Υπό τον φόβο πλημμύρας κάτοικοι του Περάματος

 

Παραμένουν σε επιφυλακή και ζητούν προληπτική εκτόνωση των νερών της λίμνης

Μεγάλη ανησυχία επικρατεί μεταξύ των κατοίκων του Περάματος, καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν βιώσει τα πλημμυρικά φαινόμενα του 2010 και του 2015, και φοβούνται ότι θα βιώσουν ξανά αντίστοιχες καταστάσεις.
Όπως αναφέρουν οι ίδιοι, το πρόβλημα οφείλεται στο ότι η τάφρος της Λαψίστας δε μπορεί να λειτουργήσει ως βαλβίδα εκτόνωσης των νερών της Παμβώτιδας, όταν τα φαινόμενα είναι τόσο έντονα και μάλιστα σε μικρό χρονικό διάστημα.

Έτσι, ζητούν την εφαρμογή μίας παλαιότερης απόφασης μεταξύ των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και φορέων, όπως του ΓΟΕΒ, της περιφέρειας Ηπείρου, της Αποκεντρωμένης και άλλων, που προέβλεπε την προληπτική εκτόνωση των νερών της λίμνης με βάση το ύψος της στάθμης στον υπερχειλιστή. Όπως ανέφεραν κάτοικοι της περιοχής, που έχουν πολλές φορές βρεθεί στη δύσκολη θέση να πλημμυρίζουν τα σπίτια τους και να χάνουν περιουσίες, η απόφαση προέβλεπε, ότι όταν το χειμώνα η στάθμη βρίσκεται στους 20 πόντους από τον υπερχειλιστή, τότε να ανοίγει το θυρόφραγμα για να αποτρέπεται ένα ενδεχόμενο ξαφνικής ανόδου των νερών, όπως έγινε τη Δευτέρα.

«Η απόφαση είχε προληπτικό χαρακτήρα και μας ικανοποιεί, όταν εφαρμόζεται. Τις τελευταίες ημέρες όμως, ενώ ζητούσαμε από τους αρμόδιους να ανοίξει το θυρόφραγμα, γιατί βλέπαμε, ότι θα έχουμε πολλές βροχοπτώσεις, αυτό δεν έγινε. Μόνο τη Δευτέρα για κάποιες ώρες άνοιξε και μετά το έκλεισαν πάλι, περιμένοντας πλέον να φύγουν τα νερά από την υπερχείλιση. Εμείς όμως βλέπουμε, ότι η στάθμη μετά το φράγμα στην τάφρο ανεβαίνει συνέχεια και περιμένουμε με τις αντλίες στα χέρια για να διώξουμε τα νερά από τα σπίτια μας», σημείωσε ένας από τους κατοίκους του Περάματος, που είχε υποστεί τεράστιες ζημιές, όπως και άλλοι στην ίδια περιοχή, στις πλημμύρες του 2010.

Το θυρόφραγμα επηρεάζει και τη Θεσπρωτία

Παρά ταύτα, όπως ανέφερε ο προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας στην Ήπειρο Δημ. Μαυρογιώργος, τη Δευτέρα, η απόφαση να ανοίξει το θυρόφραγμα για να εκτονωθεί η μεγάλη πίεση των νερών στη λίμνη, ανακλήθηκε σύντομα γιατί είχαν ήδη δημιουργηθεί τεράστια προβλήματα στον κάμπο των Φιλιατών, με μεγάλες ποσότητες νερού στο φράγμα του Καλαμά.

«Η όποια απόφαση λαμβάνεται για το θυρόφραγμα στα Γιάννενα, θα πρέπει να λαμβάνει υπόψιν της και τις συνθήκες στη Θεσπρωτία, όπου ήδη είχαμε πλημμυρικά φαινόμενα από το μεσημέρι της Δευτέρας και μας ζήτησαν να μην ανοίξουμε το φράγμα για να μην συσσωρευτεί μεγαλύτερος όγκος. Έτσι, τουλάχιστον από το απόγευμα της Δευτέρας λειτούργησε μόνον η υπερχείλιση», ανέφερε ο κ. Μαυρογιώργος.

πηγη.Εφημ.ΠΡΩΪΝΑ ΝΕΑ


 • Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας Ιωαννίνων

  Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας.Δείτε το!!!

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

 

 

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook 

twitter

Οικονομική Ενίσχυση της Ιστοσελίδας

yes

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Το κανάλι μας στο YouTube.!!!

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

(ΚΑΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ)

Η Ιστοσελίδα δεν ευθύνεται για την επιμελή ενημέρωση των εφημερίδων των Συλλόγων.Ευθύνη μας είναι η άμεση ανάρτηση αυτών εφόσον ο εκάστοτε Σύλλογος στέλνει έγκαιρα τα σχετικά pdf στο email μας.Ευχαριστώ.Χάρης Καψάλης Διαχειριστής.

Αδελφότητα Ζίτσας Ιωαννίνων

 

Αδελφ/τητας Λιγοψινών Ζίτσας

Αδελφ/τας Χαραυγής Πωγωνίου


Αδελφ/τας Καστάνιανης Πωγωνίου

Βήσσανη Πωγωνίου


Αδελφ/τας Κρυονερίου Πωγωνίου


Η Φωνή του Γεροπλάτανου


Ένωση Κεράσοβου Πωγωνίου