«Πολλαπλασιαστής της δημοτικής επένδυσης» το Πνευματικό Κέντρο

 

Η μετατροπή του Πνευματικού Κέντρου σε έναν δυναμικό οργανισμό χάραξης πολιτιστικής πολιτικής και ανάπτυξης με πανελλήνιο κύρος, από έναν στείρο μηχανισμό διεκπεραίωσης εκδηλώσεων, είναι το βασικό επίτευγμα της διοίκησης του Πνευματικού Κέντρου στην παρούσα θητεία, όπως τόνισε ο πρόεδρός του Κώστας Γκόγκος.

Παρουσιάζοντας τον απολογισμό έργου 2014-2019, ο κ. Γκόγκος χαρακτήρισε το Πνευματικό Κέντρο ως τον μεγαλύτερο πολιτιστικό φορέα της ελληνικής περιφέρειας από κάθε άποψη, σημειώνοντας πως το σύνθημα και η βασική αρχή που διέτρεχε τον προγραμματισμό, τις δράσεις και τις παρεμβάσεις του Πνευματικού Κέντρου, ήταν «Πολιτισμός για όλους. Παντού».
Παρών στην παρουσίαση του απολογισμού ήταν και ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας, ο οποίος τόνισε πως για τη δημοτική αρχή ο πολιτισμός δεν είναι περιττή πολυτέλεια ή συγκυριακή δράση, αλλά αποτελεί μια βασική προϋπόθεση για μια κοινωνία ελεύθερων και σκεπτόμενων πολιτών, όπου όλοι έχουν φωνή, όλοι έχουν ευκαιρία, όλοι έχουν πρόσβαση. «Από την πρώτη στιγμή εργαστήκαμε για το δίπολο τουρισμός – πολιτισμός, γιατί πιστεύουμε ότι ο ποιοτικός πολιτισμός είναι πόλος έλξης τουριστών και ο ποιοτικός τουρισμός ενισχύει τον πολιτισμό μας», ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως ο σχεδιασμός της επόμενης ημέρας περιλαμβάνει «την εμβάθυνση και στερέωση όσων πετύχαμε και στον πολιτισμό, αλλά και σε όλους τους τομείς του δημοτικού έργου. Είμαστε εδώ και συνεχίζουμε».
«Σήμερα το Πνευματικό Κέντρο είναι ένας τεράστιος πολιτιστικός και αναπτυξιακός πολλαπλασιαστής της δημοτικής επένδυσης για την πόλη. Και αυτό έγινε με τη συνεργασία όλων, με τις προσπάθειες των εργαζομένων και με αταλάντευτη επιμονή στην αποτελεσματικότητα. Χωρίς πολλές κουβέντες και αόριστες υποσχέσεις, αλλά με έργα και αποτέλεσμα», ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Γκόγκος, τονίζοντας ότι τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο ο ρόλος του Πνευματικού Κέντρου ως κεντρικός πόλος πολιτισμού της Ηπείρου, αλλά και συνεργάτη με αξιόπιστες συνεργασίες και πανελλήνια εμβέλεια. Πρόσθεσε, επίσης, πως δημιουργήθηκαν θεσμοί και εκδηλώσεις με περιφερειακή εμβέλεια και συλλεκτικότητα, ενώ επεκτάθηκαν και αναθερμάνθηκαν σχέσεις και συνεργασίες με βασικούς πολιτιστικούς θεσμούς της χώρας και πολιτιστικά ιδρύματα του εξωτερικού.

Ο απολογισμός ανά τομέα

Εν συνεχεία, ο πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου προχώρησε σε έναν απολογισμό έργου ανά τομέα, δίνοντας, παράλληλα, και στίγμα για την επόμενη θητεία.
Το πρώτο κομμάτι αφορούσε τις εκπαιδευτικές και πολιτιστικές υποδομές, με τον κ. Γκόγκο να εστιάζει στην προσπάθεια που καταβλήθηκε, για να καλυφθούν σοβαρές ελλείψεις δεκαετιών και χρονίζοντα προβλήματα λειτουργίας. «Πολλά κτίρια είχαν να συντηρηθούν για δεκαετίες, σε άλλα υπήρχαν σοβαρές ελλείψεις, ακόμα και σε θέματα ασφαλείας, που καθιστούσαν προβληματική και επικίνδυνη την λειτουργία τους. Με την ολοκλήρωση του προγράμματος της δημοτικής αρχής, η πόλη, οι πολίτες, οι μαθητές και οι θεατές , έχουν στην διάθεσή τους ανακαινισμένους, εξοπλισμένους, ασφαλείς και άνετους χώρους», υπογράμμισε.
Το δεύτερο κομμάτι αφορούσε το πολιτιστικό «αποτύπωμα» των τμημάτων και των δομών, με τον πρόεδρο του Πνευματικού Κέντρου να κάνει λόγο για μια εξαιρετικά παραγωγική περίοδο, καθώς τα τμήματα (Δημοτικό Ωδείο, Σχολή Κλασσικού και Σύγχρονου Χορού, Εικαστικό Εργαστήρι, Τμήμα Παραδοσιακών Χορών, Φιλαρμονική, Συμφωνική Ορχήστρα, Μικρά Σύνολα του Δημοτικού Ωδείου) αναβάθμισαν το σύνολο των δράσεών τους και προχώρησαν σε συμπράξεις και συμπαραγωγές.
Τρίτος τομέας ήταν αυτός των Πολιτιστικών Θεσμών, με στόχο τη δημιουργία προγραμμάτων και θεματικών ενοτήτων, που να επιτρέπουν την παρουσίαση σημαντικών στιγμών πολιτισμού, ενταγμένων σε ολοκληρωμένο πλαίσιο και συνθήκες. Ο λόγος για το Its Kale Festival, το Ioannina Open Air Film Festival, Το Κάστρο των Παιδιών και το φεστιβάλ «Από τις Οθόνες του Κόσμου». «Οι θεσμοί αυτοί, από την πρώτη κιόλας χρονιά, κατάφεραν να συγκεντρώσουν τη μέγιστη αναγνώριση και ανταπόκριση. Και η δυναμική ανταπόκριση των συμπολιτών, μας βοήθησε να ξεπεράσουμε με επιτυχία κάθε απρόσμενο ή σκόπιμο εμπόδιο», ανέφερε ο κ. Γκόγκος, αφήνοντας μια αιχμή κατά της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων σε σχέση με τη στάση της για τη φιλοξενία των εκδηλώσεων του Its Kale Festival.
Σε ό,τι αφορά τα προγράμματα πολιτιστικών εκδηλώσεων, εστίασε στην αναβάθμιση των χώρων εκδηλώσεων και στον αριθμό των καλλιτεχνών και καλλιτεχνικών σχημάτων που φιλοξενήθηκαν στα χρόνια που πέρασαν. «2.000 εκδηλώσεις, που παρακολούθησαν 1.500.000 θεατές», υπογράμμισε, αναφερόμενος και στα εκτεταμένα προγράμματα εκδηλώσεων, σε όλες τις γειτονιές και τις δημοτικές ενότητες.
Ως ένα σημαντικό τμήμα του έργου του Πνευματικού Κέντρου, με κρίσιμο αντίκτυπο στην τοπική κοινωνία, χαρακτήρισε τις αθλητικές εκδηλώσεις, αναφερόμενος ενδεικτικά σε ορισμένες από αυτές, ενώ στάθηκε και στο εκτεταμένο πρόγραμμα παρεμβάσεων και συντηρήσεων σε πλήθος αθλητικών υποδομών και χώρων, διευκολύνοντας έτσι το έργο των συλλόγων και ομάδων, αλλά και παρέχοντας πρόσβαση στους πολίτες.
Ένα ξεχωριστό κομμάτι αφιέρωσε στη δημιουργία του Πανελλήνιου Δικτύου Δημοτικών Φορέων Πολιτισμού, το οποίο θα έχει έδρα τα Γιάννενα. «Πρόκειται για μια ιστορική προσπάθεια, καθώς για πρώτη φορά η πόλη μας θα αποτελέσει την έδρα και την καρδιά ενός μόνιμου και δυναμικού δικτύου πολιτισμού, αντάξιο της ιστορίας και της δυναμικής των Ιωαννίνων και της Ηπείρου», είπε.
Τέλος, αναφέρθηκε στη διοικητική και οικονομική ανασυγκρότηση, με την αποπληρωμή συσσωρευμένων εκκρεμοτήτων και χρεών του νομικού προσώπου, είτε από χρήσεις προηγουμένων ετών, είτε από διάφορες δικαστικές και διοικητικές αποφάσεις που εκκρεμούσαν

Εφημ.ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ


  • Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας Ιωαννίνων

    Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας.Δείτε το!!!

  • βίντεο αφιέρωμα του Εκκλησιαστικού Μουσείου Χρυσόρραχης

    Εκκλησιαστικό Μουσείο Χρυσόρραχης.Βίντεο αφιέρωμα!!!

  • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

    Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

    Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  • Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

    Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

  • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

    Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  • Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

    Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

 

 

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook 

twitter

Οικονομική Ενίσχυση της Ιστοσελίδας

yes

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Το κανάλι μας στο YouTube.!!!

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

(ΚΑΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ)

Η Ιστοσελίδα δεν ευθύνεται για την επιμελή ενημέρωση των εφημερίδων των Συλλόγων.Ευθύνη μας είναι η άμεση ανάρτηση αυτών εφόσον ο εκάστοτε Σύλλογος στέλνει έγκαιρα τα σχετικά pdf στο email μας.Ευχαριστώ.Χάρης Καψάλης Διαχειριστής.

Αδελφότητα Ζίτσας Ιωαννίνων

 

Αδελφ/τητας Λιγοψινών Ζίτσας

Αδελφ/τας Χαραυγής Πωγωνίου


Αδελφ/τας Καστάνιανης Πωγωνίου

Βήσσανη Πωγωνίου


Αδελφ/τας Κρυονερίου Πωγωνίου


Η Φωνή του Γεροπλάτανου


Ένωση Κεράσοβου Πωγωνίου