Μετά την επιτυχημένη δοκιμαστική λειτουργία της διάβασης τις ημέρες του Πάσχα…

«ΠΑΡΑΘΥΡΟ» ΓΙΑ ΤΕΛΩΝΕΙΟ ΔΡΥΜΑΔΩΝ!

Για πρώτη φορά μετά από χρόνια ορατή η επαναλειτουργία του σε σταθερή βάση…

Θετική η στάση του Υφυπουργού Εξωτερικών Κ. Φραγκογιάννη που χθες συναντήθηκε στο Πωγώνι με τις τοπικές Αρχές εντός κι εκτός συνόρων…

 

Η «δοκιμαστική» λειτουργία της πύλης των Δρυμάδων κατά τη διάρκεια των εορτών του Πάσχα-όπως χθες έγραψε ο «Π.Λ.»- στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία για τις Ελληνικές και Αλβανικές αρχές και έβαλε για τα καλά θεμέλια, ώστε να συνεχιστεί και μελλοντικά το άνοιγμα των συνόρων στην ακριτική και απομονωμένη γεωγραφικά περιοχή του Πωγωνίου, ένθεν - κακείθεν των συνόρων.
Συνέχεια της πρωτοβουλίας αυτής ήταν η χθεσινή επίσκεψη στην περιοχή του Υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για θέματα Οικονομικής Διπλωματίας και Εξωστρέφειας Κωνσταντίνου Φραγκογιάννη, τη συνάντηση και την ενημέρωση που είχε με τις τοπικές Δημοτικές Αρχές Πωγωνίου και Δερόπολης, παρουσία και των διπλωματικών αρχών της Ελλάδος στην Αλβανία.
Ενημέρωση…
Στους Δρυμάδες, συγκεκριμένα τον υποδέχτηκαν ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης, ο Αντιδήμαρχος Στέλιος Κουκουλάρης, ο πρώην Πρόεδρος Πωγωνιανής και πρωτοστατήσας στη δημιουργία του Τελωνείου Δρυμάδων Παντελής Τσέβης και ο Δήμαρχος Δερόπολης Δημήτρης Τόλης.
Για το ιστορικό της ίδρυσης της Τελωνειακής Διάβασης, της αρχικής λειτουργίας και στη συνέχεια για την αναστολή της και τις άκαρπες προσπάθειες που έγιναν, ενημέρωσε τον Υφυπουργό ο πρώην κοινοτάρχης Πωγωνιανής κ. Παντελής Τσέβης, ενώ στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και η ενημέρωση που έγινε από το Δήμαρχο Πωγωνίου Κώστα Καψάλη.
Στη συνέχεια ο Υφυπουργός και η ακολουθία του επισκέφθηκαν χωριά του Πωγωνίου εντός των γεωγραφικών ορίων της Αλβανίας, όπου οι κάτοικοι τον υποδέχτηκαν με θέρμη, αλλά και με προσμονή για την επαναλειτουργία της τελωνειακής διάβασης σε σταθερή βάση. «Αν συμβεί αυτό, θα είναι για μας σωτήρια», ήταν η επαναλαμβανόμενη επωδός όσων τοποθετήθηκαν στις συναντήσεις που είχε ο Υφυπουργός, ενώ ο Δήμαρχος Δερόπολης στάθηκε και στην ανάγκη βελτίωσης των οδικών υποδομών στα όρια του Δήμου του, για την οποία επίσης είναι ζητούμενη η ελληνική συνδρομή.
Δεσμεύσεις από Σένγκεν
Ο Υφυπουργός άκουσε με προσοχή τα όσα του μετέφεραν οι ομογενείς μας, ωστόσο τόνισε ότι το άνοιγμα της συνοριακής διάβασης απαιτεί ευαίσθητους χειρισμούς, καθώς υπάρχουν δεσμεύσεις της χώρας μας στο πλαίσιο της συνθήκης Σένγκεν, ενώ υπάρχει και ζήτημα προσωπικού που θα πρέπει να απασχολείται σε μόνιμη βάση.
Οι κάτοικοι, αλλά και οι τοπικές αρχές, επεσήμαναν στον Υφυπουργό ότι θα πρέπει να εξεταστούν όλες οι εναλλακτικές λύσεις που υπάρχουν, με βασική στόχευση να εξυπηρετούνται οι κάτοικοι των χωριών του Πωγωνίου και να μην υποχρεώνονται σε διαδρομή 3-4 ωρών και χρησιμοποιώντας ακατάλληλο οδικό δίκτυο για να επισκέπτονται τα σπίτια και τους συγγενείς τους.
Λύση που εξυπηρετεί…
Αν και ο Υφυπουργός δεν έδωσε οριστική απάντηση- και δεν θα μπορούσε άλλωστε καθώς εμπλέκονται και άλλα συναρμόδια υπουργεία- το σενάριο που φαίνεται να επικρατεί είναι η επιδίωξη να λειτουργεί ημερήσια το Τελωνείο το τρίμηνο Ιούλιος, Αύγουστος και Σεπτέμβριος και τον υπόλοιπο χρόνο στη διάρκεια των μεγάλων εορταστικών περιόδων και τα Σαββατοκύριακα. Είναι μια λύση που εξυπηρετεί ικανοποιητικά την περιοχή και βάσει της κίνησης θα μπορέσει να σχεδιαστεί ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα λειτουργίας της Τελωνειακής Διάβασης.
Οι οριστικές αποφάσεις αναμένονται να δρομολογηθούν στο επόμενο διάστημα και ασφαλώς θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση οι τοπικές αρχές. Προς το παρόν μόνο ως θετική καταγράφεται η επανεκκίνηση του «παγωμένου» επί δέκα και πλέον χρόνια θέματος της επαναλειτουργίας της Τελωνειακής διάβασης Δρυμάδων και μάλιστα για πρώτη φορά υπάρχει εκπεφρασμένη θετική βούληση από πλευράς Ελληνικής Κυβέρνησης να δώσει λύση.
Στο Αργυρόκαστρο
Μετά την παράθεση γεύματος από το Δήμο Δερόπολης, ο Υφυπουργός Κ. Φραγκογιάννης, μαζί με τα μέλη της αποστολής που τον συνόδευαν και τους Έλληνες διπλωμάτες που τον υποδέχτηκαν στο Πωγώνι μετέβησαν στο Αργυρόκαστρο.

πηγη.Εφημ.ΠΡΩΪΝΟΣ ΛΟΓΟΣ


 • Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα: Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου Προδρόμου.Κάτω Μερόπη Πωγωνίου

 • Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Πατέρων.Λίθινο Ζίτσας Ιωαννίνων.Βίντεο Αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

  Ιερά Μονή Παναγίας Ραϊδιώτισσας Βροσίνα Ζίτσας.Βίντεο αφιέρωμα.Δείτε το...

 • Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας Ιωαννίνων

  Λαογραφικό Μουσείο Καρίτσας Ζίτσας.Δείτε το!!!

 • Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

  Βίντεο αφιέρωμα:Μουσείο Φυσικής Ιστορίας-Πολεμικού Υλικού-Λαογραφικό.Καστάνιανη Πωγωνίου

 • Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

  Δημοτική Πινακοθήκη Χαρακτικής Δήμου Ζίτσας

 

 

 

Διαχειριστής Ιστοσελίδας


Καψάλης Χάρης

Facebook 

twitter

Οικονομική Ενίσχυση της Ιστοσελίδας

yes

Τηλ.Καταγγελιών:
Κιν.6973034101
email: tzourlakos@yahoo.gr

Το κανάλι μας στο YouTube.!!!

Πατήστε επάνω για να μεταφερθείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Εάν είναι τής αρεσκείας σας κάντε εγγραφή και γίνεται μέλος του.

 

Το BLOGSPOT τής Ιστοσελίδας μας

 

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

(ΚΑΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ)

Η Ιστοσελίδα δεν ευθύνεται για την επιμελή ενημέρωση των εφημερίδων των Συλλόγων.Ευθύνη μας είναι η άμεση ανάρτηση αυτών εφόσον ο εκάστοτε Σύλλογος στέλνει έγκαιρα τα σχετικά pdf στο email μας.Ευχαριστώ.Χάρης Καψάλης Διαχειριστής.

Αδελφότητα Ζίτσας Ιωαννίνων

 

Αδελφ/τητας Λιγοψινών Ζίτσας

Αδελφ/τας Χαραυγής Πωγωνίου


Αδελφ/τας Καστάνιανης Πωγωνίου

Βήσσανη Πωγωνίου


Αδελφ/τας Κρυονερίου Πωγωνίου


Η Φωνή του Γεροπλάτανου


Ένωση Κεράσοβου Πωγωνίου