Banner Πανω
 
 
 

ΣΕ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ!

Δύσκολο το άνοιγμα δραστηριοτήτων και λιανεμπορίου καθώς η πανδημία βρίσκεται σε συνεχή έξαρση

49 θετικά δείγματα ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ (7 Θεσπρωτία, 5 Πρέβεζα, 2 Άρτα)

 

Το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο καταρρίπτεται τις τελευταίες ημέρες στη «μάχη κατά του κορωνοϊού». Χθες ανακοινώθηκαν 3.586 νέα κρούσματα, ενώ οι διασωληνωμένοι έφτασαν τους 699!

Στη λίστα των νεκρών προστέθηκαν άλλα 51 άτομα, με την κατάσταση να είναι εκρηκτική στην Αττική και να αρχίζει να γίνεται πιεστική και σε άλλες περιοχές της χώρας και όσον αφορά την Ήπειρο, το νομό Ιωαννίνων.
Χθες για τα Γιάννενα από τον ΕΟΔΥ ανακοινώθηκαν 49 νέα κρούσματα, αριθμός ρεκόρ για το 2021 και ο οποίος παραπέμπει στην περίοδο Οκτωβρίου - Νοεμβρίου. Με μια ουσιαστική όμως διαφορά: τότε οι εστίες ήταν περιορισμένες και εντοπισμένες (γηροκομεία, επιχειρήσεις), ενώ τώρα είναι πολλές μικρές και διάσπαρτες. Αυτό είναι και το σημαντικότερο πρόβλημα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι επιφορτισμένες υπηρεσίες με την ιχνηλάτηση των επαφών, αλλά και τον έλεγχο όσων τίθενται υποχρεωτικά σε καραντίνα.
Στον αντίποδα φαίνεται ότι η διασπορά έχει μειωθεί στην Άρτα (χθες είχε 2) -η οποία άλλωστε έχει βγει από το «βαθύ κόκκινο»- είναι υπό έλεγχο στην Πρέβεζα (5 χθες), ενώ παραμένει προβληματική η κατάσταση στη Θεσπρωτία, στην οποία χθες ανακοινώθηκαν άλλα επτά (7) θετικά κρούσματα.
Τα κρούσματα των τελευταίων ημερών, απομακρύνουν οριστικά το ενδεχόμενο να υπάρξει άρση του «σκληρού» lockdown την ερχόμενη εβδομάδα, όπως ήλπιζαν πολλοί και ειδικά οι επιχειρηματίες του λιανεμπορίου. Όσο μάλιστα τα κρούσματα παραμένουν σε διψήφιο αριθμό, τόσο και θα παρατείνεται η καθολική καραντίνα στην πόλη των Ιωαννίνων, χωρίς να αποκλείεται η επέκτασή της και σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα.
Αν και το ενδεχόμενο αυτό προς το παρόν δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες, δεν αποκλείεται να γίνει πραγματικότητα τις επόμενες ημέρες εάν παρατηρηθεί αύξηση των κρουσμάτων.

Διασπορά και στην ύπαιθρο
Ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων που ανακοινώθηκαν χθες προέρχεται μεν από την πόλη, όμως υπάρχουν και αρκετά από την περιοχή Δελβινακίου -όπως έγραψε χθες ο «Πρωινός Λόγος- και από περιοχές του Δήμου Δωδώνης. Αντίθετα φαίνεται ότι έχει ομαλοποιηθεί η κατάσταση στο Μέτσοβο. Μεμονωμένα -προς το παρόν- κρούσματα σύμφωνα με πληροφορίες εντοπίζονται και σε επιχειρήσεις.
Κυριότερη αιτία της διασποράς είναι οι συναθροίσεις, οι συγκεντρώσεις και οι κοινωνικές εκδηλώσεις. Τα περισσότερα από αυτά φαίνεται να έχουν την αφετηρία τους εδώ και ένα δεκαήμερο, οπότε δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες να υπάρξει περαιτέρω αύξησή τους. Υπό το πρίσμα αυτό αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον τα αποτελέσματα των αναλύσεων των δειγμάτων στα λύματα της πόλης των Ιωαννίνων, που διενεργούν η ΔΕΥΑΙ με το Πανεπιστήμιο από τα οποία θα προκύψουν ενδείξεις για την εξέλιξη της πανδημίας.

Διστάζουν για τεστ
Ένα πρόσθετο εμπόδιο στον περιορισμό της διασποράς, είναι η πανθομολογούμενη απροθυμία ατόμων που είναι στενές επαφές με επιβεβαιωμένα κρούσματα να προσέλθουν για τη διενέργεια τεστ.
Υπάρχουν μάλιστα και περιπτώσεις που θετικά άτομα στον κορωνοϊό, χρειάστηκε να περάσουν τις πύλες των νοσοκομείων της πόλης, ώστε να επιβεβαιωθεί ότι έχουν μολυνθεί. Ωστόσο στο διάστημα αυτό ήδη έχουν γίνει φορείς μετάδοσης του ιού σε αρκετά άτομα του συγγενικού ή φιλικού τους περιβάλλοντος.

63 οι παραβάσεις προχθές
Πρόκειται για περιπτώσεις που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν φυσικά με τους ελέγχους της Αστυνομίας, οι οποίοι περιορίζονται στους ανοιχτούς χώρους, ή μετά από καταγγελίες για πάρτι, παράνομες συναθροίσεις κλπ. Τη Δευτέρα σε επίπεδο Ηπείρου βεβαιώθηκαν 57 παραβάσεις για άσκοπη μετακίνηση, (21 Ιωάννινα, 14 Πρέβεζα, 11 Άρτα, 11 Θεσπρωτία). Επίσης 6 παραβάσεις βεβαιώθηκαν για μη χρήση μάσκας (από 2 σε Θεσπρωτία- Ιωάννινα, από 1 σε Άρτα – Πρέβεζα).

Ανοιχτό καφενείο
Μια ακόμη παραβίαση των μέτρων από επιχείρηση- καφενείο εντοπίστηκε στην Άρτα. Πρόκειται για καφενείο στο οποίο επιβλήθηκε πρόστιμο 3.000 ευρώ, αναστολή λειτουργίας για 15 ημέρες, ενώ στους τέσσερις θαμώνες επιβλήθηκε πρόστιμο 300 ευρώ στον καθένα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ
Από τα 3586 κρούσματα που ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ, τα 1779 προέρχονται από την Αττική και τα 395 από τη Θεσσαλονίκη. Ακολουθούν: Αχαΐα 161, Λάρισα 89, Κοζάνη 82, Ηράκλειο 60, Πέλλα 53, Εύβοια 52, Ιωάννινα 49.

Τα self tests
Mε την πανδημία να «σαρώνει» η Κυβέρνηση προετοιμάζει με εντατικούς ρυθμούς -και παρά τις ενστάσεις που εγείρουν οι φαρμακοποιοί- τη δωρεάν διάθεση των ατομικών τεστ (self tests). Όπως είπε χθες ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, η δήλωση των αποτελεσμάτων που θα κάνουν οι πολίτες σπίτι τους θα είναι εθελοντική. Για το σκοπό αυτό δημιουργείται μια πλατφόρμα όπου θα δηλώνεται το τεστ «κι έπειτα αυτό θα οδηγεί στη δυνατότητα οι πολίτες να μπορούν να κάνουν δωρεάν πρόσθετο rapid test σε δημόσιες δομές. Δεν υπάρχει καμιά υποχρέωση να το δηλώσει κάποιος, διότι πιστεύουμε στην ατομική ευθύνη κι ότι ο κάθε συμπολίτης μας καλό θα είναι να το δηλώσει». Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης σημείωσε ότι τα self test θα αρχίσουν να χορηγούνται στις αρχές Απριλίου.

πηγη.Εφημ.ΠΡΩΪΝΟΣ ΛΟΓΟΣ


 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς Μονής Αβελ

  Δείτε το βίντεο αφιέρωμα της Ιεράς  Μονής Αβελ

 • Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Μουσείο Ιερομάρτυς Πατροκοσμάς στο Βασιλικό Πωγωνίου

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ταχυδρομικό--Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο Πωγωνιανής Πωγωνίου

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 • Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

 

 

 

Το κανάλι μας στο YouTube.

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Συνταγή γνήσιας Πωγωνίσιας κουρκουτόπιτας

Αφιερωμένο στη ''ΜΑΝΑ ΜΟΥ''

Κύρκου Καψάλη Αγαθή

πού έφυγε από την ζωή 17-8-2020 από ανακοπή καρδιάς...