Banner Πανω
 
 
 

Χωρίς πιστούς οι Ακολουθίες για τον Πολιούχο Ιωαννίνων!

 

Τίποτε δεν θα θυμίζει φέτος αλλοτινούς εορτασμούς για τoν Πολιούχο των Ιωαννίνων Νεομάρτυρα Γεώργιο, καθώς, οι Θείες Λειτουργίες θα γίνουν χωρίς παρουσία πιστών, ενώ, για την αποφυγή συνωστισμού, δεν θα γίνει μεταφορά της εικόνας του Αγίου στην πύλη του Κάστρου όπου μαρτύρησε, ούτε λιτανεία των λειψάνων του.
Ωστόσο, όπως κάνει γνωστό με χθεσινή του εγκύκλιο ο Μητροπολίτης Μάξιμος οι Γιαννιώτες θα έχουν την δυνατότητα επί ένα
τριήμερο να προσκυνήσουν τα λείψανα του Αγίου σε πέντε ναούς της πόλης, υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα για την αποφυγή μετάδοσης του κορωνοϊού. 
 
 «Κλειστές» λειτουργίες
Χωρίς παρουσία πιστών θα γίνουν επί ένα τριήμερο οι ακολουθίες προς τιμήν του Νεομάρτυρα Αγίου Γεωργίου του εν Ιωαννίνοις αθλήσαντος όπως έκανε γνωστό χθες η Μητρόπολη, έπειτα από συνεννόηση με τις αρμόδιες αρχές και με γνώμονα τα ισχύοντα μέτρα για τη διαφύλαξη των πολιτών από τη μάστιγα του κορωνοϊού.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το πρόγραμμα, Θείες Λειτουργίες θα τελεστούν αύριο, Σάββατο, μεθαύριο, Κυριακή, ανήμερα της γιορτής του Πολιούχου και τη Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου, ώρες 7 έως 9.30 π.μ., σε πέντε ναούς της πόλης. Συγκεκριμένα, οι ακολουθίες θα γίνουν στους ναούς Αγίου Γεωργίου πλατείας Πάργης, στο Σεπτό Οίκο του Νεομάρτυρα, στο Παρεκκλήσιο του Μητροπολιτικού Ναού επί του τάφου του Αγίου, στον ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Περιβλέπτου και στον νεόδμητο ναό του Αγίου Παϊσίου.
 
 Για προσκύνημα...
Ωστόσο, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, από τις 10 π.μ. και μέχρι τις 7 μ.μ. οι Γιαννιώτες θα μπορούν να προσέρχονται στους πέντε αυτούς ναούς όπου θα υπάρχουν για προσκύνηση τμήματα των λειψάνων του Αγίου μαζί με την εικόνα του. 
Η Μητρόπολη ξεκαθαρίζει ότι οι πιστοί θα προσέρχονται για προσκύνηση φορώντας υποχρεωτικά μάσκα και τηρώντας τις αποστάσεις και τις οδηγίες των υπευθύνων και των επιτρόπων, ενώ θα αποχωρούν αμέσως μετά για την αποφυγή συνωστισμού. Θα απαγορεύεται για υγειονομικούς λόγους να παραμένουν στους ναούς ή να συγκεντρώνονται σε ομάδες. Τα απογεύματα, από τις 7 έως τις 8.30 μ.μ., θα τελούνται Πανηγυρικοί Εσπερινοί στις πέντε εκκλησίες επίσης χωρίς την παρουσία πιστών.
 
agios georgios 2
 
Δε θα γίνει λιτανεία!
Η Μητρόπολη, όπως ανακοίνωσε χθες ο κ. Μάξιμος, αποφάσισε να μην γίνει φέτος, για λόγους αποφυγής συνωστισμού και προστασίας της δημόσιας υγείας, η μεταφορά με παϊτόνι και υποδοχή της εικόνας του Πολιούχου στο χώρο του μαρτυρίου του, παραπλεύρως της κεντρικής πύλης του Κάστρου. 
Εξάλλου, δεν θα πραγματοποιηθεί ούτε η καθιερωμένη λιτανεία των λειψάνων και της εικόνας του Νεομάρτυρα από τον Ναό του Αγίου Γεωργίου ως τον Μητροπολιτικό ναό του Αγίου Αθανασίου.
 
 Με SMS ή βεβαίωση
Καταλήγοντας στην εγκύκλιό του ο κ. Μάξιμος δεν παραλείπει να επισημάνει ότι οι πιστοί θα πρέπει να προσέρχονται το γιορτινό τριήμερο για προσκύνηση στους πέντε ναούς εφόσον συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις μετακίνησής τους, όπως αυτές ισχύουν, δηλαδή με αποστολή SMS ή κατοχή εγγράφου για νόμιμη μετακίνηση.
Ο Μητροπολίτης κλείνει εκφράζοντας «θερμές ευχές για κάθε καλό, με την ευλογία του Θεού και τις μεσιτείες του Πολιούχου και Προστάτη μας Αγίου Γεωργίου Νεομάρτυρος, ταυτόχρονα όμως και με την θερμή παράκληση να τηρήσουμε αυστηρά τα προβλεπόμενα μέτρα κατά τις εορταστικές αυτές ημέρες και να τα τηρούμε πάντοτε».
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ

πηγη.Εφημ.ΠΡΩΪΝΟΣ ΛΟΓΟΣ


 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 • βίντεο αφιέρωμα του Εκκλησιαστικού Μουσείου Χρυσόρραχης

  Εκκλησιαστικό Μουσείο Χρυσόρραχης.Βίντεο αφιέρωμα!!!

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς Μονής Σωσσίνου

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς Μονής Σωσσίνου

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικού Μουσείου Πωγωνιανής

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικό Μουσείο Μερόπης

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα του Λαογραφικό Μουσείο Μερόπης

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 

 

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Συνταγή γνήσιας Πωγωνίσιας κουρκουτόπιτας

Αφιερωμένο στη ''ΜΑΝΑ ΜΟΥ''

Κύρκου Καψάλη Αγαθή

πού έφυγε από την ζωή 17-8-2020 από ανακοπή καρδιάς...