βάθος». Εκτός της επιδίωξης να εκδιωχθούν οι Έλληνες από την περιοχή, όλα δείχνουν πως συνδέεται και με οργανωμένα οικονομικά συμφέροντα, τα οποία σπεύδει να εξυπηρετήσει η Αλβανική Κυβέρνηση, η οποία διακρίνεται για τις… επιδόσεις της στη διαπλοκή.
Ο κατασκευαστικός κλάδος άλλωστε είναι κατ΄ εξοχήν χώρος διαφθοράς – μαζί με εκείνον των ναρκωτικών- όπως καταγγέλλει η Αντιπολίτευση που ζητά επίμονα την παραίτηση του Έντι Ράμα και την προσφυγή σε πρόωρες εκλογές.
Τις ίδιες διαπιστώσεις κάνει και το Αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών, στριμώχνοντας ακόμη περισσότερο την Κυβέρνηση του Ράμα. Στην Έκθεσή του για τον Παγκόσμιο Έλεγχο των Ναρκωτικών, που παρουσίασε στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει κατατάξει την Αλβανία για τρίτη συνεχή χρονιά, ως τη χώρα με το μεγαλύτερο ξέπλυμα παράνομου χρήματος στον κόσμο, αναφέροντας και τους τομείς που η μαφία ξεπλένει τα χρήματα της που προέρχονται από το έγκλημα.

Ξέπλυμα με κατασκευές!
«Οι κατασκευές, οι επενδύσεις σε επιχειρήσεις και τα τυχερά παιχνίδια είναι οι πιο διαδεδομένοι μέθοδοι για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες στην Αλβανία», αναφέρει η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που δημοσιεύθηκε μια ημέρα νωρίτερα.
Σύμφωνα με την έκθεση, το 2018 η Αλβανία ενέκρινε νόμο που απαγορεύει τα τυχερά παιχνίδια, που αναμένεται να περιορίσει κάπως την ικανότητα του Εγκλήματος να ξεπλύνει χρήματα.
Ωστόσο, οι άλλοι δύο τομείς της οικονομίας, των κατασκευών και των επενδύσεων στις επιχειρήσεις παραμένουν ως χώρος ξεπλύματος εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ ετησίως, τα οποία προέρχονται από τη διακίνηση και τη διαφθορά.
Μόνο πέρυσι δόθηκαν στην Αλβανία άδειες κατασκευών αξίας 470 εκατομμυρίων ευρώ, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων θα κατασκευασθεί στα Τίρανα.
Η δημοσιοποίηση της Έκθεσης που έγινε χθες, γίνεται ακριβώς στην περίοδο που ο Ράμα ετοιμάζεται να παραχωρήσει τις ιδιοκτησίες «φιλέτα» των Ελλήνων ομογενών σε Γερμανική εταιρία, τουρκικών συμφερόντων, με συμβολικό μεν τίμημα, χωρίς κανείς να αποκλείει τι συμφωνίες έχουν γίνει «κάτω από το τραπέζι», κατά τη «συνταγή» που περιγράφει η Αμερικανική έκθεση.

Αναβρασμός στη Χιμάρα
Παρά τον ελιγμό του Ράμα, να αποσύρει από το ΦΕΚ την επίμαχη απόφαση για τις περιουσίες, ο αναβρασμός στη Χιμάρα είναι έντονος και για σήμερα έχει προγραμματιστεί νέα μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, ενώ προετοιμάζουν και προσφυγές σε αλβανικά και διεθνή Δικαστήρια. «Δεν θα σταματήσουμε τον αγώνα μας μέχρι να δοθεί τίτλος ιδιοκτησίας σε κάθε Χιμαριώτη για την γη των πατέρων μας…», τονίζει, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή του το Παράρτημα της «Ομόνοιας» στην Χιμάρα. Και υπογραμμίζει: «όταν θα γίνει αυτό είμαστε έτοιμοι για διάλογο με την αλβανική Κυβέρνηση, για το ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για την τουριστική ανάπτυξη του τόπου μας, με αξιοπρέπεια και σύμφωνα με τους νόμους και τα διεθνή στάνταρ. Όχι με κλεψιές και κοροϊδίες που σκοπό έχουν να μας διώξουν από τον τόπο μας…»!

Τι επιδιώκει ο Ράμα;
Η απόφαση του Ράμα να επανεκκινήσει τη διαδικασία δήμευσης των περιουσιών, αναμφισβήτητα εξυπηρετεί πολλές σκοπιμότητες: Την εκδίωξη των Ελλήνων, την εξυπηρέτηση μεγάλων οικονομικών συμφερόντων, αλλά και την αλλαγή «ατζέντας» κάτω από την πίεση που του ασκεί η Αντιπολίτευση και ενόσω πλησιάζει η ημερομηνία των τοπικών εκλογών. Με την όξυνση του πολιτικού κλίματος, μέσω της έντασης με την Ελλάδα, ο Ράμα είναι πιθανό να θεωρούσε πως θα βελτίωνε την εικόνα του στους Αλβανούς.
Η κίνησή του για άλλη μια φορά όμως, δεν έλαβε υπόψη του το γεγονός πως σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα της Αλβανίας, η χώρα που με τα εμβάσματα των Αλβανών μεταναστών συμβάλει περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη στην Αλβανική οικονομία είναι η Ελλάδα. Κι αυτό επιβεβαιώνει πως ο Αλβανός Πρωθυπουργός δεν αντιλαμβάνεται ούτε από σχέσεις καλής γειτονίας, ούτε και αναγνωρίζει τη συνεισφορά της χώρας μας στη σημερινή ανάπτυξη της χώρας του. Συμπεριφορά που δυστυχώς δεν έλαβαν υπόψη τους οι Τσίπρας- Κοτζιάς στην περίοδο των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή της Ελληνοαλβανικής συμφωνίας, που όπως κατ΄ επανάληψη επεσήμανε (και) ο «Π.Λ.» ήταν ετεροβαρής σε βάρος της Ελλάδος.

Αντιδράσεις Ευρωβουλευτών
Η κίνηση Ράμα, προκάλεσε την αντίδραση Ελλήνων ευρωβουλευτών. Είχε προηγηθεί δήλωση του Αλέξη Τσίπρα, που χαρακτήρισε αρνητική την εξέλιξη και άφηνε να εννοηθεί πως θα προκύψει πρόβλημα στις ενταξιακές διαδικασίες της Αλβανίας με την Ε.Ε.
Το πρωί του Σαββάτου κατέθεσε επείγουσα ερώτηση στο Ευρωκοινοβούλιο η Ελίζα Βόζενμπεργκ, ενώ το ίδιο έπραξε και ο Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης.
Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά «το θέμα θέτει κρίσιμα ερωτήματα σεβασμού του κράτους δικαίου, του δικαιώματος στην ιδιοκτησία και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των μειονοτήτων».
Στο θέμα αυτό ο κ. Παπαδημούλης αναφέρθηκε και προχθές από τα Γιάννενα, όπου βρισκόταν για να συμμετάσχει σε εκδήλωση για τις Ευρωεκλογές. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση σημείωσε ότι «δεν ησυχάζουμε, γιατί ο νόμος για τη δήμευση των περιουσιών των Ελλήνων δεν έχει ακυρωθεί», προσθέτοντας ότι: «δεν υπάρχει καμία ευρωπαϊκή προοπτική για την Αλβανία χωρίς τον πλήρη, απόλυτο και έμπρακτο σεβασμό των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας...».

Η αντίδραση από Ν.Δ.
Έντονη ήταν και αντίδραση του Τομεάρχη Εξωτερικών της Ν.Δ., βουλευτή Β’ Αθηνών Γιώργου Κουμουτσάκου για την απόφαση της Κυβέρνησης Ράμα. Σε ανακοίνωσή του ανέφερε: «Η συμπεριφορά των Τιράνων έναντι της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία, έστελνε, εδώ και καιρό, το μήνυμα ότι ήταν θέμα χρόνου να φτάσουμε στη σημερινή απαράδεκτη και προκλητική απόφαση της Κυβέρνησης Ράμα. Εμείς επισημαίναμε και προειδοποιούσαμε εγκαίρως. Η Κυβέρνηση είτε δεν άκουγε είτε υποβάθμιζε τις εξελίξεις. Η δήμευση των ελληνικών περιουσιών στη Χιμάρα αποτελεί ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη, που πλήττει τόσο τις ελληνοαλβανικές σχέσεις όσο και την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας. Το καθήκον μας να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τις περιουσίες της ελληνικής μειονότητας από την αυθαιρεσία του Αλβανικού Κράτους, επιβάλλει την άρνηση της Ελλάδας να συναινέσει στη συνέχιση της ενταξιακής πορείας της Αλβανίας στην Ε.Ε.».

Κτήματα «φιλέτο»!
Υπενθυμίζεται πως η απόφαση του Έντι Ράμα προβλέπει αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος για 46 αγροτεμάχια –η πλειοψηφία των οποίων είναι στη Χιμάρα– συνολικής έκτασης 1.377.000 στρεμμάτων, τα οποία από ιδιώτες περνούν στα χέρια του αλβανικού Κράτους.
Οι περιουσίες ουσιαστικά δημεύονται και αποδίδονται στο Υπουργείο Τουρισμού προκειμένου να υλοποιηθούν τα σχέδια των μεγάλων επενδύσεων.
Σημειώνεται ότι η Κυβέρνηση της Αλβανίας είχε δεχθεί ισχυρές πιέσεις από την Ευρώπη να μην προχωρήσει σε ένα τέτοιο βήμα, όμως η κυβέρνηση Ράμα λειτουργώντας ως καθεστώς αποφάσισε να αγνοήσει τις προειδοποιήσεις.

πηγη.Εφημ.ΠΡΩΪΝΟΣ ΛΟΓΟΣ


  • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

    Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

    Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  • Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

    Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

  • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

    Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  • Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας Ιωαννίνων

    Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας.Δείτε το!!!

  • Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

    Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

  • βίντεο αφιέρωμα του Εκκλησιαστικού Μουσείου Χρυσόρραχης

    Εκκλησιαστικό Μουσείο Χρυσόρραχης.Βίντεο αφιέρωμα!!!

 

 

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook 

twitter

Οικονομική Ενίσχυση της Ιστοσελίδας

yes

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Το κανάλι μας στο YouTube.!!!

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

(ΚΑΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ)

Η Ιστοσελίδα δεν ευθύνεται για την επιμελή ενημέρωση των εφημερίδων των Συλλόγων.Ευθύνη μας είναι η άμεση ανάρτηση αυτών εφόσον ο εκάστοτε Σύλλογος στέλνει έγκαιρα τα σχετικά pdf στο email μας.Ευχαριστώ.Χάρης Καψάλης Διαχειριστής.

Αδελφότητα Ζίτσας Ιωαννίνων

 

Αδελφ/τητας Λιγοψινών Ζίτσας

Αδελφ/τας Χαραυγής Πωγωνίου


Αδελφ/τας Καστάνιανης Πωγωνίου

Βήσσανη Πωγωνίου


Αδελφ/τας Κρυονερίου Πωγωνίου


Η Φωνή του Γεροπλάτανου


Ένωση Κεράσοβου Πωγωνίου