Banner Πανω
 
 
 

Μένουν 25, φεύγουν 50 από τη ΔΕΥΑΙ

Δεν πρόλαβε να ξεκινήσει καλά-καλά η θητεία της νέας δημοτικής αρχής και οι «πονοκέφαλοι» άρχισαν να κάνουν ήδη την εμφάνισή τους. Από τα βασικότερα θέματα που κλήθηκε να διαχειριστεί η νέα δημοτική αρχή, είναι η μετατροπή ή μη συμβάσεων 65 Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ) σε αορίστου χρόνου.
Με τις ευχές της δημοτικής ομάδας, το διοικητικό συμβούλιο της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Ιωαννίνων (ΔΕΥΑΙ), όπου απασχολούνται οι 65 συμβασιούχοι, πήρε χτες το πρωί την απόφασή της. Το πρώτο «πράσινο φως» για τον δρόμο μιας πιο σταθερής εργασίας παίρνουν 25 ΑμεΑ. Τα υπόλοιπα 40 χάνουν τη δουλειά τους.
Για την επιλογή των 25 από τα συνολικά 65 ΑμεΑ το κριτήριο ήταν ένα και μοναδικό: Ο βαθμός της αναπηρίας του καθενός. Συγκεκριμένα, οι 25 είναι όσοι έχουν βαθμό αναπηρίας 67% και άνω. Η απόφαση αυτή δίχασε το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑΙ, το οποίο συνεδρίασε με την παλιά του σύνθεση, καθώς δεν έχει γίνει ακόμα αντικατάσταση των μελών. Τυπικά πρόεδρος παραμένει ο πρώην δήμαρχος Ιωαννιτών Φίλιππας Φίλιος, ο οποίος ήταν όμως απών από τη χτεσινή συνεδρίαση, με τον Δημήτρη Θεμελή να προεδρεύει. Μέλη της διοίκησης έκριναν ότι πρέπει να ληφθούν κι άλλα κριτήρια, όπως και να έχει τον ρόλο της και η αξιολόγηση του παραγωγικού έργου των 65 ατόμων. Η δημοτική αρχή είχε όμως διαφορετική άποψη. Ο δήμαρχος Ιωαννιτών Θωμάς Μπέγκας, μιλώντας στον «Η.Α.», αναφέρει καταρχήν ότι δεν είναι εφικτό να μετατραπούν όλες οι συμβάσεις σε αορίστου χρόνου επικαλούμενος τις οικονομικές δυνατότητες της ΔΕΥΑΙ. Για το μοναδικό κριτήριο του βαθμού αναπηρίας επισημαίνει ότι «αποτέλεσε συλλογική απόφαση της δημοτικής ομάδας. Οποιαδήποτε σύνθεση κριτηρίων, δεν θα μπορούσε να είναι αντικειμενική. Εξάλλου δεν υπάρχει πιο αντικειμενικό κριτήριο από την αναπηρία των ανθρώπων αυτών». Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε λίγο αργότερα, το Δημαρχείο υπογραμμίζει: «Αποφασίστηκε να χρησιμοποιηθεί ως μοναδικό κριτήριο το ποσοστό αναπηρίας. Γιατί η αναπηρία είναι το μόνο διάφανο και αδιαμφισβήτητο κριτήριο, το μόνο κριτήριο που δεν επιδέχεται ‘υποκειμενική’ κρίση, ούτε… ‘παρεμβάσεις’». Η δήλωση αυτή μεταφέρει εμμέσως πλην σαφώς και την ανησυχία της δημοτικής αρχής μήπως την κατηγορήσουν για «μαγειρέματα», αν ακολουθούσε άλλον δρόμο.
Στην ανακοίνωσή της, η δημοτική αρχή επιχειρεί να προλάβει κι όσους υποστηρίξουν τη μετατροπή των συμβάσεων 65 ανθρώπων σε αορίστου χρόνου: «Κάθε λαϊκιστική προσέγγιση για μια επιχείρηση όπου δίνεται καθημερινά μεγάλος αγώνας επιβίωσης της, θα σήμαινε ότι θα οδηγούσαμε συνειδητά και με μαθηματική ακρίβεια τη ΔΕΥΑΙ ‘στον γκρεμό’ και στην απώλεια δεκάδων θέσεων εργασίας». Προσθέτει δε από 1 Ιανουαρίου του 2015 θα ξεκινήσουν να «τρέχουν» προγράμματα για θέσεις εργασίας ΑμεΑ, στα οποία τόσο ο Δήμος όσο και τα νομικά του πρόσωπα θα συμμετάσχουν «λαμβάνοντας υπόψη τις πραγματικές ανάγκες της κάθε επιχείρησης.

ΜΕΣΩ ΟΑΕΔ
Και τα 65 ΑμεΑ έπιασαν δουλειά στη ΔΕΥΑΙ πριν από πέντε χρόνια περίπου, εν έτει 2010. Η τότε δημοτική αρχή τους προσέλαβε μέσω προγράμματος του ΟΑΕΔ για 3+1 χρόνια. Τρία χρόνια πλήρωνε ο ΟΑΕΔ και έναν χρόνο η δημοτική επιχείρηση. Μέσω του ίδιου προγράμματος, είχαν προσληφθεί τότε κι άλλα 26 ΑμεΑ στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Ιωαννιτών. Με τη λήξη του προγράμματος, οι συμβάσεις θα λύνονταν. Ενδιάμεσα όμως έγινε ρύθμιση για την ευάλωτη αυτή κοινωνικά ομάδα. Σύμφωνα με το νόμο 4186/13, τα άτομα με αναπηρίες μπορούν να συνεχίσουν την εργασία τους σε επιχείρηση του Δήμου και να μετατραπεί η σύμβασή τους από ορισμένου χρόνου σε αορίστου χρόνου, εφόσον ο εργοδότης (η δημοτική επιχείρηση δηλαδή) δηλώνει ότι επιθυμεί να συνεχίσει να τους απασχολεί. Το Πνευματικό Κέντρο, στις αρχές της άνοιξης, προχώρησε στη μονιμοποίηση 15 από τους συνολικά 36 συμβασιούχους, με κριτήρια που δεν δημοσιοποιήθηκαν ποτέ, αλλά στα οποία, σύμφωνα πάντα με τη διοίκηση, περιλαμβανόταν και η αξιολόγηση. Την ίδια περίοδο, έληγαν και οι συμβάσεις των 65 ΑμεΑ στη ΔΕΥΑΙ. Η διοίκηση όμως αποφάσισε να παρατείνει τις συμβάσεις για άλλους έξι μήνες –μια απόφαση που επικυρώθηκε και από το δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων. Οι εκλογές που βρίσκονταν τότε προ των πυλών, έπαιξαν αναμφίβολα τον ρόλο τους. Η παράταση των έξι μηνών έκλεισε χτες, με τη ΔΕΥΑΙ να σπεύδει να αποφασίζει για την ανανέωση των συμβάσεων 25 ΑμεΑ. Απόφαση της τελευταίας στιγμής για ένα θέμα που το Δημαρχείο γνώριζε ότι θα το βρει μπροστά του εδώ και έναν χρόνο και που δεν φρόντισε να συντονίσει τις δημοτικές του επιχειρήσεις (Πνευματικό Κέντρο και ΔΕΥΑΙ) και να βρει μια κοινή λύση για τα όποια κριτήρια «μονιμοποίησης».

Ηπειρώτικος Αγών

 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς Μονής Αβελ

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς  Μονής Αβελ

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

 

 

 

Το κανάλι μας στο YouTube.

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Συνταγή γνήσιας Πωγωνίσιας κουρκουτόπιτας

Αφιερωμένο στη ''ΜΑΝΑ ΜΟΥ''

Κύρκου Καψάλη Αγαθή

πού έφυγε από την ζωή 17-8-2020 από ανακοπή καρδιάς...