Banner Πανω
 
 
 

Παραμένουν πρόβλημα τα αδέσποτα ζώα

Το καταφύγιο αδέσποτων ζώων του δήμου Ιωαννιτών κλείνει δύο χρόνια λειτουργίας. Από την πρώτη στιγμή που άνοιξε τις πόρτες του, καλλιεργήθηκαν πολλές προσδοκίες για τη διαχείριση των αδέσποτων στην πόλη, προσδοκίες που σε μεγάλο βαθμό ήταν υπερβολικές και λαθεμένες, με αρκετούς πολίτες να περιμένουν επί της ουσίας την εξαφάνιση των ζώων αυτών από τους δρόμους.

Ποτέ δεν ήταν όμως αυτός ο σκοπός του καταφυγίου. Σκοπός του ήταν η διαχείριση του όλου ζητήματος: στείρωση για έλεγχο και μείωση του πληθυσμού, προώθηση της υιοθεσίας και επανένταξη των αδέσποτων στο περιβάλλον από το οποίο περισυλλέχθηκαν αρχικά.

Τι έχει γίνει δύο χρόνια μετά; Σύμφωνα με τα στοιχεία από τον δήμο Ιωαννιτών, εκατοντάδες στειρώσεις, 390 υιοθεσίες ζώων (με κάπου 20 επιστροφές να έχουν γίνει) και πολλές επανεντάξεις, αλλά και ένα καταφύγιο όπου υπάρχει υπερπληθυσμός και μερικές φορές ιδρυματοποίηση των ζώων.

Το καταφύγιο κατασκευάστηκε για να εξυπηρετεί συνολικά 48 ζώα. Αυτή τη στιγμή, στα κλουβιά του βρίσκονται 135! Τρία και τέσσερα ζώα στο ίδιο κλουβί, με τις συνθήκες κάθε άλλο παρά καλές να είναι εκ των πραγμάτων. Πολλά από τα ζώα που βρίσκονται εκεί, βρίσκονται εδώ και πολύ καιρό –κάτι που δεν θα έπρεπε. Πρόκειται για σκυλιά με αναπηρίες και διάφορα άλλα προβλήματα.

Τη διαχείριση του καταφυγίου έχει αναλάβει το φιλοζωικό σωματείο ΑΝΙΜΑ, με τη βοήθεια βέβαια του δήμου Ιωαννιτών ο οποίος πέραν της χρηματοδότησης των αναγκαίων υλικών, έχει διαθέσει μία υπάλληλό του. Οι εθελοντές της ANIMA έχουν αναλάβει την καθαριότητα του χώρου, ενώ υπάρχουν και κτηνίατροι ως εξωτερικοί συνεργάτες που κάνουν τις διαδικασίες της στείρωσης, του εμβολιασμού και του τσιπαρίσματος. Κάθε σκυλί που επανεντάσσεται στα Γιάννενα ή σε άλλες γειτονικές περιοχές, είναι εμβολιασμένο και στειρωμένο. Φέρνει δε στο λαιμό του ένα έντονα χρωματιστό λουράκι.

Παρότι έχουν γίνει σημαντικές προσπάθειες, υπάρχουν ακόμα πολλές ελλείψεις στη διαχείριση των αδέσποτων ζώων. Κάτι που αναγνωρίζουν τόσο η ΑΝΙΜΑ όσο και ο δήμος Ιωαννιτών, οι οποίοι δέχονται και τις διαμαρτυρίες των πολιτών άλλες δικαιολογημένες και άλλες όχι. Είναι γεγονός πάντως ότι τα τελευταία χρόνια το όποιο πρόβλημα υπήρχε με τα αδέσποτα παλιότερα, διογκώθηκε. Κι αυτό επειδή η κρίση έφερε και άλλο ένα αποτέλεσμα: την εγκατάλειψη ιδιόκτητων ζώων.

 

ΕΝΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Αυτή την περίοδο οι δύο φορείς βρίσκονται σε «μια φάση αναδιοργάνωσης της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων», όπως τη χαρακτηρίζουν. Ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Χαράλαμπος Μπρέχας, που έχει την ευθύνη και την εποπτεία του κυνοκομείου, επισημαίνει καταρχήν ότι είναι πολλά τα αιτήματα των πολιτών για την περισυλλογή ζώων και δίνει έμφαση στα επόμενα βήματα της αναδιοργάνωσης. Σε συνεργασία με την ΑΝΙΜΑ, ετοιμάζονται καταρχήν να στήσουν ένα γραφείο στο κέντρο της πόλης, όπου ο κάθε πολίτης θα μπορεί να ενημερώνεται για τα αδέσποτα ζώα και τι σημαίνει διαχείριση των αδέσποτων, αλλά και να ευαισθητοποιηθεί. «Δεν μπορεί η ΑΝΙΜΑ να σηκώσει όλο αυτό το βάρος. Η όλη υπόθεση δεν εξαρτάται μόνο από εμάς αλλά από όλον τον κόσμο» αναφέρει στον «Η.Α.» ο νέος πρόεδρος του σωματείου Σωτήρης Λάμπρης.

Το δεύτερο βήμα των δύο φορέων είναι η εξεύρεση ενός αγροτεμαχίου για τη φιλοξενία ζώων που «δεν μπορούν να παραμείνουν στο κυνοκομείο αλλά ούτε και να απελευθερωθούν» όπως μας λέει ο κ. Μπρέχας. Ο χώρος θα παραχωρηθεί από τον Δήμο, και η ΑΝΙΜΑ θα τον διαχειριστεί. Με αυτόν τον τρόπο, γίνεται μια προσπάθεια «εκτόνωσης» του καταφυγίου, ρόλος του οποίου σίγουρα δεν είναι να αποτελεί χώρο απεριόριστης φιλοξενίας των αδέσποτων. Κατά πόσο βέβαια τέτοιου είδους λύση μπορεί να λειτουργήσει, μένει να φανεί. Όσο για τα λεγόμενα επιθετικά σκυλιά, και οι δύο –τόσο ο κ. Μπρέχας όσο και ο κ. Λάμπρης- εκτιμούν ότι «επιθετικό σκυλί δεν υπάρχει», εκφράζοντας παράλληλα την αντίθεσή τους στην ευθανασία ζώων.

Ηπειρώτικος Αγών

 

 

 

Δωρεάν φιλική προβολή.

 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς Μονής Αβελ

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς  Μονής Αβελ

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • βίντεο αφιέρωμα του Εκκλησιαστικού Μουσείου Χρυσόρραχης

  Εκκλησιαστικό Μουσείο Χρυσόρραχης.Βίντεο αφιέρωμα!!!

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς Μονής Σωσσίνου

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς Μονής Σωσσίνου

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικό Μουσείο Μερόπης

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικό Μουσείο Μερόπης

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr