Banner Πανω
 
 
 


Μένουν πίσω οι υποδομές στα Γιάννινα

Άσχημα νέα για αεροδρόμιο και Ιωάννινα - Κακαβιά

ergo aerodromioΔύο πολύ αρνητικές ειδήσεις είχε η σημερινή μέρα για δύο μεγάλα έργα υποδομών των Ιωαννίνων, το αεροδρόμιο και τον οδικό άξονα Ιωάννινα-Κακαβιά. Σε ότι αφορά το πρώτο το Υπουργείο, απαντώντας στο Επιμελητήριο Ιωαννίνων, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας παράτασης για την ολοκλήρωση των έργων, υποστηρίζοντας ότι τα υπολειπόμενα έργα θα έχουν ολοκληρωθεί σε ενάμισι χρόνο από σήμερα υπό την προϋπόθεση όμως της ομαλής χρηματοδότησης.

Ενώ αναφορικά με το δεύτερο, το υπουργείο Υποδομών απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ., Σταύρου Καλογιάννη, αναφέρει πως η ένταξη του έργου Ιωάννινα – Κακαβιά στο Πρόγραμμα Δημοσιών Επενδύσεων θα δρομολογηθεί ανάλογα με την δυνατότητα συγχρηματοδότησης του έργου, δηλαδή... ποτέ, ή τουλάχιστον όχι σύντομα.

Στην απάντησή του ο Υπουργός Ανάπτυξης δήλωσε ουσιαστικά αναρμόδιος παραπέμποντας το θέμα στο Υπουργείο Υποδομών, αναδεικνύοντας το έλλειμμα συντονισμού και συνεργασίας μεταξύ των δύο Υπουργείων.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Υποδομών στο έγγραφό του (υπ' αριθ. πρωτ.: 1510/29.10.2014) αναφέρεται κατά κύριο λόγο στις διαδικασίες προώθησης του οδικού άξονα Πάτρα – Πύργος που είναι «έργο εμπροσθοβαρές και χρήζει άμεσης εγγραφής σε ΣΑΕ, ώστε να καταστεί δυνατή η δημοπράτησή του... και να απορροφηθούν πόροι της νέας προγραμματικής περιόδου 2014 – 2020 άμεσα, στα πρώτα χρόνια υλοποίησής της».

Αναφέρει επιπλέον ο Υπουργός στην απάντησή του, ότι όλα τα ανωτέρω ισχύουν βάσει του Ν. 4219/2013, στον οποίο ο οδικός άξονας Πάτρα – Πύργος χαρακτηρίστηκε ως «έργο υποδομής άμεσης προτεραιότητας που συνεχίζει και ολοκληρώνει την Σύβαση Παραχώρησης του Έργου της Μελέτης, Κατασκευής, Χρηματοδότησης, Λειτουργίας, Συντήρησης και Εκμετάλλευσης του Αυτοκινητοδρόμου "Ελευσίνα - Κόρινθος – Πάτρα"».

Ωστόσο στην ίδια απάντηση ο Υπουργός Υποδομών αφιέρωσε μόλις μιάμιση γραμμή στο θέμα της Ερώτησης, αναφέροντας συγκεκριμένα ότι «η ένταξη του έργου Ιωάννινα – Κακαβιά στο ΠΔΕ θα δρομολογηθεί ανάλογα με την δυνατότητα συγχρηματοδότησης του έργου», μολονότι και αυτό τα έργο εμπίπτει στην στρατηγική και τους ειδικούς στόχους του Συμφώνου Εταιρικής Σχέσης (ΣΕΣ) 2014 – 2020, καθώς αποτελεί συνέχεια της Ιόνιας οδού η οποία υλοποιείται και με κονδύλια της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου (2007 – 2013) και παράλληλα αναβαθμίζει το υφιστάμενο βασικό διασυνοριακό οδικό δίκτυο, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Θεματικό Στόχο 7 του ΣΕΣ.

Κατόπιν αυτών ο Σταύρος Καλογιάννης επανήλθε στη Βουλή, με νέα Ερώτησή του (υπ' αριθ. πρωτ.: 4338/06.11.2014) για το θέμα, που έχει ως εξής:

«Με προηγούμενη Ερώτησή μου είχα θέσει το θέμα της ένταξης του έργου Ιωάννινα – Καλπάκι – Κακαβιά στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ώστε να δημοπρατηθεί.

Στην απάντησή του ο Υπουργός Ανάπτυξης δήλωσε ουσιαστικά αναρμόδιος παραπέμποντας το θέμα στο Υπουργείο Υποδομών.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Υποδομών στην απάντησή του αναφέρθηκε κατά κύριο λόγο στις διαδικασίες προώθησης του οδικού άξονα Πάτρα – Πύργος, τις σχετικές ρυθμίσεις του οποίου ψηφίσαμε προ έτους στη Βουλή, αφιερώνοντας μόλις μιάμιση γραμμή στο θέμα της Ερώτησής μου, δηλώνοντας συγκεκριμένα ότι «η ένταξη του έργου Ιωάννινα – Κακαβιά στο ΠΔΕ θα δρομολογηθεί ανάλογα με την δυνατότητα συγχρηματοδότησης του έργου».

Τονίζω για μία ακόμη φορά ότι, ο οδικός άξονας Ιωάννινα – Κακαβιά είναι το μοναδικό τμήμα του βασικού κορμού του διευρωπαϊκού δικτύου μεταφορών που βρίσκεται ακόμα εκτός χρηματοδότησης, αν και έχει πλήρη ωριμότητα.

Και καταλήγοντας, ο Σταύρος Καλογιάννης ερωτά τους δύο Υπουργούς:

Πότε αναμένουν τα Υπουργεία να εγκριθούν από την ΕΕ τα Επιχειρησιακά Προγράμματα της περιόδου 2014-2020, καθώς ήδη ολοκληρώνεται το πρώτο έτος εφαρμογής τους;

Προτίθενται εν τέλει τα συναρμόδια Υπουργεία να συνεργαστούν για να εντάξουν το έργο Ιωάννινα – Κακαβιά στο ΠΔΕ ώστε να κινηθεί η διαδικασία δημοπράτησής του;

Νέοι Αγώνες


 

 

 

Δωρεάν φιλική προβολή.

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς Μονής Αβελ

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς  Μονής Αβελ

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικό Μουσείο Μερόπης

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικό Μουσείο Μερόπης

 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

 • βίντεο αφιέρωμα του Εκκλησιαστικού Μουσείου Χρυσόρραχης

  Εκκλησιαστικό Μουσείο Χρυσόρραχης.Βίντεο αφιέρωμα!!!

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς Μονής Σωσσίνου

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς Μονής Σωσσίνου

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr