Εκδήλωση της Βιβλιοθήκης της Βουλής αφιερωμένη στην ζωή και τη δράση του Φιλικού – Επαναστάτη – Διανοούμενου Γεωργίου Λασσάνη

 

Εκδήλωση με θέμα: «Γεώργιος Λασσάνης (1793-1870): ο Φιλικός, ο Επαναστάτης, ο Διανοούμενος»,  διοργάνωσε σήμερα η Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων, με αφορμή την έκδοση «Γεώργιος Λασσάνης – Η Φυλακή – Ταξιδιωτικές Σημειώσεις» σε εισαγωγή και σχόλια της  Ίλια Χατζηπαναγιώτη-Sangmeister. Ακολούθησαν τα εγκαίνια σχετικής περιοδικής έκθεσης αφιερωμένης στο έργο του Γ. Λασσάνη στο περιστύλιο της Βουλής.

Ο Γεώργιος Λασσάνης (1793-1870), λόγιος και πολιτικός από την Κοζάνη, υπήρξε συγγραφέας, δραματουργός, δάσκαλος και συμμετείχε ενεργά στην Επανάσταση του 1821, έχοντας μυηθεί στην Φιλική Εταιρεία. Μετά την ίδρυση του ελληνικού κράτους ανέλαβε θέσεις ευθύνης στην κεντρική διοίκηση.  Από την θέση του Νομάρχη Αττικής και Βοιωτίας συνέταξε τον Ιούλιο του 1856 την «Έκθεσιν Περί Ληστείας», την οποία υποβάλει στο υπουργείο Εσωτερικών, στο πλαίσιο της προσπάθειας καταπολέμησης του φαινομένου.

Στην εκδήλωση, που φιλοξενήθηκε στην αίθουσα της Γερουσίας της Βουλής,  αναγνώστηκε ο εισαγωγικός χαιρετισμός του Προέδρου της  Επιτροπής Βιβλιοθήκης της Βουλής, βουλευτή κ. Βασίλειου Ν. Γιόγιακα, ενώ για το πολυσχιδές και πλούσιο έργο της Βιβλιοθήκης της Βουλής, όσο και για το αφιέρωμα στον Γ. Λασσάνη μίλησαν οι:  Δόκτωρ Μαρία Καμηλάκη, Αν. Προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διοίκησης, Βιβλιοθήκης & Εκδόσεων, κυρία Αθηνά Μ. Συναρέλλη, Αν. Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Βιβλιοθήκης και κυρία Έλλη Δρούλια, πρώην Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Βιβλιοθήκης.

Στο έργο και τη δράση του Κοζανίτη Φιλικού, με   στοιχεία που αντλήθηκαν  από τα αρχεία και  τα αυτόγραφα  της συλλογής Λασσάνη, που κατέχει η Βιβλιοθήκη της Βουλής εστίασαν: η κυρία Νικολέττα Ζυγούρη, ιστορικός, επιμελήτρια του Εθνικού και Ιστορικού Μουσείου, ο κ. Δημήτριος Δημητρόπουλος, ιστορικός, διευθυντής του Τομέα Νεοελληνικών Ερευνών, στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, η κυρία Ίλια Χατζηπαναγιώτη - Sangmeister, συγγραφέας, καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου και ο κ. Στάθης Κουτρουβίδης, ιστορικός, υπάλληλος του Τμήματος Κοινοβουλευτικών Αρχείων της Διεύθυνσης Βιβλιοθήκης, επιμελητής της Έκθεσης.

Στην περιοδική έκθεση, που εγκαινιάστηκε αμέσως μετά,  στο νότιο διάδρομο της Ολομέλειας, στο ισόγειο του Μεγάρου του Κοινοβουλίου,  περιλαμβάνονται: αρχειακό υλικό από τις συλλογές της Βουλής και τεκμήρια και κειμήλια από το Εθνικό και Ιστορικό Μουσείο που στεγάζεται στο Μέγαρο Παλιάς Βουλής.


 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

 • βίντεο αφιέρωμα του Εκκλησιαστικού Μουσείου Χρυσόρραχης

  Εκκλησιαστικό Μουσείο Χρυσόρραχης.Βίντεο αφιέρωμα!!!

 • Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας Ιωαννίνων

  Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας.Δείτε το!!!

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

 

 

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook 

twitter

Οικονομική Ενίσχυση της Ιστοσελίδας

yes

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Το κανάλι μας στο YouTube.!!!

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

(ΚΑΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ)

Η Ιστοσελίδα δεν ευθύνεται για την επιμελή ενημέρωση των εφημερίδων των Συλλόγων.Ευθύνη μας είναι η άμεση ανάρτηση αυτών εφόσον ο εκάστοτε Σύλλογος στέλνει έγκαιρα τα σχετικά pdf στο email μας.Ευχαριστώ.Χάρης Καψάλης Διαχειριστής.

Αδελφότητα Ζίτσας Ιωαννίνων

 

Αδελφ/τητας Λιγοψινών Ζίτσας

Αδελφ/τας Χαραυγής Πωγωνίου


Αδελφ/τας Καστάνιανης Πωγωνίου

Βήσσανη Πωγωνίου


Αδελφ/τας Κρυονερίου Πωγωνίου


Η Φωνή του Γεροπλάτανου


Ένωση Κεράσοβου Πωγωνίου